Met de nachttrein door Europa – een overzicht

met de nachttrein door europa - eugene-mykulyak

Je kunt het vaak lezen: de nachttrein is terug van weggeweest. In 2016 reed de laatste nachttrein vanuit Nederland naar het buitenland. Maar de populariteit komt terug. Je kunt weer op steeds meer trajecten met de nachttrein door Europa reizen. Wij proberen een overzicht te geven, maar er zijn voortdurend veranderingen. Daarom geven we ook links naar websites waar je de actuele situatie kunt vinden. 

Nachttreinen vanuit Nederland: een groeiend aanbod.

Vanuit Nederland kun je met de Nightjet van NSinternational rechtstreeks naar Wenen, München, Innsbruck, Basel en Zürich. De NS adverteert met prijzen vanaf €30, dus dat is behoorlijk concurrerend met het vliegtuig. Voor een bed moet je wel extra betalen.

De European Sleeper nachttrein rijdt naar Berlijn en vanaf begin 2024 ook naar Praag.  Kijk op de website voor de dienstregeling en verdere informatie. Als je eerder met de nachttrein naar Praag wilt reizen dan kun je een reis met GreenCityTrip boeken. Dan boek je wel een compleet arrangement. Het is meer een party-trein, die ongeveer één keer per maand gaat.

European Sleeper is een vrij nieuwe onderneming. Op hun website beschrijven ze hun plannen:

European Sleeper bouwt aan een nachttreinnetwerk vanuit Nederland en België. De Tsjechische vervoerder RegioJet (de grootste private spoorwegmaatschappij van centraal Europa) is de partner voor onze eerste nachttrein.

European Sleeper is een Belgisch-Nederlandse initiatief, opgericht door twee startende ondernemers met een passie voor de nachttrein: Elmer van Buuren en Chris Engelsman.

Hun ambities:

En we hebben mooie ambities: elke jaar een nieuwe nachttrein vanuit Nederland en België. In 2022 naar Praag (opmerking: dit wordt begin 2024), in 2023 naar Warschau en in 2024 naar een nog onbekende bestemming. We zijn wel al gestart met de voorbereidingen voor deze nieuwe nachttreinen. 

(Aanvulling door redactie eco-reizen: inmiddels is de site vernieuwd en staan er geen vaste jaartallen en nieuwe bestemmingen meer genoemd, maar de ambitie is er wel om bijvoorbeeld Barcelona en Stockholm toe te voegen.)

nightjet - met de nachttrein door Europa

Nightjet en EuroNight

De Nightjet is de nachttrein van de Österreichischer Bundesbahn (ÖBB). In samenwerking met partner-spoorwegmaatschappijen (Kroatische spoorwegmaatschappij HZ, Tsjechische spoorwegmaatschappij CD, Hongaarse spoorwegmaatschappij MAV, Poolse spoorwegmaatschappij PKP, Slovakian Railway ZSSK) biedt de ÖBB bovendien naast de door de ÖBB georganiseerde ÖBB Nightjets andere nachttreinen binnen Europa aan. Deze worden EuroNight-treinen (EN) genoemd. De kaart hieronder laat zien welke steden in hun netwerk zijn opgenomen.

met de nachttrein door Europa - Nightjet-kaart

Enkele voorbeelden:

 • EuroNight Tsjechië-Polen: Deze nachttrein rijdt van Praag naar Krakau en Warschau. 
 • EuroNight Ister: Boedapest – Boekarest
 • Met de EuroNight Lisinski reis je al slapend van Zagreb naar München
 • De EuroNight Kálmán Imre rijdt dagelijks van München en Zürich naar Boedapest in Hongarije. Hij rijdt heel Oostenrijk door en stopt in Salzburg en Wenen.

Behalve de Nightjet en Eurojet zijn er ook nog andere nachttreinen. We noemen er een paar.

De Snälltåget: Berlijn - Malmö en naar Noord-Zweden

Scandinavië blijft lastig per trein bereikbaar. Je moet vaak overstappen en je moet er de tijd voor nemen. De Snälltåget  brengt je ’s nachts van Berlijn naar Malmö. Vroeger ging je met een veerboot van Duitsland naar Zweden, maar sinds 2019 gaat de route via Jutland, Kopenhagen en de brug/tunnel over de Sont. Dat is een flinke omweg. Er wordt gewerkt aan een tunnel tussen Duitsland en Denemarken (de Fehmarnbelt tunnel tussen Puttgarden en Rødby), die de reis met twee uur bekort. Nog wel even geduld hebben tot minstens 2029.

In Malmö kun je verder naar Stockholm, of je kunt weer een nachttrein nemen naar Åro, een ski-gebied in Noord-Zweden.

Snälltåget

De Hellas Express: Belgrado - Thessaloniki

De Hellas Express nachttrein verbindt Belgrado met Skopje in Macedonië en Thessaloniki in Griekenland. Deze trein heeft een tijd niet gereden maar is nu weer in gebruik genomen. Volgens Interrail is het een ware traktatie en moet je zeker onderweg stoppen in Belgrado en Skopje.

Meer informatie bij Interrail of via rail.cc.

Intercités de Nuit: Parijs Toulouse en Parijs - Briançon (Alpen)

In Frankrijk rijden goedkope nachttreinen. Je kunt informatie vinden op deze site van de Franse spoorwegen. Eigenlijk is het in Frankrijk meestal niet zo interessant om ’s nachts te reizen, want er rijden heel veel snelle treinen. Op Oui vind je alle informatie. Je moet soms wel erg puzzelen om jouw beste keuze te vinden.

Een gratis service van de Oui nachttreinen is het aanbod van speciale compartimenten voor alleen reizende vrouwen (en vrouwen met kleine kinderen).

Informatie en boeken via Oui SNCF

Santa Claus Express: Helsinki - Rovaniemi (Finland)

Met de Santa Claus Express reis je van Helsinki door een sneeuwlandschap naar Lapland. Volgens de legende is dit de woonplaats van de kerstman, Santa Claus. Je reist in een dubbeldeks nachttrein. Reserveer vroeg, want deze trein is vaak heel druk, zeker ook in het ski-seizoen..
Je boekt al een reis voor circa €49 enkele reis. Voor extra faciliteiten betaal je extra. Zo kun je ook een cabine met douche bespreken.
Finse Spoorwegen

Zweden - Noorwegen: nachttreinen van de Zweedse Spoorwegen

De Zweedse spoorwegmaatschappij SJ biedt een aantal nachttreinen aan tussen de belangrijkste steden in Zweden en Narvik (Noorwegen) in het verre Noorden.

SJ Nachttreinen

En verder....

 • Sofia – Istanbul Express
 • Thello: Frankrijk -Italië (is opgeheven)
 • Trenhotel van Renfe: Spanje, Portugal en Frankrijk (routes en boekingen overzichtelijker op bijvoorbeeld boekingssite rail.cc)
 • Italië: diverse nachttreinen; goed overzicht op rail.cc
 • en nog veel meer…
 

Tips

 • Hierboven hebben we nog maar een beperkte selectie genoemd van alle nachttreinen. Bovendien kunnen trajecten verdwijnen of veranderen. Er zijn gelukkig gespecialiseerde sites waar je up-to-date informatie kunt vinden, zoals rail.cc, Interrail en Noord West Express.
 • Voor de echte liefhebbers: Noord West Express is een  initiatief van Chris Engelsman. Hij biedt veel informatie, ook over de historie van nachttreinen vanuit Nederland.
 • Overdag reizen kan natuurlijk ook. Als je liever overdag reist dan kun veel informatie vinden in onze Duurzame Reisgids en in onze “Wegwijzer voor treinreizen in Europa“.
 • Vroeg boeken! Als je vroeg boekt dan kun je vaak heel goedkoop reizen. Bovendien moet je meestal een stoel of bed reserveren en die zijn vaak al snel volgeboekt.
 • Lees reisverhalen en informatie op ons blog.
 •  Autotreinen: er rijden geen autotreinen vanuit Nederland. Toch met een autotrein? Kijk dan bijvoorbeeld op deze Duitse site (ook in het Engels): autoreisezug-planer.de, of de Treinreiswinkel. Dit zijn niet per sé nachttreinen.

Met de nachttrein door Europa. Wat vind jij?

Heb jij informatie, tips of een reisverhaal? Laat het ons weten. 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *