Hoe kan je handig reizen met de trein, bus, boot, auto of fiets? Als je de mogelijkheden eenmaal kent, dan kan je gemakkelijk heel Europa verkennen zonder vliegen.

 • Reizen per trein is een fantastische manier om de wereld te ontdekken. Geen haast, een bijzonder mooi uitzicht en langzaam veranderende landschappen.

  Naar trein
 • Bus

  Busreizen zijn voordelig, vaak sneller dan de trein en vereisen veelal geen overstappen. Ideaal dus voor de korte tot middel-lange afstanden.

  Naar Bus
 • Op vakantie met de auto - met een paar eenvoudige richtlijnen kan het milieuvriendelijk.

  Naar Auto
 • Je kan varen naar zowat elke bestemming ter wereld. Gebruik de ferry voor korte oversteken, of reis mee met een vrachtschip of zeilboot voor verre bestemmingen.

  Naar Boot

De fiets is een ideaal vervoersmiddel. Goed voor je gezondheid, avontuurlijk, je komt helemaal tot jezelf… en uiteraard ontzettend milieuvriendelijk! Daarom hebben we een speciale pagina over Fietsen.

Hier vind je de meest relevante websites en tips.

Met de trein

Reizen per trein is een fantastische manier om de wereld te ontdekken. Geen haast, een bijzonder mooi uitzicht en langzaam veranderende landschappen.

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar die je kan helpen bij het plannen van je treinreis. We zouden al een hele website kunnen vullen met enkel en alleen interessante doorverwijslinks. De meest relevante websites en tips verzamelen we hier onder. Gebruik deze als startpunt én inspiratie voor je volgende onvergetelijke treinreis.

Een treinreis boeken

Voor internationale treintickets is het noodzakelijk van te voren te boeken. Reis je met een lokale trein, dan kan je een ticket op het station kopen (of in Nederland met je OV kaart reizen).

Tip: je vind vaak goedkope treinkaartjes op de website van Goedkooptreinkaartje. Zij verzamelen alle aanbiedingen voor goedkope treinkaartjes in Nederland.

Maar hoe boek je nu een internationale treinreis?

Elk land heeft zijn eigen treinoperator, die internationale tickets verkoopt. In Nederland is dit NS international, in België NMBS International, in Duitsland Deutsche Bahn etc. Via deze treinoperatoren kan je je ticket boeken. De link naar Deutsche Bahn brengt je op hun Nederlands pagina met een verrassend goede mogelijkheid om reizen te plannen in heel Europa.

Een makkelijkere, en vaak ook goedkopere optie, is boeken via een van deze exploitanten:

/ Treinrondreis en Treinreiziger

Dit is een nieuwe site waar je treinrondreizen en stedenreizen in heel Europa kunt boeken. Het is een online reisbureau uitsluitend voor treinreizen. Zij willen zich onderscheiden met uitstekende, persoonlijke service en de mogelijkheid van maatwerk. Het is een initiatief van treinreiziger.nl, een al veel langer bestaande site met veel nieuws over reizen met de trein. Op die laatste site kun je ook informatie en nieuws vinden over treintickets in Nederland en internationaal. Een onderwerp dat ons speciaal aanspreekt is het nieuws over slaaptreinen in Europa. Die komen steeds meer terug.
www.treinrondreis.nl

www.treinreiziger.nl

/ Happy Rail.

Dit is het nieuwe platform van de Treinreiswinkel. Zoals in de vliegwereld al decennia de standaard is, vind je hier alle e-treintickets tegen voordelige tarieven. Je kan meer dan 35.000 bestemmingen boeken via Happy Rail in slechts enkele stappen. Happy Rail heeft als doel alle treinpassen in de wereld aan te kunnen bieden, van een retourtje Parijs tot de Japan Rail Pass.
www.happyrail.com

/ Treinreiswinkel.

De treinsreiswinkel vergelijkt en boekt internationale treintickets, treinvakanties en stedentrips per trein. Ook kan je er accommodatie boeken dichtbij treinstations en informatie krijgen over het meenemen van je fiets in internationale treinen. Ideaal voor het boeken van de meer complexe reizen. Ze denken ook met je mee over je goedkoopste optie, bv het nemen van een Interrail versus het boeken van individuele reizen als je bv een rondreis door Europa plant.
www.treinreiswinkel.nl

/ Trainline

Dit boeking-platform is opgezet door 3 Franse ondernemers. Behalve treinreizen naar Frankrijk, VK, Duitsland en Spanje, kan je via dit platform ook busreizen boeken en zo de goedkoopste reisoptie vinden. Je betaalt geen boekingskosten.
www.trainline.eu/

/ Loco2

Een online boeking-platform voor hogesnelheidstreinen in Europa. Je betaalt geen boekingskosten. Ook kun je een waarschuwing instellen die je informeert zodra een treinreis beschikbaar komt. Zo kun je het goedkoopste kaartje boeken. Let op: niet alle treintickets kunnen worden geboekt vanuit Nederland.
loco2.com

/ OuiGo.

OuiGo is de low cost variant van de Franse hogesnelheidstrein, de tgv. OuiGo is eigendom van de SNCF, de Franse Spoorwegen, en is opgezet om te concurreren met de goedkope vliegmaatschappijen. Je krijgt alleen basic service en je moet betalen voor allerlei extra’s, zoals bagage. Check goed de voorwaarden op hun website vooraleer je een ticket koopt. Je kunt op sommige dagen al voor €10 van Parijs naar Zuid-Frankrijk reizen. De website is in het Frans en het Engels.
ouigo.com/

Inspiratie en praktische handvatten

/ Seat 61.

Dit is geen hele overzichtelijke site, maar wel een ontzettend nuttige! Hoe reis je het best met de trein van A naar B? Hoe vaak moet je overstappen? Hoeveel gaat het je kosten? En hoelang van tevoren kun je het beste je ticket boeken? Dit en nog veel meer vind je op Seat 61.
www.seat61.com

/ Reizen met de trein.

Reizen met de Trein deelt inspirerende treinreisverhalen, fijne bestemmingen en tal van tips om je reis te plannen. Ook handig: de treinbijbels! Dit zijn handige gidsen met informatie over de gebieden die de enthousiaste bloggers van Reizen met de Trein hebben bezocht.
www.reizen-met-de-trein.nl

/ Hotels aan het spoor.

Zeker als je op doorreis bent kan het fijn zijn dicht bij het station te verblijven. Deze sites helpen je bij het vinden van hotels dichtbij het spoor.
rmdt.trvl.com| treinreiswinkel.nl www.seat61.com

/ Nachttreinen.

Nachttreinen leggen grote afstanden af terwijl je slaapt. Stap bijvoorbeeld aan het begin van de avond in de EuroNight-trein in München en word de volgende morgen wakker in Boedapest. Deze websites geven een overzicht van de nachttreinen in Europa. Neem vooral een kijkje op NoordWestExpress: heel veel nuttige tips en inspiratie!
noordwestexpress.nl  | Interrail nachttreinen tips

/ Sneller met de trein.

Vliegen wordt vaak gezien als de snelste manier van reizen in Europa. Dit is niet altijd het geval. GoEuro heeft in samenwerking met EcoPassenger data verzameld van 15 verschillende routes in Europa waar de trein sneller én milieuvriendelijker is dan het vliegtuig. Benieuwd naar de routes?
www.goeuro.nl/treinen/

/ Railtripping

Als je ideeën wilt opdoen voor je volgende treinvakantie in Europa, kijk dan ook eens op de site van Railtripping. Hier vind je een groeiend aantal treinreizen in veel landen van Europa.Enkele van hun eigen aanbevelingen: Ontdek Europa’s spannendste treinroutes; Ontdek nieuwe bestemmingen off the beaten track; Duik in de geschiedenis van plekken langs het spoor. Van harte aanbevolen!
railtripping.com/nl/

/ Reisverhalen van treinreizigers

Zo reis je goedkoop met de trein

Met de bus

Busreizen zijn vaak goedkoper dan de trein en kunnen daardoor erg aantrekkelijk zijn. Lange-afstandsbussen hebben standaard WIFI aan boord en verstelbare, comfortabele stoelen. Afhankelijk van het traject is de bus zelfs sneller dan de trein en hoef je niet (of minder) over te stappen.

De mogelijkheden en routes waar je heen kan zijn verbazingwekkend talrijk. Omdat je in een bus lang stil zit, raden wij het vooral aan voor vakanties dichtbij, naar bijvoorbeeld Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en Denemarken.

Een busreis boeken

/ Flixbus.

Flixbus biedt busreizen aan in Europa. Het zijn vaak directe verbindingen, en je kan naar meer dan 1400 bestemmingen. Ook handig: de fiets kan mee.
www.flixbus.nl

/ Eurolines.

Dit is een groot Europees busnetwerk dat 29 onafhankelijke busbedrijven omvat. Eurolines brengt je naar meer dan 600 bestemmingen, ook naar bestemmingen in Oost-Europa en Marokko.
nl.eurolines.eu

/ Ouibus.

Ouibus is een onderdeel van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en voert lange afstandslijndiensten uit in West Europa, voornamelijk tussen Frankrijk en grote Europese steden.
nl.ouibus.com

/ CityBusExpress.

Voor ritten van Nederland naar Duitsland. Heldere website die je in staat stelt snel te boeken. Voor 25 euro reis je van Amsterdam naar Berlijn.
citybusexpress.com/

Met de fiets

De fiets is een ideaal vervoersmiddel. Goed voor je gezondheid, avontuurlijk, je komt helemaal tot jezelf.. en uiteraard ook ontzettend milieuvriendelijk!

De beste tips en websites voor de (beginnende) fietsreiziger verzamelen we hier.

Naar de pagina Fietsen

Met de auto

Reizen met de auto: het kan duurzaam als je deze richtlijnen volgt.

Samen reizen

Reis je met de auto, ga dan sowieso niet alleen. Hoe meer passagiers, hoe minder CO2-uitstoot per persoon. Samenreizen is bovendien een stuk gezelliger.

Als je van plan bent een (lange) reis alleen te maken, overweeg dan eens de mogelijkheid om te carpoolen. Er bestaan verschillende websites voor autodelen. De meest betrouwbare en makkelijke website voor ritten in Europa is, voor zover wij weten, BlaBlaCar. Dit is een carpooldienst voor lange afstanden. Het platform koppelt bestuurders aan meerijders. Met 35 miljoen leden en 22 deelnemende landen is dit de grootste carpoolsite ter wereld. Als bijrijder betaal je alleen maar een bijdrage voor de brandstof. Behalve duurzaam dus ook erg betaalbaar! Zeker op lange afstanden is het ook een stuk veiliger, omdat je niet het hele stuk alleen hoeft te rijden. En het is een leuke manier om met met nieuwe mensen in contact te komen. Blablacar is vooral geschikt voor de flexibele reiziger; de meeste ritten komen enkele dagen voor vertrek online. Als meerijder kan je een zoek-alert instellen, zodat je een bericht krijgt als iemand jouw rit online zet.
www.blablacar.com

Lees Ivo’s ervaring met BlaBlaCar op weg naar Berlijn: Met BlaBlaCar naar Berlijn: snel en voordelig

Helemaal zin in een duurzaam avontuur? Dan kan je overwegen te liften naar je bestemming. Veel goede tips zijn te vinden op Hitchwiki.org. Of je kunt zelf gaan liften. Lees hoe Thijs al liftend naar Instanbul reisde: Liften naar Istanbul – waarom je het een keer zou moeten proberen

Zuinig rijden

Sowieso is het aan te raden zuinig te rijden. Daarmee kan je gemiddeld 10% brandstofbesparing (en dus uitstoot) realiseren. Hoe doe je dat?

 1. Door je snelheid aan te passen (bv max 110 km/uur), kan je tot 20% brandstof besparen.
 2. Kies de juiste versnelling
 3. Als je rijdt, zorg dan voor minimale wrijving. Met een caravan verbruikt je auto bijvoorbeeld 60% meer brandstof. Zuiniger dus om ter plekke een caravan te huren! Ook dakkoffers en fietsendragers zorgen voor extra wrijving.

Auto (ver)huren in je buurt met SnappCar

Terwijl BlaBlaCar voor lange afstanden is, kun je gebruik maken van SnappCar voor als je af en toe een auto nodig hebt. Of als je je auto aan anderen wilt verhuren. Het werkt heel simpel. Op de website van SnapCar volg je een paar simpele stappen. Zie de pagina SnappCar: zo werkt het. De verzekeringen, hulp bij pech en een betrouwbaarheids-check van deelnemers zijn allemaal geregeld.

Meer tips?

http://hetnieuwerijden.nl/rijtips/

Met de boot

Met de trein en de bus kom je een heel eind. Je kan zowat elke bestemming in Europa bereiken en ook Azië is te bereiken met de trein. Wil je echter naar Noord of Zuid-Amerika zonder vliegen? Dan kan je alleen per vrachtschip of met een zeilboot. Maar je kan ook varen naar elke andere bestemming ter wereld: de ferry voor vakanties binnen Europa, en per vrachtschip of zeilboot voor verdere reizen. Reizen per boot kan een prachtige ervaring zijn, waarbij het om de reis zelf gaat en niet zo zeer om de bestemming.

Met de ferry

De meest bekende routes met de ferry zijn natuurlijk de overtochten vanuit vanuit Hoek van Holland, Calais en Duinkerke naar Groot-Brittanïe. Naast deze routes kan je met de ferry zowat elke overtocht maken in Europa. Hier geldt ook: hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger je reist.

/ Stenaline.

Ferries naar Engeland, Schotland, Ierland en Scandinavië. Stenaline biedt een aantrekkelijk alles-in-een pakket Ferry & Trein aan, waarmee je van elk station in Nederland voor 1 vaste prijs naar Londen reist. Al vanaf 49 euro enkele reis. www.stenaline.nl/

/ Dfds seaways.

Overtochten naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië en de Baltische staten. Ze bieden ook een “mini-cruise” optie aan naar Newcastle, waarin je overnacht aan boord en 1 of 2 dagen de stad bezoekt. Leuk idee voor een weekendje weg! www.dfdsseaways.nl

/ Overtocht.

Via dit platform kan je Ferries boeken doorheen heel Europa. Denk aan ferry-reizen naar Spanje, Lapland, Ijsland of  de Canarische eilanden.

www.overtocht.nl

/ FairFerry

Vanaf mei 2020 gaat FairFerry een veerdienst per zeilschip onderhouden tussen Rotterdam en Londen. Je kunt nu al je belangstelling tonen en inschrijven. Zie ook ons blog artikel Reizen per zeilschip.
Update november 2019. Karel de Boer van FairFerry stuurde ons een bericht over de uitbreiding van de veerdiensten per zeilschip naar de Oostzee.
“Aankomende zomer testen we twee nieuwe routes op de Oostzee: Lubeck – Kopenhagen en Stralsund – Malmo – Kopenhagen. Dit doen we door Pioniersvaarten op deze trajecten te organiseren. Een Pioniersvaart is een reis die we voor het eerst maken. Deze reizen zijn voor de early adopters, avonturiers die duurzaamheid belangrijk vinden.In 2019 hebben we de lijn Rotterdam – Londen getest, dat was een groot succes. In de zomer van 2020 gaan we dit traject weer varen. Ondertussen dromen we over een verbinding tussen Rotterdam en New York. Niets is nog zeker maar we werken er hard aan om aankomend jaar een Pioniersvaart naar de nieuwe wereld te maken!”

Meereizen met een vrachtschip

Wil je een verre reis maken en plan je voor een lange tijd weg te blijven? Dan kan je een reis met een vrachtschip overwegen om je bestemming te bereiken. Tijdens de zeereis heb je contact met de bemanning. De maaltijden worden veelal gebruikt met de kapitein en andere officieren. Elke passagier heeft een eigen badkamer en beschikt over internet. Sommige schepen beschikken zelfs over een zwembad en sauna.

Deze reisoptie is geschikt voor iedereen die zin heeft in een belevenis op zee en niet per sé zo snel mogelijk van A naar B wil. Je hebt wel veel tijd en flexibiliteit nodig om zo’n reis te maken. Er bestaan verschillende bureaus die je hierbij kunnen helpen.
www.seatravel.nl | www.hamburgsued-frachtschiffreisen | https://www.freightercruises.com | www.dfdstorline.com/

Praktisch
 • Online kan je weinig informatie vinden over vertrekdata en prijzen; via de mail krijg je alle informatie toegestuurd en je kan relatief snel een reis organiseren. Zoek dus zo snel mogelijk contact met het bureau zelf.
 • Reizen met een containerschip is niet goedkoop. Op een gemiddeld containerschip betaal je zo’n 80 tot 100 euro per dag. Het is zo duur omdat schepen verplicht zijn een verzekering af te sluiten. Bovendien is het een relatief kleine markt.
 • Je moet flexibel zijn wat je vertrekdatum en/of de vertreklocatie betreft. Vracht is en blijft de belangrijkste bron van inkomsten voor een rederij; geen lading betekent geen afvaart. Daarom is de vertrekdatum doorgaans slechts bij benadering bekend en zelfs vlak van tevoren zijn nog wijzigingen mogelijk.
 • Reken minimaal 2 weken voor een reis naar Amerika, 3 weken naar Azië en 5 tot 6 weken naar Australië.
 • Je kunt een bezoek brengen aan de havensteden waar het vrachtschip aanlegt.
 • Jonge kinderen kunnen niet mee op de boot.
Een reisverhaal

Het reisverhaal van Fabian: hoe hij naar Brazilië reisde met een containerschip.

Meereizen met een zeilboot

Het is ook mogelijk om als passagier mee te reizen met een zeilschip. Je bent gemiddeld langer onderweg dan per vrachtschip, maar dit is erg afhankelijk van de wind en van het seizoen. Als je van zeilen houdt dan is dit een hele mooie mogelijkheid om lange afstanden op een duurzame manier af te leggen.

Het aantal zeilschepen dat passagiers meeneemt is beperkt, en in tegenstelling tot meereizen met vrachtschepen, moet je zelf op zoek naar een zeilschip. Hiervoor bestaan meerdere opties:

Find A Crew is een website waar eigenaren van schepen en meevaarders een profiel hebben en elkaar kunnen reviewen. Zo kan een goede match gevonden worden.
https://www.findacrew.net/

Sailboatyacht is een groep op Facebook waar je kunt zoeken naar een zeilschip.
https://www.facebook.com/groups/sailboatyacht/

Praktisch:
 • Zeilervaring is niet nodig, maar het is wel goed om van te voren te ontdekken of zeilen wat voor je is. En of je niet gevoelig bent voor zeeziekte.
 • De kosten variëren van 30 euro per dag tot gratis, als je zeilervaring hebt.
 • Vanwege het beperkte aantal schepen moet je nog flexibeler zijn dan bij reizen per vrachtschip.
 • Het aantal reisdagen hangt af van de wind en het seizoen. Dit kan behoorlijk variëren.
En verder:
 • Voyage Vert is een nieuw initiatief dat zeilreizen toegankelijk wil maken voor het grote publiek. https://www.voyagevert.org/project
 • The Sailing Taxi wil unieke zeil- en sportervaringen organiseren en tegelijkertijd op een leuke manier de natuur dienen. Een citaat van hun website: “The Sailing Taxi is het eerste zeilende recycle platform ter wereld. Hiermee gaan wij vervuiling tegen en vergroten de waarde van afval”. https://www.sailingtaxi.com/nl/