Duurzaam op bestemming

Aangekomen op bestemming kan je met deze drie punten rekening houden: waar je verblijft, wat je eet, en wat je doet. 

Accommodatie

Met de keuze van je accommodatie kan je een groot verschil maken. De duurzaamheid van een accommodatie is afhankelijk van het energie- en waterverbruik, hoe er met afval wordt omgegaan en de voeding die wordt aangeboden.

Deze grafiek toont de CO2-uitstoot in kilogram per type accommodatie voor een week lang overnachten met 2 personen:

staafdiagram accommodatie CO2
Bron: [nog opzoeken waar dit gevonden is]

Zoals je kan zien, geldt de vuistregel: hoe luxer de accommodatie, hoe hoger de milieubelasting. Aan het ene uiteinde staan de all-inclusive luxe hotels, waar je onbeperkt kan eten en drinken voor een vaste prijs. Dat leidt tot overconsumptie en verspilling (zie ook dit artikel). En aan het andere uiteinde staat kamperen in een tent.

Bovenstaande opties zijn gemiddelden. En uiteraard wordt niet iedereen gelukkig van kamperen.

Van bijna alle accommodaties bestaat tegenwoordig gelukkig een duurzame variant: gecertificeerde hotels, eco-campings, bio-gîtes en ecologische boomhutten. Het kan allemaal. In de duurzame reisgids vind je tal van sites die je helpen een duurzame accommodatie te boeken.

Reis je met de caravan – een relatief duurzaam verblijfsalternatief – houd dan wel rekening met het volgende: het probleem met caravans is dat je vaak naar je bestemming reist met je auto en caravan. Een autoreis hoeft niet heel slecht te zijn (lees hier), maar de wrijving door de caravan maakt dat je tot 60% meer verbruikt! Oplossing? Ter plekke een caravan huren.

Omslag boek "Hoeveel verschil maakt je keuze?"

Eten en drinken

Duurzaam eten op vakantie volgt uiteraard dezelfde vuistregels als duurzaam eten thuis. Babette Porcelijn heeft in haar boek een handige set vuistregels opgesteld. In volgorde van meeste naar minste impact:

  1. Meer plantaardig eten: de veehouderij is verantwoordelijk voor circa 14,5 % van alle door de mens gemaakte broeikasgassen. Ook zorgt overbevissing voor aantasting van het mariene ecosysteem. Waar mogelijk vlees, zuivel en vis vervangen door plantaardige eiwitten heeft dus vele milieu (én dierenwelzijn) voordelen.
  2. Minder verspilling: verspilling van eten heeft de 2e grootste impact, en is vooral relevant in de horeca waar ontzettend veel weggegooid wordt. Ter illustratie, in Nederland wordt één derde van al het voedsel in de horeca verspild, oftewel bijna 77 miljoen warme maaltijden op jaarbasis.
  3. Lokaal en seizoensgebonden eten: voedsel wat in kassen is gekweekt, of dat met het vliegtuig is getransporteerd, heeft de grootste milieu-impact. Weten wat het beste is voor een bepaald product is moeilijk, dus streef naar voedsel dat lokaal en seizoensgebonden is.
  4. Biologische voeding: niet per se beter voor het klimaat (hier is veel debat over). Maar wat betreft bredere gezondheids-, milieu- en biodiversiteitskwesties heeft biologische kleinschalige productie voordelen.
  5. Verpakkingsvrij inkopen/duurzame verpakkingen: verpakkingen zorgen voor ongeveer 5% van de milieu-impact.

Of je op vakantie nu zelf kookt, of uit eten gaat: deze vuistregels gelden. In de duurzame reisgids geven wij adressen en websites die helpen met de zoektocht naar restaurants of winkels die (een of meerdere van) bovenstaande principes toepassen.

Activiteiten ter plaatse

Wat je doet ter plaatse kan ook een impact hebben op mens, dier en natuur. Zwemmen, fietsen, hiken, kajakken en steden bezoeken kan je bijvoorbeeld met een gerust hart doen.

Er zijn helaas ook tal van activiteiten en excursies die een negatieve impact hebben: 

  • Gemotoriseerde vervoersmiddelen, zoals motorbootjes, jetski’s en quads. Ze maken veel lawaai en gebruiken fossiele brandstoffen.
  • Golfen, kost erg veel water en ruimte.
  • Attractieparken hebben een hoog energieverbruik.
  • Dierentuinen, en andere attracties met dieren (zoals olifantenritjes). Op het eerst zicht misschien onschuldig, maar vaak worden de dieren niet goed behandeld. 

Dit delen: