Outdoor

Wat is heerlijker dan lopen of fietsen in de vrije natuur? Of je nu in Nederland blijft of ergens in Europa de bergen in trekt, overal valt veel te genieten.
Op onze Fietspagina geven we al veel tips voor fietsvakanties. Hier besteden we apart aandacht aan trekking/wandelen.
Als je online gaat zoeken naar interessante sites voor outdoor activiteiten dan kom je al snel op sites die je naar de andere kant van de wereld sturen om daar een duurzame vakantie door te brengen. Wij geloven dat een duurzame vakantie begint met duurzaam vervoer. Daarom nemen we alleen sites en bestemmingen op die je zonder vliegen kunt bereiken.

Met deze pagina willen we je op weg helpen op het gebied dat we ‘outdoor’ noemen. Er zijn veel sites die veel meer informatie geven. Op deze pagina vind je er een paar. Maar er zijn er veel meer, dus zoek vooral ook verder!

Een heel inspirerende site vinden wij Outdoor Inspiratie van Paulien van der Werf.  Haar motto: “Ik help je met het voorbereiden van je (eerste) trektocht, zodat je onderweg zorgeloos kunt genieten.” Je kunt er ook een informatie downloaden, zoals een paklijst.

Mis jij een website die je hier zou willen zien? Laat het ons vooral weten en we gaan er naar kijken.

Tip: op Instagram vind je vaak de meeste actuele informatie. De sites op deze pagina hebben meestal een link naar hun Instagram account. Kijk daar vooral ook eens naar.

De fiets is een ideaal vervoersmiddel. Goed voor je gezondheid, avontuurlijk, je komt helemaal tot jezelf… en uiteraard ontzettend milieuvriendelijk! Daarom hebben we een speciale pagina over fietsen. Daar vind je de meest relevante websites en tips.

Spullen – koop duurzaam of huur je uitrusting

kampeer-en-trekking-spullen-r1

Tip: een uitrusting huren

Als je een startende hiker bent dan wil je waarschijnlijk niet direct starten met de aanschaf van een volledige kampeer-uitrusting. Gelukkig bestaat de mogelijkheid spullen te huren.
Als je een uitrusting huurt dan bespaar je niet alleen veel geld, het is ook beter voor het milieu. Er moeten immers minder spullen geproduceerd worden.
Op starthiking.nl vind je de mogelijkheid een uitrusting te huren. Ook staat de site vol tips voor de beginnende hiker.

Op starthiking.nl vind je ook een aantal mooie tochten. De Europese bestemmingen zijn heel goed te bereiken met de trein en/of de boot. Dat wordt nu ook op de site vermeld bij ‘bereikbaarheid’. Zelf heb ik in Engeland en Schotland gelopen en gefietst zonder te vliegen. Zie onze Duurzame Reisgids voor de planning van je reis. Tegenwoordig vermeldt starthiking.nl binnen Europa ook de bereikbaarheid met trein, veerboot of bus. 

Outdoor – kleding, tent en andere spullen

Als je loopt of fietst en je moet al je spullen met je mee nemen, dan is het zaak zo licht mogelijk te reizen. Daarnaast is het ook belangrijk op de duurzaamheid van je kleding, tent en andere spullen te letten. Daarom zetten we hieronder een paar zaken op een rij. Omdat er al veel op het internet te vinden is, geven we vooral aan waar je specifieke informatie kunt vinden.

Wij vonden veel nuttige informatie over duurzame spullen op de website van de Groene Avonturier van Gerjan den Hertog.
Je vindt daar informatie welke merken duurzaam zijn, tips voor onderhoud en nog veel meer.

Gerjan: “Onderhoud wordt denk ik onderschat maar kan levensduur en plezier van materialen wel aanzienlijk verlengen.”

Duurzame merken en materialen

Als je graag de natuur in trekt dan wil je natuurlijk ook gebruik maken van duurzame materialen. Je helpt de natuur en je portemonnee het best door zo weinig mogelijk te kopen. Begin daarom misschien met huren en koop daarna (als je een goed beeld hebt van jouw behoefte) spullen die lang meegaan. Verder kun je op internet veel informatie vinden, maar geloof niet alle (zogenaamde) eco-labels. “Eco” is een makkelijke marketingkreet geworden.

Op de website van A.S.Adventure wordt de duurzaamheid van dertien merken onder de loep genomen. Wij kunnen het resultaat niet uit eigen ervaring beoordelen, maar in elk geval is het interessant om je licht op te steken: “De duurzaamheidstest: A.S.Adventure legt 13 merken onder de loep

Camping en caravan

wild camping Norway

/ Caravan delen met Camptoo.

Een auto met daarachter een caravan verbruikt gemiddeld  60% meer brandstof door de extra luchtweerstand. Het is dus zuiniger om ter plekke een caravan te huren! Via bijvoorbeeld Camptoo, een organisatie waar je een camper of caravan kunt delen. Zo hoef je zelf geen camper of caravan aan te schaffen. Je kunt ervoor kiezen dicht bij je eindbestemming te huren zodat je onderweg minder energie verbruikt.
www.camptoo.nl

/ Kampeermeneer.

Op zoek naar handige kampeertips, inspirerende verhalen en de mooiste campingplekjes? Bezoek dan zeker eens de site van de Kampeermeneer, de kampeerblog van Tjerk Romkema.
www.kampeermeneer.nl

/ Duurzame campings.

Steeds meer campings zetten zich in voor het milieu. Ze doen bijvoorbeeld aan afvalscheiding, gebruiken ecologische schoonmaakmiddelen, beperken hun waterverbruik en gebruiken duurzame stroom. Hoe vind je nu deze campings?

  • Via het internationale keurmerk Greenkey kan je op zoek gaan naar duurzame campings. Zie Greenkey.nl/camping en Greenkey.global
  • Ook kan je zoeken via Eurocampings, door een selectie te maken op “Eco-campings”. Eurocampings.nl
  • Via Natuurkampeerterreinen vind je milieuvriendelijke campings. Groot aanbod in Nederland en België; je vindt er ook een tiental in Frankrijk gelegen campings. natuurkampeerterreinen.nl
  • Ook de ANWB heeft een uitgebreide site met campings, waaronder ook een overzicht van natuurkampeerterreinen. De campings die bij de ANWB onder het thema ‘Duurzaam kamperen’ vallen, zijn in bezit van het GreenKey keurmerk. Jaarlijks vinden inspecties plaats of de campings aan de eisen voldoen. ANWB Natuurcampings
  • Staatsbosbeheer heeft een webpagina “Wil je logeren bij de boswachter?” met veel praktische informatie. logerenbijdeboswachter.nl

Dit delen: