Zo plan je de duurzame reis van je dromen

Je probeert het hele jaar duurzame keuzes te maken. Maar dan komt de vakantie er aan, voor de meeste mensen een tijd waarin even helemaal niets moet. Gewoon lekker op reis en even niet denken aan je ecologische voetafdruk. Geen gedoe met eindeloos uitzoeken hoe je met de trein of bus op je bestemming komt. Misschien wel naar die verre bestemming vliegen waar je toch ook een keer geweest moet zijn.

Een duurzame reis plannen vergt inderdaad (meer) tijd en aandacht. Maar het brengt ook hele mooie dingen met zich mee: door trager te reizen leer je bijvoorbeeld je omgeving veel beter kennen, én leg je makkelijk contact met medereizigers of locals. Door juist de tijd te nemen, krijg je vaak een gevoel van vrijheid; iets waar menigeen onder ons naar zoekt op vakantie. Ook wijken duurzame accommodaties en restaurants meestal af van het clichébeeld van je bestemming, waardoor je de streek die je bezoekt op een hele andere manier leert kennen.

Als je eenmaal de weg weet in de wereld van duurzaam reizen, dan kan je dus met weinig moeite een leuke, avontuurlijke, rustgevende of sportieve vakantie plannen. Maar hoe pak je het aan? Onze lessen op een rij:

Stap 1: Wat voor soort vakantie wil je?

De eerste vraag is natuurlijk: wat is het doel van je vakantie? Ontvlucht je de drukte van elke dag en wil je vooral uitrusten? Wil je off the beaten track reizen naar de laatste onaangetaste plekjes op aarde? Kom je graag in contact met andere culturen? Of is je vakantie pas helemaal geslaagd als je dagelijks je bergschoenen aan kan voor een sportieve wandelvakantie?

Het is goed om jezelf deze vraag te stellen, want te vaak laten we ons verleiden door te perfecte Instagram foto’s of de beloften van reisbureaus en vakantiewebsites. En natuurlijk is de lucht nooit zo blauw en de hotelkamer nooit zo perfect als op de foto’s. Zet dus eerst eens op een rijtje wat echt belangrijk is voor jouw vakantie. Laat je niet zo maar meeslepen door de mooie vakantie-commercials van de reisbureaus…

Stap 2: Je bestemming kiezen

Nu je weet wat je uit je vakantie wilt halen, is het tijd om je bestemming te bepalen. Als je goed kijkt dan zul je verbaasd staan hoeveel mooie bestemmingen bereikbaar zijn binnen een paar uur reizen. Dat is relaxter dan een verre vliegreis en ook beter voor het milieu. Want een goede vuistregel is: hoe minder kilometers je aflegt, hoe minder uitstoot.

Overweeg een bestemming dicht bij huis

Sommige mensen hebben zowat de hele wereld gezien, maar hebben geen idee van de mooie plekjes die je kunt vinden in hun eigen omgeving: de Waddeneilanden, de Veluwe, de Limburgse bossen, een fietsvakantie naar Groningen, vakantie op de boerderij, trektochten,.. Er is veel moois te ontdekken zonder dat je ver hoeft te reizen, ondervond ook Michiel met zijn bootreis naar Noord-Nederland. Op zoek naar een bijzondere ervaring in eigen land? In dit artikel worden leuke tips gedeeld: https://milieudefensie.nl/actueel/8tips-bijzondere-vakantie-nederland

Vakantie vanuit huis kan ook zomaar een goede optie zijn. Het klinkt misschien wat gek om te vertellen aan je vrienden en collega’s dat je niet op reis bent geweest, maar er is niemand die je verplicht om (ver) weg te gaan. Een staycation biedt veel meer mogelijkheden dan je misschien op het eerste moment kan bedenken. Als je het goed aanpakt dan is het écht vakantie, en veel meer dan gewoon thuisblijven.

Met de boot door Nederland

Bijzondere reizen in Europa

Natuurlijk kan je een mooie vakantie plannen naar Frankrijk of Duitsland. Aan culturele schatten, golvende wijngaarden, historische stadjes en mooie kastelen geen gebrek in deze populaire vakantielanden. Maar vaak reis je ook om ’s werelds meest bijzondere plekken met eigen ogen te aanschouwen. Maar die vind je niet enkel ver weg, liet Milieucentraal zien met hun 13 duurzame bestemmingen voor je Bucket list.

Voor de liefhebbers van city trips: verschillende Europese steden kan je heel goed bereiken met de hogesnelheidstrein. Niet alleen de klassiekers zoals Parijs, Berlijn, Londen, Keulen en Antwerpen kun je makkelijk per trein bereiken. Ook steden verder weg zijn zeer geschikt voor een mooie stedentrip per trein. Denk aan Wenen, Praag, Krakau, Lille, Lyon en Hamburg. Met de reistijdenkaart van de Reiziger ontdek je hoelang je reist naar al deze Europese (citytrip) bestemmingen.

Vind je het het leuk om te reizen naar een vakantieoord dat én een fijne bestemming is, én uitblinkt om de zorg voor het milieu? Laat je dan inspireren door de Europese locaties uit de Sustainable Destinations Top 100, dat onderzoek doet naar de meest duurzame vakantieregio’s wereldwijd.

Verder weg om andere culturen te ontdekken

Is je grootste drijfveer op reis het ontdekken van andere culturen? Bestaan jouw beste herinneringen uit de bijzondere ontmoetingen met mensen uit andere landen? Dan wil je toch wat verder weg.

Ook deze reizen kan je duurzaam ondernemen, als je wat langer de tijd neemt. Zo reis je binnen een dag met de trein naar Krakau, binnen twee dagen naar Moskou, binnen drie dagen naar Marokko en binnen vijf dagen naar Kazachstan. Deze duurzame wereldreizigers gingen je alvast voor.

Het is de kunst om de reis naar jouw bestemming ook onderdeel te maken van je vakantie.  Voor sommige mensen is de reis bijna net zo belangrijk als de bestemming. Het mooie aan traag reizen richting je bestemming is dat het je toelaat op een bijzondere manier contact te maken met de lokale bevolking, ondervond Martine van Miles that Matter.

Treinverbindingen in de wereld

En wat als je niet alleen reist

Een bekend dilemma voor duurzame reizigers: jij wilt wel, maar je vrienden of familieleden met minder sterke duurzaamheids-drijfveren willen toch een (verre) vliegvakantie. Kijk dan of je deze vragen met je reisgenoten kan bespreken:

  • Waarom wil je eigenlijk naar die bepaalde bestemming?
  • Bestaat er een alternatief om ter plekke te komen (trein, bus, boot…)? Bij een reis van minder dan 1000 kilometer is dit bijna alijd mogelijk.
  • Zoniet: bestaat er een alternatief voor dezelfde soort ervaring dichterbij?
  • Is deze reis belangrijk genoeg om het klimaat verder op te warmen?

Op deze manier kan je samen met je reisgenoten je afwegingen maken.

Stap 3: Met goed plannen maak je een betaalbare en comfortabele eco-reis

In de Duurzame Reisgids geven we je tal van tips en links naar betrouwbare websites om je te helpen met je  duurzame reis te plannen. Duurzaam vervoer, accommodaties en activiteiten ter plaatse: alles komt aan bod.

Tijd en geld blijven de logische obstakels voor velen die een duurzame reis overwegen. Klopt dit ook?:

Zijn duurzame vakanties duurder dan gewone vakanties?

Niet per se. Een hotel met ecolabel is niet per definitie duurder. Ook geldt: hoe minder luxe (en goedkoper) je accommodatie, hoe milieuvriendelijker het wordt. Verder is reizen met een energiezuinige auto beter voor het milieu én een stuk voordeliger. Hetzelfde geldt voor vakanties dichterbij: een vakantie in eigen land kost minder dan een zonvakantie in Spanje.

En dan de grote het grote “trein versus vliegtuig” vraagstuk. Vliegtickets zijn vaak goedkoper dan dezelfde reis per trein. Maar met een beetje goed plannen kan je vrij makkelijk ook een goedkoop treinticket bemachtigen, lieten we hier zien. Belangrijkste tips: boek tijdig, maak gebruik van voordeelpassen en reis op de minst populaire tijdstippen! Ook de lange-afstandsbus is een erg betaalbaar alternatief.

Duurt duurzaam reizen langer? 

Hoe langzamer, hoe duurzamer: het is een feit dat we niet onder stoelen of banken kunnen steken. Maar je langere reistijd hoeft niet per se een nadeel te zijn. Want wie rustig reist, ziet en beleeft meer onderweg. Het moderne leven is al een soort race tegen de klok, dus de tijd nemen voor je reis kan bevrijdend werken. Probeer dus je vervoer richting bestemming deel te maken van je reis.

Liftende Jongeman (naar Zagreb)
Anders reizen door Europa

Stap 4: Maak ook ter plekke een verschil

Ter plekke maak je het grootste verschil met de keuze voor je lokaal vervoer, je logies en wat/waar je eet. Ook hier kunnen je duurzame keuzes tot verrassende ervaringen leiden.

Zo kom je in je zoektocht naar milieubewuste locaties vaak de meest bijzondere plekjes tegen. Via Ecobnb kan je bijvoorbeeld een overnachting boeken in een boomhut of yurt.

De lokale bevolking profiteert er amper van als je eet of logeert bij grote ketens. Het is veel leuker èn beter om gebruik te maken van kleinschalige accommodaties, te eten en drinken bij een lokaal restaurant, en op de markt streekproducten te kopen. Beter voor de mens, het milieu, én leuker voor jou.

Duurzaam verblijven in een Yurt

En dan de laatste tip voor een stressvrije, groene vakantie: maak het jezelf niet te moeilijk en let vooral op de dingen die het er het meest toe doen. Kies je voor duurzaam vervoer, en kom je daarom moeilijk(er) bij dat ene duurzame hotel. Het zij zo, je maakt al een groot verschil door niet in de auto of het vliegtuig te stappen. Of wil je bijvoorbeeld naar een afgelegen camping in Frankrijk, dan is een 100% afhankelijkheid van het OV waarschijnlijk niet je beste keuze. Het gebruiken van een energiezuinige auto, of de treinreis richting Frankrijk combineren met het ter plekke huren van een auto, zou waarschijnlijk beter bevallen.

We zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen met duurzaam reizen. Een gouden tip of onvergetelijke duurzame reiservaring? We horen het graag!  

3 reacties

  1. Sinds kort zijn er elektrische campers op de markt. Deze zijn ook te huur. ik mis wat informatie op deze site hierover.

  2. Superleuk, dit geeft veel inspiratie! Reizen is het leukste wat er is maar ik wil de wereld ook niet slechter maken, dus het is tof om te lezen hoeveel er mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *