Is duurzaam reizen duur? – niet met onze tips.

De markt in Mechelen is autovrij

Dit is een vraag die wij vaak krijgen: “Is duurzaam reizen duur?”. Of ook: “Duurzaam reizen is veel te duur voor mij, toch?”. Toch kun je ook met een bescheiden portemonnee heel goed duurzaam reizen, als je maar op een paar aandachtspunten let.

Om je op te weg te helpen deel ik een paar handige tips die je mee kan nemen op je volgende reis:

Kies voor een bestemming dichtbij

Wees flexibel in vervoer

Vooral voor pendelbussen geldt: wees flexibel voor de beste tarieven. Boek liefst enkele maanden van de voren. Doordeweeks reis je vaak goedkoper dan in het weekend. Probeer veel verschillende data, en mogelijk zelfs verschillende steden. Uitzondering is de Franse maatschappij iDBUS. Dit bedrijf heeft vaste prijzen, daar kun je dus ook kort voor vertrek scherpe tarieven boeken, mits er nog stoelen beschikbaar zijn.

Boot

Op eigen kracht

Wandelen, fietsen, liften of blablacar. Met de fiets kun je het beste de omgeving verkennen, onder het motto slow travel. Je kunt in principe de hele wereld verkennen per fiets, maar het rijwiel ook meenemen in het vliegtuig, de trein of de auto. In steeds meer landen komen speciale fietsroutes en fietspaden.

Een autostoel bezetten die anders leeg zou zijn

Als je een plaats vrij hebt in de auto of je bent op zoek naar een lift, kun je zowel kosten als impact delen via bijvoorbeeld blablacar. Zo deelde Ivo zijn auto via dit deelplatform voor zijn citytrip naar Berlijn.

Ook liften is een goedkope en avontuurlijke manier om je te verplaatsen op reis. Je bespaart een hoop geld als je bij een vreemdeling in de auto stapt. Daarnaast kan het tot verassende ontmoetingen en gesprekken leiden als je urenlang naast iemand zit. Zo reisde Ecoreiziger Thijs recent naar Istanbul; zijn avonturen lees je hier terug.

Deel je huis  

Een interessante en vaak goedkope manier om op een andere plaats te verblijven is huisruil. Je gaat een tijdje gratis wonen in het huis van mensen in pakweg Zweden of Spanje terwijl je eigen huis ter beschikking staat van de Zweden of Spanjaarden.

Via www.taxistop.bevind je alle info over voorwaarden en info over verzekeringen, inschrijven enzovoort. Bij Taxistop kun je terecht voor kostendelend reizen in Europa.

Wil je liever de handen uit de mouwen steken tijdens de vakantie? Neem dan eens een kijkje op wwoof.net. Deze internationale organisatie bied je de mogelijkheid om een tijdje mee te werken op biologische boerderijen. Je verblijf is dan gratis in ruil voor je vrijwilligerswerk.

Kamperen is Wildkamperen? => Paalkamperen in Nederland

Vrienden op de fiets. Ga je fietsen of wandelen in de lage landen? Check dan https://www.vriendenopdefiets.nl

Tip: In onze Duurzame Reisgids vind je nog veel meer tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *