“Ben je nog weggeweest?” “Oh, een staycation” * stilte, vragende blik * “Euh, hoe was dat?”

Door Manu Busschots

De afgelopen zomer, en ook de vakantie ervoor, hebben wij in onze vakantiekeuze meegewogen wat de klimaatimpact zou zijn. Toen wij vorig jaar een zwembadvakantie in Noord-Italië hadden (avontuurlijk met de nachttrein gereisd en daar veel op de fiets), kreeg ik nog niet zoveel vragende blikken. Dit jaar merk ik toch dat het antwoord op de vraag ‘Ben je nog weggeweest?’ net even anders valt. Ja, we hielden een staycation. We bleven in België en Nederland, en zelfs gewoon in ons eigen huis. Het was voor ons ook een grote vraag hoe leuk en ontspannend wij dat samen zouden gaan vinden (spoileralert: super en ik deel graag waarom.)

Maar ik begrijp die vragende blikken dus wel. Zeker als ik dan nog toevoeg (wat ik vaak niet doe), dat het vertragen van klimaatverandering daarvoor een afweging was. Eigenlijk geeft het mij gewoon een veel beter gevoel om een leuke tijd te hebben als gezin als ik daarmee zo min mogelijk vuilniszakken in de toekomstige tuin van mijn kinderen gooi. Maar hé, ik ben ook gewoon een mens dat een jaar lang hard gewerkt heeft, dus opdracht één was: hoe maken we er een topvakantie van? Die vraag daagt meteen op de goede manier uit. In plaats van ‘Waar gaan we heen?’, werd de vraag: ‘Waar genieten we echt van, en zo mogelijk ook nog: heel lang?’ en ‘Kunnen we dat in de buurt vinden?’

Een vakantie vol onvergetelijke en onverwachte plussen

Zo ontdekten we dat Apeldoorn het grootste openluchtzwembad van Nederland heeft, met meer speelweide, speeltoestellen, glijbanen en zwemwater dan ik ooit in Spanje, Frankrijk of Italië ben tegengekomen. De hittegolf hielp, zeker! Maar aangezien we langer in Apeldoorn waren, konden we onze zwembaddagen ook afstemmen op de goed-weer-dagen. We hebben ook nog aan huizenruil gedaan met vrienden die in Den Haag wonen. Dus heerlijke stranddagen, en – wat we ook altijd leuk vinden op vakantie – ergens anders slapen, je boodschappen doen en vreemde talen en culturen om ons heen. Onverwachte plus: het heeft echt iets heel verbindends om een paar dagen in het huis en de wijk van goede vrienden te verblijven. Een blijvend effect op de vriendschap.

Waar houden we nog meer van? Wandelen! Dat hebben we dus veel gedaan in de buurt van Apeldoorn (waar we mede om die reden al naartoe verhuisden), en ook in de Ardennen. Een Belgische tante van me heeft daar een huisje waar we gebruik van konden maken: weer zo leuk dat we Frans om ons heen hoorden en op mooi glooiend terrein konden wandelen. Met als extra voordeel: het was makkelijk om voor de kinderen dingen te vinden die ze heerlijk vonden en natuurlijk dat de hele reistijd erheen ook wel meeviel. En nog een groot voordeel: die tante en die neef die we veel te weinig zien? Bijgepraat en een waterbalonnengevecht is heel wat leuker als familiegelegenheid dan een begrafenis.

Waar heb ik nog meer van genoten? Mijn jongste zoon leren fietsen in een paar dagen in ons eigen straatje. Onvergetelijk, blijvend. Mooie nieuwe (tweedehands) fietsen op de kop getikt voor onze twee oudsten. Deze vakantie laat ze nog lang stralen op hun stalen rossen naar school toe! De garage is eindelijk opgeruimd. Nog elke dag plezier van… en we hebben denk ik ongeveer de helft geld bespaard t.o.v. onze standaardvakanties vroeger. Dat gaan we gebruiken om ons huis nog verder klimaatvriendelijk (=voordeliger, comfortabeler) te maken voor de winter. Nog een voordeel dat we niet vooraf bedacht hadden: de zomer-uitverkoop leverde leuke koopjes op in rustige winkels. Dat hoeven we ook niet meer tussendoor te proppen in het drukke jaar.

Terugblik en tips

Enkele conclusies. Deden we deze staycation voor het klimaat? Ja, maar ook nee, want als we er niet ook vriendschappen, familie, ontspanning, avontuur, geld voor leuke projecten, etcetera door hadden ervaren, dan hadden we het anders gedaan.

En een paar tips die voor ons heel goed werkten:

  1. De to do list (en alle tablets, telefoonberichten, enzovoort) aan de kant. Thuis is nog steeds weg, zonder wifi en met vakantieboeken.
  2. Maak een ‘wishlist’. Voor ons is dat: andere talen, wandelen, lummel en loltijd met elkaar (‘kinderen de baas’-dag is inmiddels een leuke traditie), exotische dieren (Burgers Bush en Apenheul dagen waren erg leuk), lekker uit eten en ontdekken.
  3. Ergens anders slapen. Dat doet toch wonderen voor het opfrissen van de geest. Overigens was de week zijnsretraite die ik in Lochem had – tussen de Drentse zwerfkeien in Stone Henge opstelling – daar ook ideaal voor.

Dit jaar heeft voor mij weer bewezen: het avontuur en geluk zit in ons. Aan onszelf de uitdaging hoe we dat vormgeven, in welke setting dan ook.

Ook zin in een Staycation, en op zoek naar meer tips? Tips voor een succesvolle staycation

Eén reactie

  1. TIP: Als huiseigenaar in het buitenland op een duurzame en goedkope manier ergens anders heen reizen? Wellicht is huizenruil een leuk alternatief om vakantie te vieren. Op deze manier haal je meer vakantie uit je eigen huis!
    Een aantal jaren geleden is er gestart met de website Tweedewoningruil. Omwille van de vele positieve reacties heb ik in navolging hiervan een nieuwe website opgericht voor particuliere huizenruil. Een internationaal ruilplatform van Nederlanders en Vlamingen wereldwijd. Ondanks de ongewone tijd wil ik het platform in het zonnetje zetten.
    Het leukste aan alles: Het initiatief is niet bedrijfsmatig en daarom is de website volledig gratis. Gratis lid en gratis deelname.
    Haal meer vakantie uit uw huis
    Neem eens een kijkje op https://www.eigenhuisruil.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *