Wandelen

Dit is nog het concept van een wandelpagina.

Commentaar en aanvullingen zijn van harte welkom.

Wandelen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het fijne van wandelen is dat je het bijna overal kunt doen: in de stad, in je eigen omgeving, in de natuur. 
Er zijn al heel veel mogelijkheden om informatie te krijgen over alles wat met wandelen te maken heeft. Daarom geven wij op deze pagina alleen een kort overzicht met verwijzing naar onze favoriete sites. Daar vind je wandelroutes, tips voor de opbouw van je conditie, aanbevelingen voor wandelschoenen en kleding en nog veel meer.

groepje wandelend in bos

Wandelen is gezond

Wandelen is misschien wel de gezondste bezigheid die je kunt bedenken. Op de site van bergfamilie.nl vind je elf redenen waarom een dagelijkse wandeling zo gezond is. Wandelen is gezond voor je lichaam en je geest, vooral als je in de natuur tussen de bomen wandelt.

Wandelen hoeft maar weinig te kosten

In principe kun je zonder speciale uitrusting gaan wandelen, tenzij je verder weg gaat, langere tochten maakt of in de bergen gaat lopen. Met een paar goede schoenen en een simpel rugzakje kun je op pad. 
Je hoeft ook niet per se naar hele bijzondere gebieden te reizen om mooie of interessante wandelingen te maken. Woon je in de stad? Daar zijn waarschijnlijk wel wandelingen uitgezet langs mooie of interessante plaatsen. Ga eerst eens je eigen omgeving verkennen.

Natuur of stad, of allebei?

Bij wandelen denk je misschien allereerst aan de natuur, maar ook in de stad kun je heel goed wandelen. Als voorbeeld geven we Rotterdam. In een gratis folder vinden we deze informatie:

Rondje Rotterdam

Er zijn twee wandelroutes (9 en 13 km) en twee fietsroutes (14 en 17 km). Elke route begint en eindigt op Rotterdam Centraal CS. Onderweg kom je langs bekende highlights, maar vooral ook op de interessante plekken buiten de gebaande paden. Van rauwe haventerreinen tot groene oasen en de lievelingsterrasjes van de Rotterdammers.

Rondje Rotterdam

Tips voor de beginnende wandelaars

Wandel.nl en een aantal andere sites geven nuttige tips voor de beginnende wandelaar. Het spreekt waarschijnlijk nogal voor zich:

  • bouw je conditie stapsgewijs op;
  • breng regelmaat in je wandelschema, dus liever een paar keer per week een kortere wandeling dan ineens een lange wandeling en dan weer een tijd niets;
  • zorg voor goede schoenen, vooral als je langer gaat wandelen;
  • neem een klein rugzakje mee met iets te eten en te drinken;
  • luister naar je lichaam en laat je niet door anderen een tempo of afstand opleggen;
  • geniet van je wandeling.

Je zult zien dat je vrij snel vorderingen maakt en langer en verder kunt wandelen, als je dat tenminste je doel is. Het voornaamste is om liefst elke dag een eindje te wandelen. 

Wandelroutes vinden en plannen

In heel Nederland, België en daarbuiten zijn er tal van wandelroutes, wandelclubs en georganiseerde wandelreizen. Of je nu in je eentje vlak bij huis wilt wandelen, of met een georganiseerde reis in groepsverband op pad wilt, er is keuze genoeg.

We noemen een paar site waar je wandelroutes kunt vinden.

  • wandel.nl
    Van hun site: “Wandel.nl is een initiatief van Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN). KWbN is de grootste wandelorganisatie van Nederland. Wij geloven dat wandelen bijdraagt aan een gezonder en gelukkiger leven. Met wandel.nl willen wij zoveel mogelijk mensen inspireren, motiveren en ondersteunen om in beweging te komen via wandelen.”
    Je kunt op deze site niet alleen wandelroute vinden, maar ook heel veel andere informatie, zoals tips voor je uitrusting, e.d.
  • wandelnet.nl
    Deze site is vergelijkbaar met wandel.nl, want ook hier kun je veel wandelroutes vinden, maar ook ervaringen van andere wandelaars, tips en nieuwsbrieven. Het aardige is dat de wandelingen handig gerangschikt zijn en je kunt zoeken naar een wandeling die het beste bij jou past. Zo kun je bijvoorbeeld een NS wandeling zoeken in Zuid-Holland met een bepaalde afstand.
    Heel handig is de wandelrouteplanner. Daarmee kun je jouw eigen wandeling plannen door op een begin- en eindpunt van een kaart te klikken. Daarna kun je de route downloaden als pdf- of gps-bestand.
  • Onderweg je route volgen: bordjes, kaart of gps?
    Er zijn verschillende manieren om onderweg je route te kunnen volgen. Veel routes zijn aangegeven met richtingbordjes. Het nadeel is dat die soms ontbreken of nogal verstopt staan. Je kunt nog steeds een landkaart gebruiken. Maar wij vinden een gps/gpx-app toch het handigst.
    Op reisroutes.nl vind je een recente test van gps-trackers voor wandelaars. Je kunt ook een app op je telefoon gebruiken, maar het nadeel daarvan is dat je batterij vrij snel leegloopt.
  • Wandelen in België
    Als je in België woont dan kun je je hart ophalen, want België biedt een enorme variëteit aan wandelroutes. Ook voor Nederlanders is België een aantrekkelijk wandelland: dichtbij en bekend, en toch (een beetje) buitenland.
    Kijk bijvoorbeeld eens op trails&trekkings.be of wandelknooppunt.be. Op zomer-zonder-vliegen.be vind je nog meer reistips , ook voor wandelaars.
  • Instagram als inspiratie
    Op Instagram kun je mensen volgen die over hun wandelingen posten. Gebruik eens hashtags #wandel als zoekterm en zie welke mensen en organisaties tevoorschijn komen, van #wandelsportvlaanderen tot #wandeleninnl en gewoon #wandel.

Reisbureaus met wandelreizen zonder vliegreis

logo geen vliegreizen

Er zijn ook reisbureaus die duurzame reisvakanties aanbieden. Maar hier geldt wel een belangrijke waarschuwing. Wij vinden een wandelreis op Sicilië met vliegreis niet duurzaam. Dit soort reizen wordt veel aangeboden onder het label “eco”, terwijl dat dus niet zo is.
Lees ons artikel “Kan je duurzaam vliegen?

  • Meander Reizen
    Van hun website: “Meander reizen organiseert sinds 2007 actieve kleinschalige wandelvakanties en groepsreizen.  Op een Meanderreis hebben we geen haast. We bewegen net als een rivier door het landschap. Onze groepen bestaan meestal uit 9 mensen inclusief de reisleiding.” Veel reizen van dit kleinschalige reisbureau zijn snel volgeboekt.
  •  

Accommodatie onderweg

Vrienden op de Fiets
Wanneer je lid wordt van de vereniging ‘Vrienden op de fiets‘ beschik je over een lijst van veelal goedkopere logeeradressen (ongeveer €23 per nacht) waarmee meerdaagse wandelingen in heel NL goed te doen zijn.

In de Duurzame Reisgids vind je nog veel meerhome informatie over vervoer, accommodatie en eten & drinken.

Dit delen: