Accommodatie
Hoe vind je de duurzame accommodatie voor jouw vakantie? Eigenlijk zijn er best veel mogelijkheden, ook op de bekende booking-sites. Maar je moet wel de weg weten. Hier geven we je een aantal mogelijkheden om je duurzame accommodatie te vinden, en maken we je wegwijs in de wondere wereld van eco-labels.
Hotels, B&B’s en huisjes
/ BookDifferent of Booking.com.
Bookdifferent is (was?) een non-profit boekingsplatform voor duurzame hotels dat samenwerkt(e) met Booking.com. De CO2-uitstoot is berekend voor elk hotel én je steunt met je reservering een goed doel.
www.bookdifferent.com (website is al enige tijd uit de lucht).
Bij booking.com kun je bij de filters kiezen voor “Duurzame Reis Accommodaties”.
https://www.booking.com/
/ Accommodatie bij het spoor.
Reizen met de trein is een leuk en comfortabel alternatief voor het vliegtuig. Zeker als je op doorreis bent kan het fijn zijn dicht bij het station te verblijven. Deze sites helpen je verder bij het vinden van hotels dichtbij het spoor.
Treinreiswinkel.nl | www.seat61.com
/ EcoB&B.
Dit is een handig boekingsplatform voor eco-vriendelijke accommodaties, zoals bio Bed & Breakfast in historische dorpjes, boomhutten, biohotels en chalets met een minimale milieu-impact. De accommodaties worden getest op duurzaam energie-, water- en afvalbeleid, biologische voeding en het gebruik van verantwoorde schoonmaakproducten. Ook wordt gekeken naar de beschikbaarheid van fietsen zodat lokaal autotransport kan worden vermeden.
ecobnb.com
/Bij mensen thuis
Via “Vrienden op de Fiets” en “Warm Showers” vind je mensen die fietsers en wandelaars thuis ontvangen. Vrienden op de fiets heeft een dicht netwerk van gastadressen in met name Nederland en België. Je betaalt een minimaal bedrag voor overnachting en ontbijt (iets meer dan 20 euro). Warm Showers is een wereldwijd netwerk; hier kan je gratis gastadressen vinden.
www.vriendenopdefiets.nl | www.warmshowers.org
/ Veggie hotels.
100% vegetarische of veganistisch hotels en guesthouses vind je hier.
www.veggie-hotels.com
/Schotland (als voorbeeld)
Voor veel landen en regio’s kun je duurzame accommodatie vinden door online te zoeken op ‘land/regio + duurzaam verblijf’. Zo levert zoeken op ‘Scotland sustainable lodging’ onder andere deze site op: visitscotland.com/accommodation/eco-green.
/ TripAdvisor – Eco Leader.
Hotels die zich inzetten voor een beter milieu kan je vinden via het EcoLeader-programma van Tripadvisor. Er zijn verschillende eco-leader niveaus. Om te zoeken naar de eco-gecertificieerde hotels, kan je het label “Eco” aanklikken in het keuzemenu “Stijl”. Op de hotelpagina zelf kan je zien op welk niveau de accommodatie zit, en welke maatregelen het heeft getroffen.
www.tripadvisor.nl/GreenLeaders
/ Green key.
Je kunt de milieubelasting ook beperken door een hotel, B&B of vakantiehuis met een milieukeurmerk te boeken. Bijvoorbeeld Green Key, een internationaal keurmerk voor de hotelbranche. Green key accommodaties gaan een stap verder dan wettelijk wordt vereist. Zo hebben Nederlandse Green key accommodaties bijvoorbeeld recent besloten geen niet-duurzame vis meer op het menu te zetten. Het keurmerk kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Hoe meer milieumaatregelen een recreatiebedrijf heeft ingevoerd, hoe hoger het niveau.
www.greenkey.global
/ Natuurhuisje.
Een huisje huren in t hart van de Europese natuur? Daarvoor moet je bij natuurhuisje zijn. Uitgebreid aanbod, varierend van hutten tot villa’s.
www.natuurhuisje.nl
/ Eco-logies.
Eco-logies.nl is een nieuwe website die duurzame overnachtingen in Nederland aanbiedt. Op hun website vermelden zij: “ECO logies is het nieuwe platform voor duurzaam en energieneutraal overnachten in eigen land. Dit is pas het begin, de zoektocht naar duurzame plekjes gaat verder. Wekelijks komen er namelijk nieuwe ECO logies bij!” Op dit moment zijn er zo’n zestig mogelijkheden.
www.eco-logies.nl
/Stayokay
Met jaarlijks ongeveer 1 miljoen overnachtingen is Stayokay de grootste aanbieder van budgetaccommodaties in Nederland.
stayokay.com/nl
/Nivon
Nivon biedt veel meer dan alleen accommodaties. Hier richten we ons op de accommodaties. Een citaat van de Nivon website: “Bij Nivon overnacht je betaalbaar midden in de natuur bij natuurvriendenhuizen, op kampeerterreinen en in huisje. Voor natuurbeleving, ontmoetingen, reizen, ontwikkeling, cultuur en om te genieten van het leven.”
Je kunt lid worden, maar dat hoeft niet per sé. Voor leden gelden wel extra voordelige tarieven.
Het Nivon aanbod bestaat uit:
Via zusterorganisaties heeft NIVON ook accommodaties in andere Europese landen en enkele in de VS. Kijk voor het aanbod op nivon.nl/internationaal/.
Verblijftips
Ter plaatse kan je ook een bijdrage leveren. Hieronder volgen een aantal tips. Wellicht een open deur, maar onder het motto “alle kleine beetjes en signalen helpen”:
ENERGIE BESPAREN
- Let op de lichten uitzetten als je je kamer verlaat, het uitzetten van je mobiele telefoon, etc.
- Verminder het gebruik van airconditioning of verwarming, en let er op hoe lang je doucht.
- Waarschijnlijk de grootste open deur van allemaal: gebruik je handdoeken in een hotel voor een langere periode.
AFVAL VERMINDEREN
- Neem je eigen toiletspullen mee als je reist, alsook een eigen drinkwaterfles. Dat scheelt een hoop in plastic flesjes.
- Recycle: een snel onderzoek met Google naar “recycling waste in ” toont je hoe en of je afval kan scheiden op je locatie.
- Laat vooral geen afval in de natuur achter.
Kamperen
Kamperen is al de meest milieuvriendelijke vorm van vakantievieren. Maar ook hier kan je bewuste keuzes maken voor een zo duurzaam mogelijke vakantie.
/ Caravan delen met Camptoo.
Een auto met daarachter een caravan verbruikt gemiddeld 60% meer brandstof door de extra luchtweerstand. Het is dus zuiniger om ter plekke een caravan te huren! Via bijvoorbeeld Camptoo, een organisatie waar je een camper of caravan kunt delen. Zo hoef je zelf geen camper of caravan aan te schaffen. Je kunt ervoor kiezen dicht bij je eindbestemming te huren zodat je onderweg minder energie verbruikt.
www.camptoo.nl
/ Kampeermeneer.
Op zoek naar handige kampeertips, inspirerende verhalen en de mooiste campingplekjes? Bezoek dan zeker eens de site van de Kampeermeneer, de kampeerblog van Tjerk Romkema.
www.kampeermeneer.nl
/ Duurzame campings.
Steeds meer campings zetten zich in voor het milieu. Ze doen bijvoorbeeld aan afvalscheiding, gebruiken ecologische schoonmaakmiddelen, beperken hun waterverbruik en gebruiken duurzame stroom. Hoe vind je nu deze campings?
- Via het internationale keurmerk Greenkey kan je op zoek gaan naar duurzame campings. Zie Greenkey.nl/camping en Greenkey.global
- Ook kan je zoeken via Eurocampings, door een selectie te maken op “Eco-campings”. Eurocampings.nl
- Via Natuurkampeerterreinen vind je milieuvriendelijke campings. Groot aanbod in Nederland en België; je vindt er ook een tiental in Frankrijk gelegen campings. natuurkampeerterreinen.nl
- Ook de ANWB heeft een uitgebreide site met campings, waaronder ook een overzicht van natuurkampeerterreinen. De campings die bij de ANWB onder het thema ‘Duurzaam kamperen’ vallen, zijn in bezit van het GreenKey keurmerk. Jaarlijks vinden inspecties plaats of de campings aan de eisen voldoen. ANWB Natuurcampings
- Staatsbosbeheer heeft een webpagina “Wil je logeren bij de boswachter?” met veel praktische informatie. logerenbijdeboswachter.nl
Eco Labels
De wondere wereld van eco-labels voor accommodaties is moeilijk te overzien. Wil je er toch een poging voor wagen, kijk dan hier: