Wintersportvakanties zijn al generaties lang in trek, en dat is best logisch. Het witte landschap, de rust van de bergen, het prachtige uitzicht en het geluid van knisperende sneeuw. Voor velen is een wintersportvakantie het mooiste wat er is. Het valt helaas niet te ontkennen dat wintersportvakanties niet tot de meest milieu-vriendelijke reizen behoren. We zetten de belangrijkste effecten voor je op een rij in dit artikel.
Het valt helaas niet te ontkennen: wintersportgebieden zijn een van de eerste plekken die nu al het effect van klimaatverandering ervaren. Het heeft namelijk effect op de sneeuwval patronen. De sneeuw wordt dunner, en skiseizoenen worden korter. Er is nu al 20% minder sneeuw in skigebieden onder de 1200m, en men voorspelt dat over 50 jaar, deze lager gelegen gebieden helemaal sneeuwvrij zullen zijn. (Bron: the Independent)
Dit is uiteraard niet het gevolg van de wintersport industrie zelf. Echter, de gemiddelde wintersport vakantie draagt zeker niet bij aan het minimaliseren van de negatieve milieu effecten:
Knelpunt 1: biodiversiteit. Het aanleggen en onderhouden van skipistes is verre van “milieuvriendelijk”. Denk aan grootschalige ontbossing, beschadigde vegetatie, afgesleten hellingen, en een grote verstoring van het leefgebied van dieren.
Knelpunt 2: kunstmatige sneeuwkanonnen. Ooit een zeldzaamheid op de skipistes zie je ze nu in bijna elk dorp. Vooral in de gebieden waar de sneeuw steeds onbetrouwbaarder worden, en de seizoenen korter, worden ze veelvuldig gebruikt. Het probleem? De energie, de hoeveelheid water en de chemicaliën die nodig zijn voor de aanmaak van kunstsneeuw.
Knelpunt 3: energiegebruik. Het kost ontzettend veel energie om een skigebied open te houden. Voor de skiliften, verwarming, het aanstampen van onregelmatig terrein en vooral voor het prepareren van de pistes is energie nodig. Voor je beeldvorming: een klein skigebiedje met twee gewone liften, twee sleepliften en een gondel verbruikt 550.000 kilowattuur per seizoen van 120 dagen. Dat is evenveel als 120 dagen 534 huizen van energie voorzien
Knelpunt 4: fossiel vervoer richting bestemming. En dan als laatste, maar niet kleinste impact: de wintersportreizigers die naar de bergen rijden of vliegen. Denk aan grootschalige CO2 uitstoot en bergdallen vol smog.
Meer lezen?
Dit artikel van EOS Wetenschap zet de feiten goed op een rij: https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/wintersport-nefast-voor-de-natuur
Benieuwd naar hoe het wel milieuvriendelijk kan?
Gelukkig zijn er legio opties voor een verantwoorde trip naar de bergen: https://www.eco-reizen.nl/duurzame-reisgids/wintersport
Abonneer je op ons blog
Zoek in de hele site