Achtergrond

Op vakantie willen we even lekker weg zijn en weinig aan ons hoofd hebben. Maar bedenk wel: toerisme drukt een zwaar stempel op het milieu. Met name het vervoer is de grootste boosdoener. Gelukkig kan het ook anders: er zijn veel mogelijkheden om milieubewust te reizen. Ook zetten steeds meer reisorganisaties, hotels en andere bedrijven in de reissector zich in voor duurzaam toerisme. Toch is hier een waarschuwing op zijn plaats. ‘Duurzaam’ en ‘eco’ worden te pas en te onpas gebruikt als nieuwe marketingtermen. Wees dus kritisch!

In een paar artikelen onderzoeken we het hoe en waarom van duurzaam reizen. Hiervoor hebben we zo betrouwbaar mogelijke bronnen gebruikt (onderzoeksrapporten, Milieu Centraal, etc.). Mocht je vragen of aanvullende input hebben, dan horen wij het graag. Wil je direct meer weten waarom CO2-compensatie volgens ons geen oplossing is?

Lees dan het artikel “CO2-compensatie eist een nieuw bos van 4 keer Nederland“.

Hier bespreken we de invloed van reizen op de uitstoot van CO2 en hoe je die kunt beperken door slimme keuzes te maken.​

De keuze van het vervoer heeft de belangrijkste invloed op de duurzaamheid van jouw reis.

 

Ook waar je verblijft en wat je doet op vakantie heeft impact. Hier gaan we in op de afzonderlijke aspecten van de duurzame opties op je bestemming.​

Ondanks CO2-compensatie e.d. kan je geen echte eco-reis maken met het vliegtuig – de milieu-impact is en blijft enorm. Wat feiten op een rij.

Hier een lang artikel met als conclusie: CO2-compensatie vergt een bos van 4x Nederland. Dat is alleen voor Nederlandse reizigers.

Het valt helaas niet te ontkennen: wintersportgebieden zijn een van de eerste plekken die nu al het effect van klimaatverandering ervaren. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden.

Dit delen: