Toerismebranche wordt langzaam duurzamer

Toerismebranche wordt langzaam duurzamer

Al een tijdje houden we de ontwikkelingen in de “duurzame reis”-wereld in de gaten. En ondanks de vraagtekens die je kan zetten bij het groene beleid van de grote jongens in de toerisme branche, merken we ook veel mooie ontwikkelingen die we graag met je delen. De toerismebranche wordt langzaam duurzamer.

Wereld Toerisme Event: aandacht voor duurzaamheid

Op 27 september vond het Wereld Toerisme Event plaats voor de reisbranche. Onderwerp van het event: hoe kan de toerisme-sector samen “betere bestemmingen” creëren? Want zonder behoud van natuur, cultuur en gastvrije inwoners, is er geen toekomst voor toerisme op een bestemming. Er werden interessante ontwikkelingen gedeeld op het vlak van circulaire hotels, hoe duurzaamheid je vakantie-ervaring kan verrijken, en wat je als reissector kan doen tegen de problemen van massatoerisme. En ook: hoe motiveer je reizigers tot klimaat-neutrale vervoerskeuzes?

Booking.com zet accelerator programma op

Ook Booking.com heeft bijvoorbeeld een accelerator programma opgezet om duurzame toerisme startups te ondersteunen. Met hun “tourism as a force for good” programma financieren en begeleiden ze startende bedrijven die de lokale natuur of cultuur beschermen. Een van de startups is Reflow, die op vervuilde locaties plastic inzamelen en het door middel van 3D printing omzetten naar producten voor de hospitality industrie. Of Hotel Con Corazon, een klein hotel in Nicaragua met het doel om alle winst te investeren in onderwijsprojecten voor kansarme kinderen.

TUI reikt ‘duurzame toerisme scriptieprijs’ uit

En afgelopen week werd ook door TUI een duurzaam toerisme scriptieprijs uitgereikt. Verschillende hogescholen in Nederland selecteerden hun beste scripties op het gebied van duurzaam toerisme. De scriptie van Samantha Boom, waarin zij verschillende perspectieven op duurzaam stedelijk toerisme ontwikkelde, kwam hierbij als winnaar uit de bus. De richtlijnen en hulpmiddelen die in haar project zijn ontwikkeld kunnen steden daadwerkelijk helpen oplossingen te vinden voor problemen die optreden als gevolg van het toerisme.

Of deze inspanningen genoeg zijn is zeer zeker de vraag. Want wanneer is iets greenwashing? En een verre reis naar een hotel met een grote sociale impact, moet je die juist wel of niet maken? Moeilijke vragen voor de reisbranche, maar dat de discussie op gang komt en er op verschillende manieren naar oplossingen wordt gezocht, is zeker een hoopvolle trend.


Wat is de klimaatimpact van jouw vakantie?

Wil je weten wat de klimaatimpact is van jouw vakantie? Doe dan de test op de website van MilieuCentraal.


Wil je duurzaam naar de wintersport?

Wil je ook duurzaam reizen en ga je naar de wintersport? Onze pagina Wintersport is er speciaal voor jou!


Duurzaam reizen in Europa? Neem de trein!

Wil je duurzaam reizen binnen Europa? Neem de trein, of misschien de Flixbus. Op onze pagina Vervoer staat alles voor jou op een rij. Boek vroeg en reis voordelig.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *