Sustainable Travel report 2018: duurzaam reizen is voor de meerderheid van de mensen belangrijk

woman in brown hat with backpack looking at cypress alley in botanical garden

Zoals elk jaar heeft de travel website Booking.com op 17 april, voorafgaand aan de Dag van de Aarde, de resultaten vrijgegeven van haar wereldwijde onderzoek naar duurzaam reizen, het Sustainable Travel Report.

Voor het onderzoek werden meer dan 12.000 reizigers bevraagd uit 12 landen: Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Italië, Japan, Spanje, het VK en de VS. We kunnen dus geen conclusies trekken over de Nederlandse reistrends, maar krijgen wel een goed beeld van wat er wereldwijd speelt op het gebied van duurzame reizen.

Duurzaam reizen

Het rapport geeft aan dat de trend van groen reizen toeneemt. Een grote meerderheid van de reizigers (87%) wil duurzaam reizen en bijna vier op de tien (39%) bevestigt dat dit vaak of altijd lukt.

Echter, het 2018 rapport laat zien dat 48% van de reizigers nooit, zelden of slechts af en toe duurzaam reist. Dit suggereert dat er weliswaar veelbelovende stappen worden gezet voor een groenere toekomst, maar dat veel mensen de groene bedoelingen nog moeten omzetten in daden.

‘Duurzaam reizen’ heeft voor de ondervraagden verschillende betekenissen. Voor bijna de helft (46%) betekent het verblijven in een milieuvriendelijke of groene accommodatie. Booking.com doet geen uitspraken over wat het betekent voor de overige 54%. En er worden alleen uitspraken gedaan over de gekozen accommodaties. Groene accommodaties zijn belangrijk, maar bijvoorbeeld over de keuze van het vervoermiddel richting de bestemming wordt niet gesproken. En daar zit veruit de grootste milieu-impact.

Drijfveren voor duurzaam reizen

68% van de reizigers zegt dat ze de intentie hebben om in groene accommodatie te verblijven in 2018, een stijging ten opzichte van 2017 (65%) en 2016 (62%).

 Het rapport toont dat de drijfveren om voor een groene accommodatie te kiezen met name de volgende zijn:

  • Om de milieu-impact te verminderen (40%)
  • Een lokaal relevante ervaring hebben (34%)
  • Goed willen voelen over een accommodatie keuze (33%)

Eerdere gemaakte reizen lijken de grootste inspirator om duurzaam te reizen. Zes op de tien reizigers gaven namelijk aan dat de indrukwekkende, natuurlijke bezienswaardigheden die ze tijdens hun reizen hebben bezocht, hen inspireert om voortaan duurzamer te reizen.

De volledige lijst van drijfveren:

[table id=2 /]

Obstakels voor eco-toerisme

Volgens de meeste reizigers vormen de extra kosten het grootste obstakel voor duurzaam reizen. Tezelfdertijd geeft twee derde van de reizigers aan dat ze ten minste vijf procent meer willen uitgeven aan hun reis als daarmee een lagere impact op het milieu wordt gegarandeerd. Maar dat blijkt nog niet uit de praktijk. Duurzame accommodaties zijn niet per se duurder. Ze hebben deels lagere kosten omdat ze bijvoorbeeld vaak aan energie- en waterbesparing doen. Ook bieden ze meestal minder luxe. De extra kosten lijkt dus niet de reden te zijn waarom mensen niet duurzaam reizen, althans geen duurzame accommodatie boeken.

32% blijft aandringen op een internationale standaard voor milieuvriendelijke accommodaties en een gemakkelijke manier om duurzame accommodaties te vinden. In dit artikel hebben we hier al over geschreven: de wondere wereld van eco-labels.

Om deze reden is Booking.com ook recent een samenwerking met Green Key gestart. Zie onze Duurzame Reisgids voor praktische informatie over het vinden duurzame accommodaties.

Het valt op dat een langere reistijd en de beperking van het aantal mogelijke bestemmingen in de lijst met obstakels staan. Dat geeft aan dat in elk geval een deel van de reizigers zich ervan bewust is dat vliegreizen een negatieve invloed hebben op het klimaat.

De volledige lijst van obstakels

[table id=3 /]

Extra vakantievreugde

Veel wereldreizigers vermelden ook dat ze duurzame vakantieactiviteiten ondernemen omdat die op zichzelf fijn zijn om te doen. Het motief is dus niet alleen het streven naar duurzaamheid.

Conclusie: het is mooi dat de trend van duurzaam reizen toeneemt! Ook al kunnen we aannemen dat “sociaal gewenst antwoorden” in het spel zijn, toch kunnen we een positieve trend vaststellen in vergelijking met de resultaten van de voorgaande jaren. De echte meting is natuurlijk het veranderende gedrag.

De meeste obstakels kunnen op termijn worden overwonnen door systeemveranderingen (bijvoorbeeld het verbeteren van de treininfrastructuur) en betere informatievoorziening (Wat is duurzaam reizen? Is het echt duurder? Waar vind ik duurzame opties?). Wij hopen dat eco-reizen.nl een beetje bijdraagt aan deze veranderingen.

Hoewel het vervoer de keuze van het vervoer naar je reisbestemming de grootste impact heeft op het klimaat, maakt het ook veel uit hoe en waar je verblijft. Hier kun je de verschillen in CO2-uitstoot zien van verschillende accommodaties.

Bron: https://news.booking.com/duurzaam-toerisme-in-2018-de-eco-vriendelijke-reistrends-volgens-onderzoek-van-bookingcom/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *