Fietsen

Voor de liefhebbers is fietsen de ideale manier van reizen. Niet alleen in Nederland, maar ook in steeds meer andere landen zijn er mooie routes voor fietsers. In bijna alle Europese landen kun je ter plaatse korte routes vinden om de omgeving te verkennen. Wil je een fietsvakantie in Nederland of in het buitenland plannen dan zijn er diverse websites om je op weg te helpen. Wij geven hieronder een paar van onze beste tips en favoriete websites.

silhouet van fietsen tegen zonsondergang
landelijke onverharde weg

Tips voor de beginnende fietsreiziger

  • Zorg dat je fiets in orde is.
    Het spreekt voor zich, maar toch: zorg dat je fiets technisch goed in orde is. Dat geldt nog eens extra als je in de bergen gaat fietsen. Het is heel handig om zelf de belangrijkste dingen te kunnen doen.
    • Zijn je remmen in orde? Neem eventueel extra remblokje mee.
    • Hebben je banden nog genoeg profiel? Neem minstens één reserve binnenband mee, zodat je niet hoeft te plakken onderweg.
    • Zorg voor spullen om banden te plakken en een setje gereedschap
    • Zonodig, kijk de verlichting na en ververs batterijen.
    • Zorg voor een goed slot.
  • Neem niet te veel bagage mee; maakt een paklijst. En realiseer: je hebt echt niet veel nodig onderweg.
  • Speciale fietskleding
    Als je een aantal dagen flinke afstanden gaat fietsen dan is een speciale fietskleding noodzakelijk. In goede sportwinkels kunnen ze je goed adviseren over fietskleding.
  • Plan je route: zie onder!
  • Gebruik een GPS of navigeer-app.
    Je kan een GPS ontvanger (bv. Garmin) of je smartphone gebruiken voor het navigeren tijdens je fietsreis. Beiden opties hebben hun voor-en nadelen. Europafietser.nl is met name enthousiast over het gebruik van een GPS. Maar ook met een smartphone app zoals PocketEarth, een houder voor de iPhone op het stuur en een voorziening voor de batterij (extra batterij of aansluiting op de naafdynamo) heb je alle noodzakelijke voorzieningen.  
  • Een beetje oefenen kan geen kwaad
    Langere fietstochten zijn meestal geen probleem als je het maar geleidelijk opbouwt. Het is niet alleen je conditie, maar het zijn ook de mogelijke zadelpijn en andere ongemakken die voor problemen kunnen zorgen als je zomaar ineens lange afstanden gaat fietsen.
kaart van Europa met routes

Routes plannen

Het is handig als je vooraf je route bepaalt. Bij het uitstippelen moet je wel een aantal zaken in de gaten houden: hoe lang wil je fietsen op een dag? Ben je ervaren met beklimmingen? Hou ook rekening met af en toe een rustdag. En je maakt gemiddeld minder kilometers per dag tijdens een fietsvakantie dan als je thuis fietst.

/ Routes in Nederland.

  • Fietserbond Routeplanner: een ontzettend handige routeplanner voor fietstochten in Nederland. Deze routeplanner biedt de mogelijkheid om een type route te kiezen, zoals natuurroute, makkelijk doorfietsen, e.d. Deze routeplanner is zowel ideaal voor een korte fietstocht als voor een fietsvakantie in Nederland. Onderweg kun je de route op je smartphone raadplegen, je kunt de route afdrukken, maar het is veel handiger om een gps-bestand te downloaden. routeplanner.fietsersbond.nl
  • Fietsknooppunten: dit concept is ideaal voor fietstochten in een regio, maar je kunt er ook mee door heel Nederland en België fietstochten plannen. Onderweg zie je bij elk knooppunt een bord met een landkaart met daarop de knooppunten in de regio. Je volgt simpelweg de bordjes naar je volgende knooppunt. Meer info via www.fietsnetwerk.nl/fietsknooppunten/ en www.nederlandfietsland.nl/knooppuntroutes.
  • Landelijke fietsroutes: perfect voor langere fietsvakanties, deze “LF-routes”. Met in totaal 4500 km aan bewegwijzerde LF-routes fiets je door boerenland, over uitstrekte hei, door de stad of juist langs de kust. www.nederlandfietsland.nl

/ Routes in Europa.

  • EuroVelo: onder het motto ‘Discover Europe by bike’ biedt de European Cyclists’ Federation (ECF) een toenemend aantal Europese fietsroutes aan op hun website. Sommige routes zijn duizenden kilometers lang, zoals de North Sea Cycle Route. Je kan de route ook opsplitsen, en elk jaar bijvoorbeeld een deel fietsen. www.eurovelo.com
  • Europafietsers: Europafietsers helpt je op weg met een uitgebreid overzicht van fietsroutes en tal van praktische tips. Op de site kun je elke route aanklikken en meer informatie krijgen. www.europafietsers.nl
  • CyclingEurope: hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, dit is een Nederlandstalige website van uitgeverij Benjamins. Zij geven sinds jaar en dag prima fietsgidsen uit. Van hun site:
    “Voor het maken van de fietsroutes door Europa zoeken wij als cartograaf en als fietsers de mooiste weggetjes, door afwisselende landschappen, langs leuke en interessante plaatsen en met zo min mogelijk autoverkeer. Onze routes gaan ook soms over heuvels en door bergen, maar we proberen de fietser altijd zo geleidelijk mogelijk te laten klimmen zodat je altijd van de reis kan blijven genieten.” www.cyclingeurope.nl

/ Routes in België.

  • Landelijke fietsroutes: perfect voor het plannen van meerdaagse fietsroutes in België. www.groteroutepaden.be
  • Ardennen en Wallonië: de Ardennen bieden een prachtig gebied om eens flink tegen wat hellingen te fietsen. Voor wie dat niet zo prettig vindt, zijn er ook vlakke trajecten langs rivieren of over voormalige trein- en trambeddingen. De website van Fietsroute is heel informatief. Voor wie geen problemen heeft met een paar woorden Frans zijn er ook specifieke websites, zoals die van Le Ravel, waar routes voor traag verkeer worden beschreven. www.fietsroute.org | ravel.wallonie.be

/ Meer inspiratie.

  • Fietsroute van het Jaar: steeds meer landen in Europa bieden speciale routes voor fietsers. Er is nu zelfs een wedstrijd voor “Fietsroute van het Jaar”. Dit kan een goede inspiratiebron zijn voor het plannen van je eigen fietsvakantie. In 2017 werd deze prijs gewonnen door een route in Frankrijk, de La Vélo Francette. In 2018 ging de prijs naar Zweden voor de Kattegattleden,In 2019 was de Oostzeeroute de gelukkige, in 2020 werd het La Dolce Via in Frankrijk en in 2021 ging de prijs naar Oost-Europa met (een deel van) de IJzerengordijnroute.
    Zie ook deze blogpost met een overzicht van de laatste fietsroutes van het jaar.
  • Fietsen langs kanalen en over oude spoorwegen: kanalen en spoorlijnen zijn van nature zo goed als vlak, ideaal dus om langs te fietsen. Het is heel populair om oude jaagpaden langs kanalen en verlaten spoorlijnen om te bouwen tot fiets- en wandelpaden. Via google kan je mooie routes vinden, gebruik bijvoorbeeld  ‘fietsen oude spoorbanen’, e.d. Ook Greenways, ‘fietsen jaagpaden’ levert resultaten op.
zee met silhouet mensen
oplichtende tent in het donker

Accommodatie onderweg

In verschillende landen vind je voorzieningen voor verschillende soorten fietsvakanties. Uiteraard kan je overal verblijven, maar de volgende mogelijkheden kunnen wel een extra touch geven aan je fietsvakantie.

/ Kamperen.

A match made in heaven, volgens de liefhebbers. Het past bij het back-to-basic bestaan van een fietsvakantie, en biedt de nodige flexibiliteit. Op zoek naar een duurzame camping om je voetafdruk helemaal laag te houden? Check onze duurzame reisgids.

Een andere leuke optie is wildkamperen. Fietsers in Scandinavië, Schotland en een klein aantal andere Europese landen mogen volgens de wet vrij kamperen. De ultieme vrijheid. Dit betekent dat je je tentje bijna overal waar je wilt kunt opzetten: op het strand, op een klif of in het bos, mits je je aan de regels van dat land houdt. In de overige landen is vrij kamperen niet mogelijk, en ga je het best naar een camping voor het opzetten van je tent.

/ Bij mensen thuis.

Op veelbereisde routes worden fietsers onthaald door herbergen en pensions. Dit is ideaal als je het comfort wilt en betaalbaar wilt overnachten. Via “Vrienden op de Fiets” en “Warm Showers” vind je mensen die fietsers thuis ontvangen. Vrienden op de fiets heeft een dicht netwerk van gastadressen in met name Nederland en België. Je betaalt een minimaal bedrag voor overnachting en ontbijt (<20 euro). Warm Showers is een wereldwijd netwerk; hier kan je gratis gastadressen vinden.
www.vriendenopdefiets.nl | www.warmshowers.org

Vervoer van je fiets

Vooral bij verdere fietsvakanties wil je de fietstocht vaak combineren met vervoer naar je bestemming of terug naar huis. Er zijn heel wat mogelijkheden, maar het vergt wel wat planning.

/ Fietstransport.

Een aantal transportbedrijven kunnen je fiets en bagage apart vervoeren van/naar een aantal plaatsen in Europa. Heel handig als je je fiets naar je vertrekpunt of terug naar huis wilt sturen. Camino-fietstransport.nl en care4luggage.nl zijn enkele van die bedrijven. Zelf hebben we ooit onze fietsen terug naar Nederland gestuurd met Camino-fietstransport en dat ging prima. Met Care4luggage hebben wij niet zelf ervaring, maar de reviews zien er positief uit.

/ Fiets en boot.

Soms zie je ze wel voorbij komen: boten met veel fietsen aan boord en een groep toeristen. Voor wie wel een fietsvakantie wil, maar te lange afstanden wil vermijden, is dit een mooie oplossing. Er zijn diverse organisaties in Nederland en in andere landen. Radreisen is een Oostenrijkse organisatie die  fiets/bootreizen en fietsreizen organiseert in de meeste landen van Europa. en.radreisen.at

Als je een ferry boekt dan moet je goed opletten hoe fietsvervoer is geregeld. Je fiets kan eigenlijk altijd wel mee, maar je moet er bijna altijd voor betalen.

/ Fiets en trein.

In Nederland mag je in alle treinen je fiets meenemen, behalve tijdens de spits. Wil je je fiets meenemen naar het buitenland, check dan goed of dat kan. In de meeste hogesnelheidstreinen kan het niet of onder bepaalde voorwaarden (bv je fiets kan mee als het voorwiel gedemonteerd wordt). Je hebt altijd een kaartje nodig voor je fiets. Online boeken van fietskaartjes voor het buitenland is vaak niet mogelijk of de keuze is beperkt. De Treinreiswinkel biedt een goed overzicht: www.treinreiswinkel.nl

/ Fiets en bus.

Soms kan je in het buitenland je fiets ook meenemen in de bus, onder in het bagagegedeelte of op een rek achterop de bus. Bij Flixbus betaal je hier bijvoorbeeld 9 euro voor.
www.flixbus.nl

Er zijn ook speciale fietsbussen. Deze zijn ingericht op het meenemen van je fiets. Voor een overzicht van alle fietsbussen: www.fietsvakantiewinkel.nl/fietsbus

En verder

/ Europafietsers.

Met de fiets naar Parijs, Rome of Zwitserland? Europafietsers helpt je op weg met een uitgebreid overzicht van fietsroutes en tal van praktische tips (Wat neem je mee? En hoe fietsvriendelijk is het lokale openbaar vervoer?)
www.europafietsers.nl

/ Fietsen met Kinderen.

Een informatieve website met tips en ideeën voor jouw ideale fietsvakantie met kinderen.
www.fietsenmetkinderen.info

/ Stichting Wielem: fietsen voor een breder publiek.

De stichting Wielem wil fietsen aantrekkelijk maken voor een breder publiek, met name jongeren. Check hun website eens voor inspirerende ideeën.

wielem.nl

Dit delen: