Vakantie 2022: duurzaamheid vaak lage prioriteit.

hand met een plantje - duurzaamheid

De ANWB vakantiemonitor presenteert de vakantieplannen van Nederlanders voor 2022. De meeste Nederlanders (81%) hebben vakantieplannen en bijna de helft daarvan blijft in eigen land. Een klein deel (7%) heeft plannen buiten Europa.

Landen op vakantie -overzicht

De ANWB vakantiemonitor: duurzaamheid vaak lage prioriteit

Wij hebben natuurlijk vooral gekeken in hoeverre duurzaamheid een rol speelt in de vakantieplannen. Duurzaamheid blijkt maar een heel beperkte rol te spelen. Hieronder gaan we kijken wat de redenen zijn en wat wij daar van vinden.

Uit het onderzoek:

  • De verwachting is dat duurzaamheid een beperkte rol speelt gedurende de vakantie van Nederlanders in 2022. De helft vindt dat vakanties per definitie niet duurzaam zijn of dat de vakantie een moment is waarop men even niet aan duurzaamheid wil denken. Een klein deel van de Nederlanders vindt verduurzaming van de vakantie belangrijk en heeft hier geld voor over. Dit bedrag is echter vrij klein: de meerderheid heeft hier maximaal 100 euro per persoon per vakantie voor over.

     

  • Het duurzame gedrag dat naar verwachting door Nederlanders vertoond wordt bestaat vooral uit het tegengaan van milieuvervuiling, het vermijden van bestemmingen die last hebben van over toerisme en het bijdragen aan het natuurbehoud van de omgeving. Jongeren (18-34 jaar) verwachten vaker aandacht te besteden aan de verduurzaming van hun vakanties, 35-64 jarigen zijn naar verwachting juist minder bezig met duurzaamheid rondom hun vakanties.
  • Belemmeringen om de vakantie te verduurzamen worden beperkt ervaren: een kwart van de Nederlanders ervaart geen enkele belemmering. Degenen die belemmeringen ervaren benoemen de prijs om verduurzaming te realiseren als het grootste obstakel. Deze belemmering wordt het vaakst aangemerkt door de groep die het meest openstaat voor verduurzaming: de jongeren (18-34 jaar). 
vakantie - vervoermiddelen binnen Europa

Auto favoriet, trein stijgt naar 17%

Het aantal mensen dat binnen Europa met de trein op vakantie gaat, stijgt naar 17%. De auto is favoriet met 64%. Overigens hoeft de auto geen slechte keuze te zijn als je met vier personen in een gemiddeld grote auto reist.
Het vliegtuig blijft ook populair. Dat is de meest vervuilende manier van transport en bovendien is er vaak een goed alternatief.

duurzaam vakantiegedrag

Diverse manieren van duurzaam gedrag

Je kunt op vele manieren bijdragen aan duurzaamheid, van CO2-vermindering tot het vermijden van overtoerisme (denk aan Venetië). Opvallend is dat 31% verwacht in het geheel geen rekening te houden met duurzaamheid.

Waarom krijgt duurzaamheid vaak een lage prioriteit?

 Volgens de ANWB vakantiemonitor zijn de voornaamste redenen:

  • het is duur om voor duurzame(re) opties te kiezen (18%)
  • bestemmingen die ik wil bereiken zijn lastig te bereiken met duurzame(re)  vervoersmiddelen (16%)
  • ik weet niet goed welke duurzame opties er zijn (14%)
  • reizen met alternatieve vervoersmiddelen dan het vliegtuig kost teveel tijd (14%)
  • ik geloof niet dat geld voor het compenseren van mijn uitstoot goed terecht komt dus ik doe dit niet (13%)

 

Het goede nieuws is dat 17% van de Nederlanders met de trein op vakantie denkt te gaan en dat 25% geen belemmeringen ziet voor een duurzame vakantie.

Hoe plan je een duurzame vakantie?

De redenen waarom duurzaamheid vaak een lage prioriteit krijgt laten zien dat duurzaamheid blijkbaar pas aan de orde komt als de vakantiebestemming al is gekozen. Als je al hebt gekozen voor een strandvakantie in Mexico, dan wordt het lastig daarna voor duurzaam vervoer te kiezen.

In een eerdere blogpost schreven wij hoe je de duurzame vakantie van je dromen kunt plannen. Dan begin je met de vraag: “Wat voor soort vakantie wil ik?” Daarna ga je de bestemming er bij zoeken, het vervoer en de accommodatie. Je blijkt verbazend vaak redelijk dicht bij huis (in elk geval in Europa) jouw duurzame vakantie te kunnen realiseren.

Met deze aanpak in gedachte gaan we eens naar de redenen kijken waarom duurzaamheid vaak een lage prioriteit krijgt.

Is duurzaam reizen duur en moeilijk?

We nemen alle genoemde redenen waarom duurzaamheid vaak een lage prioriteit krijgt kort onder de loep.

  • Het is duur om voor duurzame(re) opties te kiezen (18%).
    Meestal wordt hierbij gedacht aan een goedkope vliegreis ten opzichte van een dure treinreis. Er is veel aandacht voor de te goedkope vliegtickets en de oneerlijke concurrentie met treinreizen. Op deze site kun je de eerlijke prijs van je vliegticket berekenen.
    Tegelijk kun je vaak goedkoop met de trein reizen als je vroeg boekt. Zie onder andere “Met de trein op vakantie – een wegwijzer“.
    Duurzame accommodatie hoeft niet duurder te zijn dan ‘standaard’ accommodatie.

  • Bestemmingen die ik wil bereiken zijn lastig te bereiken met duurzame(re)  vervoersmiddelen (16%).
    Dit klopt vaak als je eerst je bestemming kiest en dan naar het vervoer gaat kijken. Maar er zijn talloze opties die heel aantrekkelijk zijn en goed bereikbaar per trein of bus.

  • Ik weet niet goed welke duurzame opties er zijn (14%).
    Ondanks mooie woorden en voornemens komen vliegreizen er bijna altijd als eerste uit als je gaat googelen naar een vakantiebestemming. Ook bijna alle reisbureaus laten amper alternatieven zien, al zien we ook kleine verschuivingen. Betere informatie zou hier veel kunnen helpen.

  • Reizen met alternatieve vervoersmiddelen dan het vliegtuig kost teveel tijd (14%).
    Het vervoer naar de vakantiebestemming wordt vaak gezien als onvermijdelijke ballast. De vakantie begint dan pas op de plaats van bestemming. Maar het is veel fijner als je de reis naar de bestemming ook een onderdeel maakt van je vakantie. Knip de reis op in etappes en geniet onderweg van een mooie wandeling in een natuurgebied of bezoek onderweg een mooie stad. Zo zijn wij met de trein en boot naar Sicilië gereisd, een prachtige ervaring.

  • Ik geloof niet dat geld voor het compenseren van mijn uitstoot goed terecht komt dus ik doe dit niet (13%).
    De compensatie van CO2-uitstoot is naar onze mening nuttig als je dan toch al besloten hebt te vliegen. Maar ondanks die compensatie blijft vliegen de meest vervuilende vorm van transport. In de marketing wordt er veel misbruik van gemaakt, als zouden we met CO2-compensatie duurzaam reizen, wat onzin is. Zie ons artikel “Heeft CO2-compensatie zin?”.

Conclusies

De aandacht voor duurzaamheid neemt maar heel geleidelijk toe. De positieve resultaten van het ANWB onderzoek zijn dat meer mensen de trein gaan nemen (17%) en dat 25% wel degelijk duurzaamheid belangrijk vindt bij het plannen van hun vakantie.
De redenen waarom duurzaamheid vaak een lage prioriteit krijgt zijn ook heel goed te begrijpen. Alleen als je gericht op zoek gaat naar duurzame vakanties dan zul je de juiste informatie vinden. Een uurtje googelen levert vooral vliegreizen op, die ook nog eens veel te goedkoop zijn.
Het goede nieuws is dat een duurzame vakantie heel goed mogelijk is en niet duurder hoeft te zijn.

 

Tips voor jouw duurzame vakantie

  • Bedenk eerst wat voor soort vakantie je wilt
  • Kies dan je bestemming, liefst niet te ver weg
  • Boek op tijd voor goedkope treintickets

 

In onze Duurzame Reisgids staan nog veel meer tips.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *