Duurzaam reizen start met onze Duurzame Reisgids

Duurzame Reisgids - bagage

Met de komst van het voorjaar hopen we op meer bewegingsvrijheid. Misschien maak je zelfs al reisplannen. Wat zijn de mogelijkheden als je duurzaam op reis wilt? Wordt het een vliegreis naar een duurzame bestemming, of wil je liever niet vliegen en wil je met duurzaam vervoer op pad? In onze Duurzame Reisgids geven wij een overzicht van allerlei mogelijkheden op het gebied van duurzaam vervoer, accommodatie en eten & drinken. Zoals je hieronder kunt lezen hoort vliegen volgens ons niet bij duurzaam vervoer.

Wat is de Duurzame Reisgids?

In de Duurzame Reisgids verzamelen wij informatie over duurzaam vervoer, accommodaties en de mogelijkheid om onderweg vegetarisch of veganistisch te eten. Bovendien zijn er aanvullende pagina’s over ‘outdoor’, fietsen en wintersport. Al die informatie verzamelen wij van diverse sites op internet.
Wil je bijvoorbeeld wandelen in Schotland en wil je daar met de trein naartoe? Op de pagina over treinen vind je alle informatie over het boeken van je treinreis. Je zult verbaasd zijn hoeveel mogelijkheden er zijn. Wist je bijvoorbeeld dat er een nieuwe maatschappij is die LUMO heet en sinds oktober treinen laat rijden tussen Londen en Edinburgh tegen een heel schappelijk tarief? (Binnenkort schrijven we een artikel over reizen per trein in Europa).

Tablet met Duurzame Reisgids

Vliegen naar een duurzame bestemming?

Tegenwoordig worden er tal van vliegreizen aangeboden met de labels ‘duurzaam’ of ‘eco’. Heel vaak gaan ze naar mooie bestemmingen waar ter plaatse veel is gedaan aan duurzaamheid. Maar de vliegreis er naartoe is wel heel vervuilend! En CO2-compensatie heeft maar heel beperkt het gewenste effect. Daarom vind je in de Duurzame Reisgids geen informatie over vliegreizen.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lees dan hier verder.
(Als je toch ver weg wilt, doe het dan als uitzondering, liefst zonder tussenlandingen en compenseer in dat geval de CO2-uitstoot.)

Is duurzaam reizen duur?

Duurzaam reizen hoeft niet duurder te zijn dan reizen per vliegtuig. Het vraagt jammer genoeg nog steeds meer inspanning om de juiste, goedkope treintickets te vinden. Gelukkig zijn er verschillende websites waar je eenvoudig treintickets kunt vinden. Zo toont Rome2Rio voor een gekozen traject zowel vliegreizen als mogelijkheden per trein of bus. Op de pagina Vervoer van de Duurzame Reisgids bieden we verschillende sites voor het boeken van goedkope treintickets. Per bus reis je voor weinig geld door heel Europa, maar je hebt er wel meer tijd voor nodig.
Je verblijf kun je zo duur maken als je wilt. Voor de natuurliefhebber is er natuurlijk kamperen. We komen binnenkort met een artikel over duurzame campings in Europa. In elke prijsklasse zijn er ‘groene’ hotels en B&B ’s. 

Is duurzaam reizen eigenlijk wel leuk?

Duurzaam reizen vraagt vaak iets meer dan ‘go with the flow’. Maar je kunt er ook een sport van maken om dat goedkope ticket te scoren, dat vegetarische restaurant te vinden, of dat duurzame hotel te boeken. Je zult merken dat het snel een tweede natuur wordt om op duurzaamheid te letten. Gelukkig kom je met de Duurzame Reisgids al een heel eind.

En als het niet duurzaam lukt?

Iedereen moet zijn/haar eigen afweging maken. Het meest duurzame is thuisblijven, in de tuin kamperen en veganistisch eten en drinken. Maar de meesten van ons zijn daar gauw op uitgekeken. Toch hebben velen ontdekt dat er relatief dicht bij huis veel valt te genieten, en zeker binnen Europa. Vraag je dus eerst af: “Wat wil ik voor een vakantie?”. Ga daarna eens verkennen of je zo’n vakantie zonder vliegreis, binnen Europa kunt realiseren. Heel vaak zal dat lukken. Kortom, laat je inspireren door onze Duurzame Reisgids.

Heb je aanvullingen, tips, of vragen? Laat het ons weten in het Commentaar.

Veel reisplezier!

N.B. De komende weken volgen onder andere een paar artikelen over duurzaam kamperen, treinreizen en fietsroutes in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *