Een vlieg-vrij 2022, doe je mee?

Flight free 2022 tekening

Geactualiseerd op 2 december 2021: vlieg-vrij 2022

De Zweedse organisatie We stay on the ground is een campagne begonnen waarbij ze mensen opriepen om de belofte te doen om samen met 100 000 mensen in 2020 het vliegtuig links te laten liggen. Hetzelfde gebeurde voor 2021 en is 2022 aan de beurt.
Wij steunen dit initiatief van harte. Daarom: een vlieg-vrij 2022, doe je mee?
Je hoeft geen heilig boontje te zijn, want het is vooral een roep om minder vliegen normaler te maken.

Waarom minder of niet vliegen?

Eind november werd een onderzoek gepubliceerd dat laat zien dat één op de drie vluchten vanaf Schiphol niet verder gaat dan 750 kilometer. Dat kan dus heel vaak met de trein.

Parijs, Brussel en vooral Londen: het aandeel van korte afstandsvluchten bij Nederlandse luchthavens kwam vorig jaar uit op 31 procent. Samen zorgden deze ruim 23 miljoen passagiers op vluchten tot 750 kilometer vorig jaar voor 3,48 megaton CO2-uitstoot.
(Meer details weten? Lees bijvoorbeeld het artikel dat RTLZ hierover schreef.)

Nooit meer vliegen NRC


Heel veel mensen pakken zonder verder nadenken het vliegtuig, terwijl er vaak net zulke goede, of betere, relaxtere mogelijkheden zijn. Maar je moet er vaak wel even aan denken. Moet ik per sé vliegen, of kan ik ook (of beter) de trein nemen?

Doe je mee met een vlieg-vrij 2022?

Doe mee en meld je aan voor een vlieg-vrij 2022. Nogmaals, het gaat vooral om een bewustere keuze “vliegen of niet-vliegen”. Soms is het vliegtuig de enige mogelijkheid om ergens te komen waar je écht moet zijn, maar vaak zijn er goede alternatieven. Zelf probeer ik de laatste jaren het vliegtuig te mijden. Een vakantie per trein naar Sicilië is ons heel goed bevallen. Londen is per trein veel relaxter te bereiken. Een weekendje Barcelona hebben we vervangen door een bestemming dichterbij.

Inspiratie opdoen?

Wil je alvast wat inspiratie opdoen voor een vlieg-vrij 2022? Dan hebben we hier een paar interessante links voor je.

N.B. Zoals aangegeven in onderstaand commentaar bestaat in Vlaanderen al iets langer het sympathieke initiatief ‘Zomer zonder vliegen‘. Het zou mooi zijn als zij zich aansluiten bij het internationale initiatief van We stay on the ground.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *