Wintersport

Genieten van het witte landschap, de rust van de bergen, het prachtige uitzicht en het geluid van knisperende sneeuw. Voor velen zijn wintersportvakanties het mooiste wat er is. Die prachtige natuur beschermen? Via onderstaande organisaties en tips minimaliseer je de impact van je wintersportvakantie. Meer weten over de zin en noodzaak van milieuvriendelijke wintersportreizen – Lees hier verder.

Reisorganisaties

Diverse reisorganisaties organiseren complete wintersport vakanties, met de optie om met bus of trein richting bestemming te reizen.

Skitreinen en bussen

Met de skitreinen en bussen reis je rechtstreeks naar vele wintersportgebieden in Europa. Ontdek de mogelijkheden.

Duurzame wintersport bestemmingen

Welke skigebieden blinken uit op duurzaamheidsgebied? En waar vind je duurzame wintersport accommodaties?

Duurzaam wintersport vervoer

Je belangrijkste afweging voor je wintersport is je transportkeuze. Driekwart van de reizigers gaat nu richting bestemming met de auto, en ook het vliegtuig wordt steeds populairder. Maar er zijn legio bus-en trein opties.

En er is veel te zeggen om met de trein of bus op wintersport te gaan:

  • Vaak vertrekt de bus of trein in de avond en kan je dus onderweg slapen. De volgende ochtend kom je uitgerust aan op bestemming, en heb je nog een hele skidag voor je.
  • Ook ben je met de hsl-trein vaak sneller op je bestemming dan met de auto, en heb je geen last van files of slecht weer.
  • Je bespaart investeringen in winterbanden, sneeuwkettingen, tol en benzine.
  • Vaak zijn er gratis bussen door het skigebied, dus ook ter plekke kan je het OV gebruiken.
skiër springt van helling

Bus & Trein Arrangementen via een Reisorganisatie

Diverse reisorganisaties organiseren complete wintersport vakanties, met de optie om met bus of trein richting bestemming te reizen. Je boekt je vervoer, inclusief accommodatie en vaak ook met skipas.

Het aantal touroperators met compleet verzorgde treinreizen naar de wintersport is beperkt. De Treinreiswinkel heeft een interressant aanbod met wintersportreizen, alsook TUI en Summit Travel. Op de sites van TUI en Summit Travel moet je vaak wel even goed kijken, want de vliegreizen staan het meest prominent aangegeven. Toch hebben ze ook veel trein- en busreizen.

Wil je met de bus richting bestemming? De reistijd is vaak wel wat langer, maar je reist een stukje goedkoper. Onder andere deze reisorganisaties bieden busarrangementen en pendels aan: De Jong IntraBizztravel Wintersport, Sunweb Wintersport, TUI, Summit Travel en KRAS.

Tip: deze reisorganisaties bieden wintersportreizen aan met de bus en/of trein. Ga je arrangementen vergelijken, let dan goed op of het vervoer al dan niet is inbegrepen in de prijs. Bij enkele reisorganisaties moet je namelijk een aparte offerte aanvragen voor je vervoer. Dit staat dan bijvoorbeeld onder ‘Extra opties”.

Zelf je vervoer regelen

Als je al accommodatie geregeld hebt, dan kan je gebruik maken van wintersportvervoer naar je bestemming met een van onderstaande ski-treinen of -bussen. Ze bieden alle goede/rechtstreekse connecties naar wintersportgebieden doorheen Europa, en je neemt gratis je ski’s en andere wintersportartikelen mee.

Reis je alleen of met z’n tweeën, dan is reizen met de bus of trein ook een stuk voordeliger dan dezelfde rit met de auto.

Met de trein

Naast de reguliere treinen, kan je ook met een ski-trein richting wintersport. De voordelen? Deze treinen brengen je rechtstreeks naar je wintersport bestemming vanuit Nederland (eventueel met aansluitende bus-connectie), en er zijn extra ruimte voor het opbergen van je skispullen. Deze treinen reizen in het wintersport seizoen. Voor de beste prijs moet je zo vroeg mogelijk boeken, meestal vanaf medio september. Via de Treinreiswinkel kan je eventueel een voorboeking doen. Wel zo handig!
Op de site van NS-Internationaal vind je veel mogelijkheden. 

/ Ski-Thalys (dagtrein)

Vanaf 90 euro reis je met de Ski-Thalys vanuit Nederland rechtstreeks met de trein naar de Franse Alpen. Je vertrekt in de vroege ochtend, en komt in de vroege middag aan in Chambery, Albertville, Moutiers Salins, Aime la Plagne, Landry of Bourg St Maurice. Vanaf daar kan je met een aansluitende bus verder reizen naar je ski-oord. De ski-thalys rijdt elke zaterdag; boeken kan via NS International of direct bij Ski-Thalys.

/ Alpen Express (nachttrein)

Deze speciale vakantietrein brengt je elke zaterdag direct vanuit Nederland naar Oostenrijk. Je stapt ’s avonds op de trein en komt ’s ochtends aan in Innsbruck. Vanaf het uitstapstation kan je per bus doorreizen naar naar diverse wintersportplaatsen in Oostenrijk en Italië. Vanaf 85 euro voor een enkele reis; je bespaart 2 overnachtingen dus dat is mooi meegenomen. Boeken kan via de Treinreiswinkel.

/ Krokusexpress (dagtrein)

In de krokusvakantie kan je met de Krokus Express naar Oostenrijk en Italië. Deze trein vertrekt vroeg in de ochtend vanuit Nederland. Fijn als je met kinderen reist; er gelden ook hoge kinderkortingen.

/ City Night Line (nachttrein)

Dit is een reguliere nachttrein van Düsseldorf naar Zuid-Duitsland (München) en de Oostenrijkse Alpen (Innsbruck). In München en Innsbruck aansluiting naar veel wintersportgebieden (ook Italië). Drie keer per week kan je de auto mee te nemen naar Innsbruck. Boeken vanaf 180 dagen voor vertrekbij NS International.

Let op! Veel wijzigingen per seizoen/land

De treinen naar de wintersportgebieden kunnen per jaar veranderen. Ook de situatie met corona is natuurlijk van grote invloed. Check daarom de genoemde websites. Wij proberen onze informatie up-to-date te houden, maar de actuele situatie kun je toch het best op de sites van de aanbieders bekijken.

Met de bus

Ook hier geen gebrek aan opties! Wil je naar Duitsland of Oostenrijk tegen een voordelige prijs, én flexibiliteit in je reisdata? Dan is Flixbus waarschijnlijk je beste optie.

Wil je naar een andere bestemming? Winterliner en Interbus hebben een uitgebreider netwerk van wintersport bestemmingen; de tickets zijn over het algemeen wat duurder en de meeste pendeldiensten vertrekken 1 keer per week.

/ Flixbus

Flixbus organiseert busvervoer naar wintersport bestemmingen in Duitsland en Oostenrijk. Je reist eerst naar Munchen (met de nachtbus) en reist vanaf daar verder middels een andere Flixbus naar het desbetreffende skigebied. Voor zo een 35 euro sta je vanuit Nederland in je favoriete ski-oord. En dit 5 dagen per week.

Wil je je vakantie last minute verlengen? Voor 1 euro kan je je reis omboeken. Goed om te weten: voor sommige skigebieden kun je bij het boeken van je busticket heel gemakkelijk je skipas bijboeken. www.flixbus.nl

/ Interbus

Interbus organiseert busreizen naar veel wintersport bestemmingen in Europa (Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Italië en Duitsland). Alle pendelreizen vertrekken op vrijdag. Voor een enkele reis betaal je tussen de 80 en 100 euro.  https://www.interbus.nu

/ Winterliner

Wil je naar Frankrijk met de bus? Dat kan via Winterliner, die naar bijna alle bekende wintersportbestemmingen in Frankrijk (en Oostenrijk) rijdt. Goede voorzieningen, maar wel een stuk prijziger dan de Flixbus en beperktere reisdata. http://www.winterliner.nl/ 

bergdorp in de sneeuw

Meer tips voor je milieuvriendelijke wintersport

  1. Ga in het laagseizoen, de bestemming wordt dan door de spreiding minder belast.
  2. Ga niet off-piste skiën: dit is niet goed voor dieren en planten. Een alpenbos is net zo kwetsbaar als een koraalrif, beaamt Paul Peeters (https://www.vn.nl/sporen-na-de-sneeuw/). Ga er dus niet overheen skiën.
  3. Word je net zo enthousiast van langlaufen als van skiën of snowboarden? Kies dan voor de eerste optie: langlaufen is veel milieuvriendelijker, doordat je de omgeving minder verstoort.
  4. Laat geen afval achter op de piste.
sneeuwvlakte met oranje lucht

Duurzame bestemmingen

Er zijn meer en meer bestemmingen die hun verantwoordelijkheid nemen op milieugebied. Kies voor een autoloos skidorp, of voor een milieuverantwoorde accommodatie. Minder leuk nieuws, maar vermijd ook liever “sneeuwzekere” bestemmingen. Sneeuwgarantie heb je namelijk enkel bij hogergelegen gebieden; maar daar is de natuur kwetsbaar. En lagergelegen skigebieden betekent dat er energie- en waterverslindende sneeuwkanonnen worden ingezet.

Onze selectie van meest duurzame wintersport-bestemmingen vind je hieronder.

TIP: Ski-bestemmingen dichtbij.
Wil je snel ter plekke zijn (en je milieu-impact verder reduceren)? Reis dan naar een dichtbij gelegen ski-gebied! Vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem sta je bijvoorbeeld met de Flixbus binnen 6 uur in skigebieden Winterberg, Bödefeld, Siedlinghausen en Willingen (alle in Duitsland).

Snel met de trein?Neem dan de Ski-Thalys naar een van de Franse ski-gebieden, met een aansluitende bustransfer. Zo sta je in 9 à 10h in je favoriete Franse skigebied, zoals Val Thorens of La Plagne.

Dit delen: