De wondere wereld van eco-labels voor accommodaties

grappige wegwijzers

De interesse in duurzaam reizen groeit razendsnel. Volgens het Sustainable Travel Report uit 2017 kiest 68% van de reizigers eerder voor een milieuvriendelijke accomodatie als ze de keuze hebben. Hoewel dat goed nieuws is, kan het ook tot greenwashing leiden: accommodaties die zich groener voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Dat brengt de vraag op: hoe kies je een echt duurzame accomodatie, en kunnen eco-labels hierbij helpen?

De eco-label jungle

Er zijn momenteel ongeveer 200 eco/groen/duurzame hotelcertificeringsorganisaties ter wereld, variërend van een lokale tot wereldwijde scope. Ook verschillen deze certificatiesystemen allemaal net wat in focus. De ene beperkt zich tot milieu, terwijl andere ook sociale en economische aspecten omvatten.

Dit maakt het best lastig om eco-labels te gebruiken als wegwijzer in het kiezen van een accomodatie. Vooral omdat bepaalde eco-labels ook werken via self-assessment, wat betekent dat ze zichzelf kunnen beoordelen.

Gelukkig is (of was?) er Bookdifferent – een stichting zonder winstdoelstelling – die een eenduidig beoordelingssysteem ontwikkelde in samenwerking met 22 eco-labels volgens strenge criteria. Deze eco-labels zetten auditors van externe partijen in om te controleren of de regels van het eco-label echt kloppen én of deze daadwerkelijk goed zijn uit gevoerd bij de accommodatie zelf. Via Bookdifferent kan je hotels vinden met een “goed” eco-label.

Waarom het toch een complex verhaal blijft

Dit is helaas niet het volledige verhaal.

Ten eerste kan een hotel met een eco-label alsnog een hoge CO2 uitstoot hebben. Dit komt doordat eco-labels naar meer dingen kijken dan alleen de CO2 uitstoot. Denk hierbij aan waterbesparing, groene energie, ondersteuning voor de lokale bevolking, gebruik van lokale producten en de kwaliteit van de bouwmaterialen.

Daarnaast kan het erg duur en tijdsintensief zijn om gecertificeerd te worden. Vooral kleine hotels hebben vaak niet de middelen zich te laten certificeren. En dat is jammer, want kleinere accomodaties houden gemiddeld gezien meer rekening met sociale en milieu factoren in hun bedrijfsvoering. Daarentegen zal een luxehotel een grotere voetafdruk hebben vanwege het hogere totale verbruik (sauna’s, tuinen, airconditioning, zwembaden, enz.).

Als laatste: de meest duurzame koplopers kiezen er soms voor zich niet te laten certifieren, omdat hun eigen standaarden een stuk hoger liggen dan wat gevraagd wordt van een eco-label.

Tips voor het kiezen van een duurzame accommodatie

  • Hoe kleinschaliger en minder luxe, hoe lager de voetafdruk. All-in hotels hebben de grootste voetafdruk. B&B’s, kleine hotels en appartementen zijn al een stuk zuiniger.
  • Om je te helpen door de jungle van groene accommodaties, zijn er gelukkig een paar erg goede initiatieven waaronder Bookdifferent. In de duurzame reisgids vind je ze allemaal op een rij.
  • Voor je gaat boeken kan je navraag doen naar het milieubeleid van de accomodatie. Vaak kan je informatie op de site terugvinden, of de accomodatie benaderen met de vraag wat ze doen op het vlak van duurzaamheid

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *