Ga voor lokaal en vermijd massatoerisme: zo doe je dat

t-in-the-mountains-hiking

Af en toe nodigen wij iemand uit om een bericht voor ons blog te schrijven.  Sustainaway is een duurzame reisorganisatie die wij graag die gelegenheid geven. Zoals de titel al zegt: zij willen massatoerisme vermijden en zeggen “ga voor lokaal”.Eco-reizen wordt hier niet voor betaald.

Er zijn veel plekken op de wereld die last hebben van massatoerisme. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ons eigen Amsterdam, waar je in het weekend en in de vakanties in de rij staat te wachten om een winkel of musea te bezoeken. Zelfs voor een terrasje moet je goed zoeken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om massatoerisme te voorkomen, zonder dat je daarvoor thuis hoeft te blijven. In deze blog delen we handige tips.

Reis voor de ervaring

Het is voor veel mensen belangrijk om tijdens hun vakantie de mooiste foto’s van bekende hotspots op social media te delen. Dit zijn dan ook vaak de plekken waar het vol staat van de toeristen. Als je in plaats van de foto’s die je kunt schieten de ervaring vooropstelt, is het makkelijker om voor alternatieven te kiezen in plaats van voor die bekende hotspots. Er zijn zoveel meer mooie plekken waar je bijvoorbeeld dichtbij de lokale bevolking kunt komen in plaats van hen weg te jagen van de drukbezochte plekken.

 

Vermijd de ‘tourist traps’

Een ‘tourist trap’ is een toeristische trekpleister die gepromoot wordt als ‘mooiste’ of ‘beste’ ter wereld, met het doel om zoveel mogelijk toeristen te trekken. Vermijd deze plekken. Het staat er bomvol met toeristen, waardoor je het in de meeste gevallen niet goed kunt bekijken. Bovendien zijn deze plekken vaak allesbehalve gericht op duurzaamheid.

Reis in het laag- of tussenseizoen

Het hoogseizoen is populair om op vakantie te gaan. Veel gezinnen met kinderen zijn hieraan verbonden in verband met school. Kun jij ook buiten het hoogseizoen vakantie nemen? Probeer dan zoveel mogelijk in het laag- of tussenseizoen te reizen. Het is dan een stuk rustiger op de verschillende plekken die je bezoekt, waardoor je de omgeving echt kunt ontdekken en zien zoals het is.

Wijk af van het ‘normale’

Voor de meeste toeristen is het normaal om bijvoorbeeld de toren van Pisa te bezoeken. Dat is nu eenmaal mooi en populair. Maar denk ook eens aan dat ene dorp of natuurgebied wat niet massaal bezocht wordt. Niet druk, wil niet zeggen dat het niet mooi is. Vaak word je hier met open armen ontvangen en zijn de ontmoetingen met de bewoners authentiek en oprecht. Daarnaast is de natuur nog puur en onaangetast. Dat klinkt toch veel mooier dan een overvol plein met mensen die allemaal voor die ene toren komen?

sign-at-a-local-farmer-s-market

Ga voor lokaal

Probeer om je overnachting lokaal te boeken en te gaan eten bij een lokaal restaurant. Door de komst van multinationals wordt het steeds moeilijker voor de lokale ondernemers om hun bedrijf staande te houden. Door de lokale ondernemer te steunen behoud je de authenticiteit en cultuur van een stad of land. Daarnaast zorg je ervoor dat de lokale ondernemer beter kan concurreren met de grote ketens. Bovendien gaat er vaak een lagere milieu-impact gepaard met lokale producten en ondernemers. Dit is doorgaans te wijten aan twee factoren: een lagere CO2-uitstoot op het gebied van transport en een lager energieverbruik bij productie met grondstoffen uit de regio. Door te kiezen voor lokaal draag je dus bij aan de cultuur en natuur van een stad en verlaag je tegelijkertijd de milieu-impact van jouw vakantie.

the-ceramist-2022

Verdiep je in de lokale cultuur

Ga je naar het buitenland? Verdiep je dan in de lokale cultuur. Het is onvermijdelijk dat de komst van toeristen de lokale cultuur beïnvloedt, maar je kunt die impact wel minimaliseren. Leer van tevoren hoe de bewoners elkaar begroeten, welke kleding wenselijk is en ga respectvol om met de gebruiken en rituelen die bij de cultuur horen.

Met deze tips maak je het voor jezelf makkelijker om eens aan iets anders te denken dan aan de toeristische trekpleisters die voor de hand liggen. Je zult zien dat je zo de mooiste plekjes ontdekt en echt vakantie kunt vieren. Ben jij op zoek naar een duurzame vakantie met aandacht voor lokaal toerisme? Bij Sustainaway vind je unieke overnachtingen in binnen- en buitenland. Zo ontdek je lokale producten en vind je de leukste tips om de omgeving op een duurzame manier te ontdekken.

Ken jij ook een echt duurzame reisorganisatie? Laat het ons weten. Misschien komen zij ook in aanmerking voor een artikel op ons blog. Let wel: organisaties die vliegreizen aanbieden komen in elk geval niet in aanmerking. 
Stuur je bericht aan info@eco-reizen.nl.

In onze Duurzame Reisgids vind je nog veel mer inspiratie en praktische informatie voor jouw volgende duurzame reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *