Duurzame reizen per zeilschip met Fair Ferry

Wij schreven eerder over duurzaam reizen per zeilschip. Ook toen noemden we Fair Ferry, met name hun zeilreizen naar Londen. Nu gaat Fair Ferry een flinke stap verder: je kunt eind dit jaar per zeilschip naar de ‘Nieuwe Wereld’. Wij citeren in dit bericht het persbericht van Fair Ferry, want we willen graag aandacht geven aan dit prachtige initiatief. 

Dit zegt oprichter Karel de Boer over zijn bedrijf: “Het is iets nieuws, of misschien iets ouds dat in de vergetelheid is geraakt. Een veerdienst per zeilschip! Fair Ferry staat voor slow travel. Een duurzaam avontuur met een tallship op zee. Omdat de reis even belangrijk is als het doel. En omdat er al zeilend onderweg zoveel meer te zien en te beleven is. In de toekomst gaat Fair Ferry met snelle zeilschepen duurzame veerverbindingen voor een groter publiek toegankelijk maken.”

Over de Atlantische Oceaan naar de 'Nieuwe Wereld'

Eind dit jaar gaat het gebeuren. Dan vertrekt de Morgenster vanuit Rotterdam Naar de ‘Nieuwe Wereld’. Deze tweemaster van bijna 50 meter lang gaat een eeuwenoude route volgen: van Europa, met de passaatwind mee, naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, om vanuit hier de oversteek terug naar Nederland te maken. Onderweg worden er tussenstops gemaakt op de mooiste plekjes. Daarnaast is de reis opgedeeld in zeven etappes, die afzonderlijk geboekt kunnen worden en qua tijd variëren van zes dagen (Cayenne – Paramaribo) tot vijf weken (Sint-Maarten – Rotterdam). Echte avonturiers kunnen de Grand Tour van ruim vier maanden boeken.

alle foto's ©FairFerry

Via eeuwenoude zeilroute naar de ‘Nieuwe Wereld’

De Morgenster steekt op 19 november a.s. vanuit Rotterdam van wal richting Lissabon. In deze periode waait er namelijk een stabiele passaatwind van oost naar west over de Atlantische oceaan. Vanaf Portugal zakt het tallship af via de Caribische Eilanden en de Kaapverdische eilanden richting Cayenne.

Ongekende schoonheid midden op de oceaan

Tijdens de oversteek van Europa naar de ‘Nieuwe Wereld’ ervaar je de grootsheid van de Atlantische oceaan op z’n best. De golven zijn hier enorm uitgestrekt en glijden langzaam onder het schip door. Op de lome deining kom je dieren tegen die je nergens anders ziet, zoals scholen vliegende vissen die uit het water schieten, grote kwallen en spelende walvissen. En wat dacht je van zwemmen waar het vijf kilometer diep is!

Een duurzame cruise, het kan!

Vanaf Cayenne wordt er op cruise-tempo naar Paramaribo, Grenada, Martinique en Sint-Maarten gevaren. Hierdoor blijft er meer tijd over om dingen te zien, van boord te gaan of te zwemmen en snorkelen. De Morgenster heeft voor haar lengte een vrij geringe diepgang waardoor ze op verrassende plekken kan komen en dichtbij land voor anker kan. Begin 2023 begint het schip aan haar terugtocht naar Nederland met tussenstops op Bermuda, de Azoren en een van de Kanaaleilanden.

Een reis voor actieve reizigers

Zeilervaring is voor deze reis niet nodig, een actieve en open houding wel. Onderweg geeft de bemanning graag vrijblijvend (praktijk)onderwijs in alles wat er bij het nautische leven komt kijken, van het hijsen van de zeilen tot navigeren. Ook het besturen van het schip komt aan bod. Natuurlijk is er ook genoeg tijd om lekker te luieren, een boek te lezen en een goed gesprek te voeren. Bij het oversteken van de oceaan wordt er ook in de nacht gezeild, waarbij iedereen wordt ingedeeld in wachten. De nachten op zee zijn magisch omdat er op de oceaan geen omgevingslicht is. Hierdoor kun je naast talloze fonkelende sterren en planeten ook zelfs de Melkweg zien!

Wel even sparen voor de lange reis

Als je de hele reis wilt meemaken dan moet je wel diep in de buidel tasten. Je bent dan wel zo’n drie maanden onderweg. Dat is natuurlijk niet goedkoop. Meer informatie op de website van Fair Ferry.

vaarroute Morgenster
FairFerry-Etappe6-sundowner-Fotograaf-CedricFrixon-720px
Fotograaf-CedricFrixon

Meer mogelijkheden om te reizen per schip

In onze Duurzame Reisgids kun je meer mogelijkheden vinden om te reizen per zeilschip of vrachtschip.

Blog: Reizen per zeilschip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *