Green destinations

Bretagne

Kunnen vakantiebestemmingen ook duurzaam zijn? Ja zeker. Non-profit organisatie Green Destinations certificeert vakantiebestemmingen op basis van deze duurzame 5 criteria:

  • Genuine and Authentic. Is de bestemming echt en authentiek, en ondersteunt deze dus de lokale cultuur en tradities?
  • Responsible. Neemt de bestemming haar verantwoordelijkheid met betreft mensenrechten?
  • Economically sustainable. In welke mate ondersteunt de bestemming lokale bedrijven, alsmede de lokale werkgelegenheid binnen en buiten het toeristenseizoen?
  • Environmentally sustainable. Gaat de bestemming duurzaam om met het milieu?
  • Nature and scenery. Worden maatregelen getroffen om de dieren en leefomgeving te beschermen?

Green Destinations Top 100

Elk jaar stelt Green Destinations een Top 100 samen bestaande uit de 100 meest duurzame bestemmingen:

De lijst omvat bestemmingen in de hele wereld, en helaas dus niet allemaal even toegankelijk vanuit Nederland. Circa de helft van de bestemmingen zijn Europees, dus het overzicht kan zeker inspiratie bieden voor het kiezen van je volgende vakantiebestemming. Benieuwd hoe je er heen kan reizen? De Duurzame Reisgids geeft tips en richtlijnen.

En om je verder op weg te helpen, zetten wij hierbij een paar van onze favorieten op een rij.

Onze top 3 Green Destinations favorieten

Ljublijana, Slovenië

Ljubljana is wat je noemt een typisch pittoreske stad, vol bijzondere gebouwen. Het is gelegen in oude moerasgebieden, en wordt omringd door de Alpen. Veel mooier dan dit wordt het niet. En in tegenstelling tot sommige andere Europese steden, wordt Ljubljana niet overspoeld met toeristen.

Duurzaam feitje: de stad is verbazingwekkend schoon. Bewoners hebben speciale pasjes waarmee ze van vuilnisbakken kunnen gebruik maken en ze mogen elke maand maar een bepaalde hoeveelheid afval weggooien. De rest moet worden gerecycled. En fietsen is zowat even normaal in Ljubljana dan in Nederland. Het stadscentrum is volledig afgesloten voor autoverkeer.

Vanuit Ljubljana reis je overigens in een uur naar het noorden en je bent in de Alpen. En in een uur zuidwaarts bereik je de Adriatische stranden.

Bretagne, Frankrijk

Bretagne: misschien niet de meest spannende vakantiebestemming, maar wel een hele mooie. Grotten, stranden, rode kliffen, ommuurde steden, bossen, boomhutten, waterhuizen en Bretoense crêpes! En dat allemaal op slechts 8 uur per trein, bus of auto vanuit Nederland.

Waarom een green destination? De regio is koploper op het gebied van beschermde natuurgebieden. Bovendien betrekt zij de lokale bevolking intensief bij haar beleid en ontwikkelde zij het eigen label “Voyagez responsable”, waarmee zij Bretonse organisaties aanspoort duurzaam te ondernemen.

Allen daarheen!

Bretagne

 

Sognefjord, Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar bijzonder mooie natuur. Het hele land lijkt een grote Bucket-list, en dan vooral de fjorden zijn adembenemend. Met een totale lengte van 204 km is de Sognefjord de langste fjord van Noorwegen. Ook is de fjord gigantisch diep: de bodem ligt op net iets meer dan 1.300 meter onder zeeniveau.

Green destinations prijst de regio om haar grote inspanningen om de landschappen en de natuurgebieden te beschermen, en  het culturele erfgoed te bewaren. Bovendien heeft de regio een sterk beheer in afval en afvalwater, en bevordert zij milieucertificering bij toeristische bedrijven. Grote kans dus dat je er groene accommodaties en restaurants kan vinden!

sognefjord Noorwegen

 

Wil je een reis plannen naar één van deze bestemmingen? Probeer de reisplanner Rome2Rio eens.

Of nog meer inspiratie zoeken? Natuur & Milieu heeft ook een mooie bucketlist gepubliceerd.