Frankrijk 2022: groen, groener, groenst

Frankrijk-groen-groener-groenst-Loire-kasteel-fietsers

Onder het motto ‘Frankrijk 2022: groen, groener, groenst’ prijst het Frans Verkeersbureau groene, ofwel duurzame vakanties aan in Frankrijk. Met toestemming van ‘Atout France’ citeren wij uit hun persbericht en brochure.

Frankrijk wil zijn toeristische sector een boost geven, zodat die veerkrachtiger en toekomstbestendiger wordt.

Duurzaamheid speelt daarbij een uiterst belangrijke rol. Tegen 2030 wil Frankrijk de groenste èn fietsvriendelijkste vakantiebestemming ter wereld zijn. Dat klinkt de milieubewuste reiziger anno nu als muziek in de oren!

Maar ook nu is Frankrijk al een ideale bestemming wat betreft duurzaam toerisme. Het vliegtuig kun je immers makkelijk inruilen voor de trein en er bestaan allerlei duurzaamheidslabels waarop je bijvoorbeeld de horeca en accommodaties kunt selecteren, denk aan het EU-ecolabel, Clef Verte en het nieuwe groene pictogram van de Michelingids. Bovendien wordt het sterrenklassement van hotels gemoderniseerd door het aantal sterren ook af te laten hangen van duurzame en ecologisch verantwoorde initiatieven, zoals zuinig water- en energieverbruik en digitalisering.

Frankrijk 2022: groen, groener, groenst - onze selectie

Frankrijk is vanuit Nederland makkelijk en snel te bereiken met de Thalys naar Parijs. Vanuit Parijs ben je in een paar uur in alle windstreken van Frankrijk. Je hoeft dus helemaal niet te vliegen voor een snelle en comfortabele reis.
Wij selecteren een paar bestemmingen uit de groene bestemmingen in Frankrijk.

Lille

Lille is een stad waar je meestal voorbij rijdt als je op weg bent naar Parijs of het zuiden. Een paar jaar geleden ontdekten wij Lille als het ‘kleine Parijs van het noorden’. Op slechts een half uur met de trein van Brussel ben je al echt in Frankrijk. Heerlijk voor een stedenbezoek of voor een stop tijdens een langere vakantie.

Tip: Utopia – cultureel festival van mei t/m oktober

In 2004 was Lille de Culturele Hoofdstad van Europa. Sindsdien organiseert Lille3000 om de paar jaar een groot cultureel festival rondom een bepaald thema.

Occitanië

De naam Occitanië zal misschien niet direct bekend voorkomen. Maar voor natuurliefhebbers klinkt Gorges du Tarn al veel bekender in de oren. Daar is een nieuwe wandelroute gerealiseerd, de GR736.
Je kunt vanuit Parijs rechtstreeks met de trein naar Albi reizen, maar je kunt ook met de tgv via Toulouse rijden.

Tip: goedkope treintickets via Ouigo
Met Ouigo reis je al vanaf €19 naar Toulouse; van Toulouse ben je snel in Albi.

De GR736 

Deze nieuwe langeafstandsroute langs het water doorkruist Aveyron van oost naar west, met de bron van de rivier de Tarn in Lozère als startpunt en de stad Albi als finish. In totaal 300 km die je te voet, op de mountainbike, in een kano, met een ezel of al suppend* kunt afleggen, aan jou de keus! En wil je weer terug naar het beginpunt, dan kun je lekker de trein nemen. 

*Ik heb even opgezocht wat ‘super’ betekent. Dit vond ik op internet: “Stand-up paddleboarding, ook wel bekend onder de afkorting SUP, is een van de snelst groeiende boardsports ter wereld. In Nederland noemen we het ook wel suppen (geen subben) of supping, afgekort van stand-up-paddleboarding.” 

www.cevennes-gorges-du-tarn.com/ 

Lille
wandelaars-gorges-du-tarn-720
ViaRhôna fietsroute kaart
Frankrijk: groen,groener, groenst - Occitanie-strand

Fietsen langs de Rhône

De fietsroute

De ViaRhôna is een fietsroute van 815 km langs de Rhône, langs de Alpen, wijngaarden, hooggelegen dorpjes, lavendelvelden en olijvengaarden tot aan de stranden van de Camargue. 
en.viarhona.com

Lekker eten in Lyon (aanbeveling uit de brochure Atout France)

Ken jij de keuken van de gastronomische hoofdstad van Frankrijk al? Ga dan eens naar de typische lokale restaurantjes genaamd bouchons in de oude wijken voor een authentieke ervaring. Gezelligheid en kwaliteit gaan hier gepaard met heerlijke regionale wijnen en lokale gerechten, zoals quenelles de brochet. 
lesbouchonslyonnais.org

Als je graag fietst in Frankrijk, bezoek dan zeker de mooie website van deze route. Dan krijg je al meteen zin om te vertrekken. Op de site staat veel informatie over praktische zaken, zoals de bereikbaarheid per trein van de startpunten van etappes.
De kaart van de route is gekopieerd van deze site.

en.viarhona.com

Andere bestemmingen uit "Frankrijk 2022: groen, groener, groenst". 2022

We kunnen hier niet alle bestemmingen uit de brochure ‘Atout France’ beschrijven. Maar deze duurzame bestemmingen willen we je niet onthouden.

Tip: duurzame accommodaties

Om de leus ‘Frankrijk 2022: groen, groener, groenst’ waar te maken, komen ook duurzame accommodaties en eten & drinken aan bod in de aanbevelingen van ‘Atout France’. We citeren opnieuw hun brochure.

Om je verblijf een groene twist te geven, kun je op zoek gaan naar accommodaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Zo heb je:het platform Ethik Hotels voor milieubewuste hotels, ecolodges en ecologisch verantwoorde campings de website Vacances Vertes voor accommodaties met een groen label, zoals Gîtes Panda, Clef Verte of het Europese Ecolabel.

Dat groen niet per se Spartaans betekent, maken de glampingcampings van Huttopia wel duidelijk: hier gaan natuur, duurzaamheid en comfort hand in hand.

En wil je kennismaken met het boerenleven en alles wat erbij komt kijken? Neus dan eens rond op Bienvenue à la Ferme of Accueil Paysan waar je verschillende soort vakantieadressen kunt vinden, van campings tot bijzondere slaapplekken.

De veeleisende reiziger zal gelukkig worden van de reserveringswebsite Vaovert. Hun accommodaties moeten immers voldoen aan maar liefst negentig nauwkeurig omschreven criteria. Een milieuvriendelijk verblijf gegarandeerd!

Links naar duurzame accommodaties (zie beschrijving hierboven).

Tips: duurzaam vervoer

Nog meer 'duurzaam naar Frankrijk'

De brochure 2022, waaruit ik hier uitgebreid citeer, zag ik nog niet online. Maar je kunt wel deze link volgen voor nog meer duurzame vakantie-ideeën in Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *