Tussen vlieglust en vliegschaamte staat het vliegdieet

Lucht met silhouetten van vliegtuigen

Tijdens de coronacrisis werd regelmatig verkondigd dat alles na corona heel anders zou worden. Velen verwachtten ook dat het vliegverkeer blijvend zou afnemen. Vakantiegangers hadden nieuwe manieren van vakantie ontdekt, dichter bij huis, zonder de stress van een vliegreis. Als we afgaan op de enorme belangstelling voor de eerste all-in vliegvakanties dan vrees ik het ergste. Wint de vlieglust het snel weer van de vliegschaamte? Of is er een tussenweg: het vliegdieet?

De Volkskrantjournalist Merlijn Kerkhof maakt het wel heel bont met zijn vliegverslaving. Hij schrijft: “Tegenover de nadelen van het vliegtuig staan zo veel voordelen, dat je wel gek zou zijn als je je voor een vlucht zou schamen.” (de Volkskrant, 3 juli j.l.). Hij somt een aantal voordelen op die mij aanspreken, zoals je blik verruimen of empathie vergroten. Andere argumenten zijn wat minder overtuigend. Ook zonder vliegreis besef ik wel dat Los Angeles verder weg is dan Moskou. Je kunt trouwens ook even een atlas raadplegen. En vliegreizen geven mij veel stress, vooral het in- en uitchecken. Merlijn Kerkhof lijdt aan een geneselijke vorm van vliegverslaving, of aardiger: vlieglust.
Hoe kunnen we van de geschetste voordelen genieten zonder ongebreideld de wereld rond te vliegen? Door onszelf een vliegdieet op te leggen. Een paar simpele vragen en antwoorden helpen ons op weg.

Tips voor jouw eigen vliegdieet

  1. Welke eisen stel ik eigenlijk aan mijn vakantie (even weg zijn, mensen ontmoeten, een zonvakantie)?
  2. Is deze reis echt nodig of kan ik het af met Zoom? (Dit geldt met name voor zakenreizen.)
  3. Moet ik echt met het vliegtuig of kan ik met de trein/bus/boot?
  4. Zijn er leuke of interessante alternatieven voor mijn verre vakantie;
  5. Als ik een verre reis maak, kan ik dat dan heel af en toe doen in plaats van per sé elk jaar?

Iedereen kan voor zichzelf de afweging maken, zo nodig met wat hulp van de vele informatie die op internet beschikbaar is. Verrassend genoeg kun je in veel gevallen je doelen halen zonder het vliegtuig te pakken. Het vergt doorgaans wel iets meer onderzoek dan het boeken van de hapklare vliegvakanties.

Concrete tips voor het plannen van je reis

Soms is er geen alternatief voor een vliegreis. Ik zou zeggen, schaam je niet en ga. Maar doe het spaarzaam, zoals je ook niet dagelijks een ‘vette hap’ moet eten. Een vliegdieet dus. Heel vaak is er echter wél een alternatief, maar denken mensen er niet eens aan. Vliegen is de norm geworden. Vliegen is vaak gemakzuchtig, terwijl er leuke alternatieven zijn. Zelf ben ik vlak voor Corona met de trein naar Sicilië geweest. Onderweg hier en daar een stedenbezoek. De trein ging op de boot naar Sicilië, een leuke belevenis. Terug met de boot naar Genua en verder weer met de trein. Op die manier wordt de reis een onderdeel van je vakantie, in plaats van een stressvolle noodzaak.

Op onze site vind je heel veel mogelijkheden voor vliegvakanties. In onze Duurzame Reisgids vind je informatie over vervoer, accommodatie en eten & drinken; ook wordt een aantal duurzame reisbestemmingen beschreven.
Meer weten? Lees Zo plan je de duurzame reis van je dromen.

Nooit meer vliegen?

Stap ik zelf nooit meer in een vliegtuig? Vast wel, en zonder schaamte. Maar ook heb ik mijzelf op een vliegdieet gezet. En het bevalt prima, minder stress op vliegvelden, meer genieten.

2 reacties

  1. Ik rij in een electrische auto, koop lokaal, recycle, lever huisvuil gescheiden en gooi nooit een papiertje of een plasticje op straat maar laat me dan nog wel gewoon lekker op vakantie gaan waar en wanneer ik wil zonder zo’n trieste checklist te doen. Alle VIPS ter wereld vliegen voor de meest onbenullige dingen over de wereld en ik zou dan wel even in m’n eentje de wereld (nog meer dan dat ik al doe) moeten verbeteren. Nou sorry maar daar pas ik voor. Laten we het allemaal niet gaan overdrijven en get a life!

  2. Wij zeggen niet wat je moet doen, maar we bieden wel informatie over klimaatvriendelijk reizen voor wie daarnaar op zoek is. Iedereeen maakt zijn/haar eigen afweging; daar lijkt mij niets zieligs aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *