Eten en Drinken

Het valt niet altijd mee om op vakantie duurzaam te eten. Je bent niet in jouw eigen keuken, hebt je eigen spullen niet om je heen, kent de lokale restaurants niet. Gelukkig komen er steeds meer restaurants, winkels en hotels met duurzame principes. Deze tips en websites maken je wegwijs

Vuistregels voor duurzaam eten

Duurzaam eten op vakantie volgt uiteraard dezelfde vuistregels als duurzaam eten thuis. In volgorde van belangrijkheid kan je zoeken naar adressen die een of meerdere van onderstaande principes toepassen.

  1. Plantaardig eten
  2. Minder verspilling
  3. Lokaal en seizoensgebonden eten
  4. Biologische voeding
  5. Verpakkingsvrij inkopen

Zo vind je duurzame restaurants en winkels

stokbroden met maanzaad
verse broden
pizza

1.    Ga voorbereid op stap.

  • Informeer (van te voren) bij je accommodatie naar de beste plekken om lokale producten te kopen of om duurzaam/biologisch/vegetarisch uit eten te gaan.
  • Met Tripadvisor kan je de menukaart van te voren checken, en kijken of je vegetarisch of veganistisch kan eten. Ook biologische restaurants kan je daar makkelijk vinden.
  • Ook met Google of Ecosia kan je de omgeving van je vakantiebestemming van te voren onderzoeken. Zo kun je vooraf uitzoeken of er veel geschikte restaurants zijn, of er lokale markten zijn, of boeren die zelf hun producten verkopen.

2.    Vermijd all-in formules.

Onbeperkt eten en drinken in je vakantieverblijf voor een vaste prijs is in de mode, maar heel erg groen en sociaal is het niet. All-inclusive leidt tot overconsumptie, verspilling en de lokale middenstand heeft het nakijken. Dit geldt voor all-in hotels, maar ook voor restaurant met zo’n formule.

3.    Ga voor lokaal.

Bezoek de lokale en vaak sfeervolle marktjes in plaats van de supermarkt en ga eens langs bij de lokale boer. Je kunt meestal geweldige opties vinden met app’s als Yelp en TripAdvisor te onderzoeken of door de lokale bevolking te vragen.

/ Green Key Restaurants

Voor restaurants die zowel binnen als buiten bewuste keuzes maken op het gebied van duurzaamheid is er het keurmerk Green Key. Biologische seizoensproducten en producten met een keurmerk staan steeds vaker op de menukaart. Ook gaan deze restaurants zuinig om met energie en water, en scheiden ze afval. Helaas zijn er niet veel restaurants in Europa gecertificeerd volgens dit keurmerk. Maar als je in de buurt van zo’n restaurants komt dan zijn het wel fijne plekken om te bezoeken.

www.greenkey.nl/restaurant | www.greenkey.global/green-key-sites/

Selecteer “visible layers = restaurants” op het kaartje, om restaurants te vinden

/ Sustainable Restaurant Association.

The Sustainable Restaurant Association is een Engelse organisatie die restaurants helpt en stimuleert te verduurzamen op alle fronten. Bezoek je op hun website de “members” pagina, dan vind je alle deelnemende restaurants. Vooral handig als je Engeland bezoekt.

thesra.org | The SRA – deelnemende restaurants

Sinds 2013 reikt de SRA jaarlijks een Award uit aan een Europees top-50 restaurant dat hoog scoort op duurzaamheid.

Vegetarisch of veganistisch op reis

Het verschilt per land of het moeilijk of makkelijk is om geen vlees te eten. In sommige landen en steden is het makkelijker dan in Nederland (bv Berlijn) en soms lijkt het bijna onmogelijk. Aangezien tegenwoordig veel mensen geen vlees eten is het in bijna elke grote stad mogelijk om een paar volledig vegetarische restaurants te vinden. Ook vind je in bijna elk restaurant goede vegetarische opties.

In sommige landen is het echt makkelijk. Bijvoorbeeld in Zweden en Groot-Brittannië kom je als vegetariër niets te kort. In Frankrijk, Spanje of het platteland in Duitsland zal het moeilijker zijn om aan vlees te ontkomen. Gelukkig worden de grote steden, in West-en Oost-Europa, steeds toegankelijker voor iedereen op zoek naar een vleesloze maaltijd. In kleine steden en dorpen kan het overal in Europa een probleem worden.

Ook hier geldt zeker bovengenoemde tip: ga voorbereid op stap! Probeer ook enkele woorden en zinnen van de taal van het land te leren die specifiek gerelateerd zijn aan je dieetwensen. Of zet een vertaal-app op je mobiele telefoon. Dit stelt je in staat om goed uit te leggen wat je wel en niet wilt eten. Ook kan je zo de juiste woorden herkennen als je een restaurantmenu bekijkt.

Happy Cow is een online gids voor vegetarische en veganistische restaurants. Behalve restaurants, vind je er ook sapbars, vega-vriendelijke accommodatie en winkels. In totaal meer dan 50.000! Om opgenomen te worden op Happy Cow hanteert de site een reeks richtlijnen (“hoeveel procent van het menu is vegetarisch?”) en kijken ze ook naar de alternatieve beschikbaarheid van veganistisch voedsel in het gebied. Happy Cow heeft een erg handige app, een aanrader!

Dit delen: