De Vennbahn is ontspannen fietsen van Aken naar Luxemburg

Oud viaduct langs de Vennbahn: fietsen van Aken naar Luxemburg

Meer dan een eeuw lang was de Vennbahn de “ijzeren verbinding”, ofwel de spoorlijn, tussen Aken en het noorden van Luxemburg. Nu is het een vrijwel autovrije fietsroute van zo’n 125 kilometer lang door de Ardennen en de Eifel. Je fiets door een prachtig, heuvelachtig landschap over een relatief vlakke route. Omdat je over een oude spoorlijn fietst, zijn de hellingen vrijwel nooit steil (er zijn een paar korte uitzonderingen). Bovendien fiets je over een prachtig geasfalteerd pad. 

Voor uitgebreide informatie kun je de website van de Vennbahn raadplegen. Daar vind je informatie over de route en nog veel meer. Een aanrader!

De Vennbahn was de Fietsroute van het Jaar 2014. Elk jaar wordt zo’n route gekozen tijdens de Fiets- en Wandelbeurs. Op de site van de Fiets- en Wandelbeurs vind je alle gekozen routes sinds 2010.

Mijn ervaring: de Vennbahn is ontspannen fietsen

In juli 2023 fietste ik de Vennbahn van Troivierges in Luxemburg naar Aken, als route naar Nederland na de EuroVelo 5 (EV5) door België. (Hier kun je mijn ervaringen met de EuroVelo 5 lezen).

Na het vaak slechte wegdek op de EV5 was de Vennbahn een verademing. Wat direct opvalt zijn de vele voorzieningen langs de route: zitjes, informatie over het landschap en de geschiedenis en eenvoudige restaurants. Ook zijn er veel richtingbordjes naar plaatsen langs de route.

De website is up-to-date en geeft zelfs de enkele omleiding aan.

Vennbahn routekaartje

Voor wie is de Vennbahn geschikt?

Zoals gezegd, de Vennbahn is ontspannen fietsen. Dat maakt deze route voor bijna iedereen geschikt, inclusief kinderen. Doordat de stijgingspercentages minimaal zijn, hoef je geen klimfietser te zijn om hier te genieten. Wil je nou juist jouw klimcapaciteiten oefenen voor tochten in de bergen, dan kun je beter andere routes kiezen (zoals Luik – Bastenaken -Luik). Zelf gebruikte ik de Vennbahn als makkelijke route van Luxemburg naar huis.

Tips

  • Raadpleeg de website van de Vennbahn voor alle informatie.
  • Houd er rekening mee dat de Vennbahn in het seizoen behoorlijk druk kan zijn, ook met onervaren fietsers.
  • De Vennbahn is geschikt voor korte dagtochtjes vanuit een plaats langs de route, maar ook als ideale route van Nederland naar Luxemburg als je verder wilt fietsen.
  • De Vennbahn is niet geschikt voor wielrenners die hun klimconditie willen vergroten.

Links

  • de website van de Vennbahn (ook in het Nederlands).
  • Op de site van de Fiets- en Wandelbeurs vind je alle fietsroutes van het jaar sinds 2010.
  • In onze Duurzame Reisgids vind je veel informatie over duurzaam reizen. Er is ook een speciale fietspagina met tips voor iedereen die (internationaal) op fietsvakantie wil.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *