De 13 duurzame bestemmingen voor je bucketlist van Natuur & Milieu

Ferry op zee

Fantastische bestemmingen enkel ver weg? Nee hoor. Natuur & Milieu heeft voor 13 bucket-list bestemmingen een klimaatvriendelijk alternatief gevonden in de buurt. “Om bijzondere dingen te zien hoef je écht niet altijd uren in het vliegtuig te zitten. Wij geven je uitstekende alternatieven voor je bucketlist-droomreizen, maar dan lekker dichtbij.”

Van de lijst van 13 duurzame bestemmingen van Natuur & Milieu, geven wij hier onze 3 favoriete wisseltrucs. Inclusief reistips!

Verkies de Torcal de Antequera boven de Grand Canyon

grand canyon voor el torcar

 

De Grand Canyon is ook zo’n plek die veel mensen denken gezien te moeten hebben. Mooi hoor, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn daar in de Westelijke Verenigde Staten! Want laten we wel wezen, het is veel van hetzelfde. En daarbij staat de Grand Canyon ook nog eens in de lijst van dodelijkste toeristenbestemmingen: elk jaar overlijden er maar liefst twaalf mensen! Nee, dan de Torcal de Antequera, een natuurreservaat in Andalusië (Spanje). Dit karstgebergte bevat veel bijzondere flora en fauna. O, en er is pas één keer een dode gemeld. Een relatief veilige plek dus!

Reistips:

  • Torcal de antequera ligt centraal tussen Granada, Córdoba, Sevilla en Malaga. De dichtstbijzijnde stad is Malaga, reken op 2 reisdagen vanaf Nederland. Met de trein kan je in 1 dag bijvoorbeeld naar Barcelona, en van daaruit kan je doorreizen naar het zuiden van het land.
  • Ter plaatse kan je met de bus (ALSA), trein of auto reizen (Blablacar is populair in Spanje; een huurauto is de makkelijkste optie).

 

Beleef je eigen Lord of The Rings op Skye

nieuw-zeeland-voor-skye-schotland

Dit staat op iedereens bucketlist, toch? Middle Earth (het decor van Lord of the Rings) is dan wel opgenomen in Nieuw-Zeeland, maar zo ver hoef je niet te reizen om je helemaal te verliezen in prachtig majestueus berglandschap. The Isle of Skye, oftewel het Skye-eiland, behoort tot Schotland en is daarmee slechts op een dag reizen afstand. Je kunt zelfs helemaal met de trein naar dit eiland toe, en dat schijnt nogal een aanrader te zijn: deze verbinding wordt geroemd om zijn prachtige uitzichten. Overigens zijn de Schotse Hooglanden überhaupt de moeite waard, dus deze reis kun je gerust gaan plannen!

Reistips:

Wissel Willemstad in voor Procida, Italië

Het is fijn dat je iedereen kunt verstaan op de Antillen, maar voel je je dan wel echt op vakantie? Op vakantie ben je pas als je met het zweet op je bovenlip in je beste woordje over de grens iets te eten probeert te bestellen bij de lokale bevolking en er dan achterkomt dat je iets heel anders voorgeschoteld krijgt. Gelukkig weet je dat als je naar Italië op vakantie gaat, ook mislukte bestellingen altijd iets lekkers opleveren. Een prachtig alternatief voor de kleurige huisjes van Willemstad is het prachtige eilandje Procida. Dit is letterlijk een eilandje van niks: het is 4,1 km² groot en jaarlijks komen er zo’n duizend toeristen aan wal. Tel daarbij op dat je zo kunt eilandhoppen naar de andere zogenaamde Flegreïsche eilanden in de baai van Napels, Ischia, Vivara en Nisida. Hadden we al iets gezegd over het Italiaanse eten?

Reistips:

  • In 1 dag kan je met de trein vanuit Nederland naar Napels. Met een overstap in Parijs, kom je in de avond aan in Turijn waarna je de nachttrein naar Napels kan nemen. Raadpleeg de Treinreiswinkel, of boek zelf via Happyrail.
  • Vanuit Napels gaat een veerboot naar het eiland

Benieuwd naar de hele bucketlist? Hier vind je de hele lijst van duurzame bestemmingen.