Zo vind je de groenste accommodaties van Italië

Boomhut ecobnb

Niets heerlijkers dan plannen maken voor een reis naar Italië, met zijn indrukwekkende landschappen, pittoreske dorpjes, historische steden en lekkere eten. Als je ook dan ook nog door het land kan reizen met respect voor de natuur en lokale gemeenschappen, dan zou dat helemaal geweldig zijn. Dat was althans de gedachte van Simone Riccardi, mede-oprichter van Ecobnb. Via dit platform kan je Bed & Breakfasts en kleinschalige hotels vinden die gebruiken maken van duurzame energie, accommodaties waar je biologisch kan eten of fietsen kan huren.

Groene accommodaties

Elke accommodatie wordt geverifieerd door het team van Ecobnb. Om lid te worden van het netwerk moet aan minimaal 5 duurzaamheidscriteria worden voldaan. “Op die manier kunnen we de kwaliteit garanderen en ervoor zorgen dat greenwashing vermeden wordt”, zegt Simone Riccardi. “We willen er zeker van zijn dat Ecobnb-reizigers vinden waar ze echt naar op zoek zijn.”

Met meer dan 2500 locaties is het Ecobnb-aanbod divers. Denk aan bio-hotels, boomhutten, bed & breakfasts op het strand, biologische boerderijen omringd door de natuur en idyllische berghutten. Het meeste aanbod bevindt zich in Italië; er worden stappen gezet in uitbreiding naar de omringende landen (Frankrijk, Slovenië, Zwitserland,..)

Logeren in een "vat"
Logeren in een “vat”
Luxe Ecolodge
Luxe Ecolodge
Verblijven in een Yurt
Een oude boerderij
Cascina Rodiani – overnachten in een darmhouse

Een sustainable tourism community

Ecobnb streeft er ook naar om een sustainable tourism community te worden waar bezoekers worden geïnspireerd om de manier waarop we reizen te veranderen. Naast boekingsplatform, vind je op de site daarom ook green travel guides, lijstjes met autoloze steden, slow travel reisroutes (denk aan wandelen met ezels), en tips over hoe je een dag in het leven kan stappen van een Italiaanse boer – inclusief gratis accommodatie.

Mijn ervaring met Ecobnb

Ik heb via Ecobnb gezocht naar een accommodatie voor mijn recente vakantie in Frankrijk. Door het vooralsnog kleine aanbod in Frankrijk heb ik toen helaas geen beschikbare accommodatie gevonden. Tijdens mijn zoektocht kreeg ik wel een berichtje van een Ecobnb medewerker, die informeerde of hij me van dienst kon zijn door mee te zoeken/contact op te nemen met één van de B&B’s. Wat een fijne service. Bij een volgende vakantie naar Frankrijk of Italië doe ik een volgende poging. En ondertussen hopen dat ze de snel uitbreiden naar andere gebieden.

Duurzaam vervoer naar Italië

De meest aangename manier om duurzaam naar Italië te reizen is per trein. Er rijden (auto-)slaaptreinen vanuit Dusseldorf. Je neemt je auto al mee vanaf 99 euro. Lees hier meer over je treinreisopties:

trein Italië
Met de trein naar Italië (Josh Nezon via unsplash – bron: Ecobnb)

Ook is de trein het makkelijkste en goedkoopste vervoermiddel om van de ene regio naar de andere te reizen. Er rijden wel regionale busmaatschappijen maar die blijven alleen binnen de regio en hun dienstregelingen zijn niet op elkaar afgestemd.

Reis je lokaal met het openbaar vervoer? Dan is het fijn als je accommodatie goed bereikbaar is met het OV. Zoek daarom via Ecobnb naar locaties met “car-free accessibility”.

Heb jij al een reis geboekt via Ecobnb? Of ervaring in reizen met de trein naar Italië  Laat het ons weten!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *