Elk jaar wordt een nieuwe “mooiste fietsroute van het jaar gekozen”. Dat gebeurt tijdens de Fiets- en Wandelbeurs, eind februari of begin maart. Dit jaar is er vanwege corona geen Fiets- en Wandelbeurs, maar hopelijk wordt er wel een nieuwe ‘mooiste fietsroute van het jaar” gekozen. Gelukkig zijn er in elk geval vier nominaties, die je hier kunt bekijken. Er dingen niet alleen routes in Nederland mee, maar ook in andere Europese landen. Als je inspiratie wilt opdoen voor een mooie fietsvakantie dan kun je hier je hart ophalen.
Op de website van de Fiets- en Wandelbeurs lezen we de criteria om op de shortlist te komen.
“Ondanks alle corona-beperkingen, legden de leden van de jury afgelopen zomer en herfst duizenden kilometers in Europa af om routes in de praktijk te testen. Ze letten daarbij op criteria als wegdek, bewegwijzering, hinder van ander verkeer, fietsfaciliteiten etc. Alleen nieuwe of recent gewijzigde routes komen in aanmerking voor de verkiezing.”
De nominaties voor mooiste fietsroute van het jaar 2022
De nominaties voor dit jaar zijn:
Badischer Weinradweg (470km – Duitsland)
Deze route begint op de grens tussen Zwitserland en Duitsland, iets ten noorden van Basel en loopt van daar naar het noorden.
Royal Canal Greenway (135km – Ierland)
De Royal Canal Greenway loopt van Dublin naar het westen van Ierland. Deze route is ook heel geschikt voor wandelaars en voor mensen van alle leeftijden.
Tip: je kunt heel goed met een ferry naar Ierland reizen. Vanuit Engeland vaar je van Holy Head naar Dublin. Ook leuk: een rondje maken en via Frankrijk (Cherbourg) reizen.Vlaanderenroute (952km – België)
Uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat de Vlaanderenroute zeer de moeite waard is. Er komen wel pittige heuvels in voor in het zuidelijke deel. Als je de hele route hebt gefietst dan kun je zelfs een certificaat aanvragen. Overigens is deze route niet te verwarren met de Ronde van Vlaanderen, een klassieker voor wielerrenners, die elk voorjaar wordt gehouden. Vanuit Nederland kun je met fiets en trein op verschillende plaatsen komen (wij namen de trein naar Vlissingen en de pont naar Breskens). Dus je kunt de route ook opknippen in een paar kortere vakanties.LF Waterlinieroute (410km – Nederland)
De route gaat van Edam naar Bergen op Zoom: langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Zowel vanuit Nederland als België makkelijk met de fiets en de trein te bereiken, dus ideaal voor als je niet te ver wilt reizen. Echt een ‘Hollandse’ fietstocht.
De winnaars van vorige jaren
Omdat er elk jaar nieuwe routes worden voorgedragen en een nieuwe “mooiste fietsroute van het jaar” wordt gekozen, kun je in principe kiezen uit een hele reeks prachtige fietsroutes in diverse Europese landen. Maar… hoe vind je die mooiste routes terug? Ik ging op onderzoek uit en sprokkelde een rijtje bij elkaar.
- 2021 IJzerengordijnroute het deel van Gmünd naar Bratislava (420 km – Oostenrijk/Tsjechië/Slowakije)
- 2020 La Dolce Via (90km – Frankrijk)
- 2019 Oostzeeroute (820km – Denemarken)
- 2018 Kattegattleden (390km – Zweden)
- 2017 La Vélo Francette (617km – Frankrijk)
- 2016 Van Gogh Fietsroute (435km – Brabant)
- 2015 Alpe Adria Radweg (415km – Oostenrijk/Italië)
- 2014 Vehnbahn ( 125km Luxemburg/Duitsland/België)
Dit zijn echt routes voor een langere vakantie, zeker als je ook vanuit Nederland op de fiets wilt starten. Een alternatief is om met meerdere mensen met de auto naar je startpunt te gaan. Dat is altijd nog veel duurzamer dan vliegen. Zelf proberen wij met de trein te reizen. Dat kan vaker dan je misschien denkt. Op de fietspagina en in deze wegwijzer voor treinreizen vind je meer informatie.
Genomineerde fietsroutes van vorige jaren
Ook de genomineerde routes zijn natuurlijk erg aantrekkelijk. Laat je keuze dus meer bepalen door jouw voorkeur voor een land of streek, dan alleen maar of een route heeft gewonnen. Zelf fiets ik graag in Frankrijk, maar ook Engeland, Duitsland, Denemarken en Zweden scoren hoog bij mij.
De nominaties “mooiste fietsroute van het jaar 2021” waren:
- LF Zuiderzeeroute (440 km) Nederland
- Oranjefietsroute, van Apeldoorn naar Moers (225 km) Nederland en Duitsland
- LF Kustroute, Nederlands deel (610 km) Van Cadzand naar Bad Nieuweschans
Deze routes zijn alledrie binnen Nederland (de Oranjefietsroute ook een deel in Duitsland). Daardoor kun je ze ook in delen fietsen zonder een lange heen- en terugreis. Ideaal voor voor- en najaar. Op de verschillende sites vind je veel bijzonderheden, vaak inclusief arrangementen met bagagevervoer en overnachtingen.
Met een beetje googelen kun je ook nog de fietsroutes, inclusief nominaties, van eerdere jaren vinden. Heb je specifieke vragen, laat het ons dan weten. Wij gaan graag voor je op zoek.
Bezoek ook de fietspagina
Op de Fietspagina vind je tips voor de beginnende fietsreizigers, het plannen van routes, accommodaties onderweg en het vervoer van je fiets. Ook zie je er reisverhalen van andere fietsers.
De Fietspagina is een onderdeel van de Duurzame Reisgids, waar je allerlei informatie kunt vinden over duurzaam reizen.
Heb jij ook een favoriete route of een mooi reisverhaal?
Heb jij ook een favoriete route die je graag op onze site wilt vermelden? Laat het ons weten en we gaan er naar kijken.