Zo reis je goedkoop met de trein

weekendtas naast stoel

Wie kiest voor een internationale treinreis moet vaak diep in de buidel tasten, vooral in vergelijking met de tickets van low-cost airlines naar populaire Europese bestemmingen. De redenen zijn bekend, en veel besproken in de media de afgelopen maanden:

 • Er zit geen btw of klimaatbelasting op vliegtickets
 • Kerosine kent geen accijns-regeling zoals benzine of diesel
 • In de officiële milieurapporten wordt een groot deel van de vervuiling niet meegerekend
 • Luchtvaartmaatschappijen opereren een stuk efficiënter dan de spoorwegen

Maar gelukkig zijn er wel manieren om goedkoop met de trein de grens over te reizen. Zo liet deze wedstrijd van de Treinreiziger.nl al zien dat je met wat handig plannen voor 150 euro tot Zuid-Italië, Noord-Zweden en Oekraïne kan reizen!

Met deze tips kom je ook al een heel eind:

1. Boek vroeg

Hoe leger de trein, hoe goedkoper de tickets. Boek dus zo vroeg mogelijk van te voren. Vooral voor dure hogesnelheidstreinen (zoals Thalys, ICE en Eurostar) kunnen de verschillen sterk uiteenlopen. Zo is een enkele reis naar Parijs vaak te koop voor €35, soms zelfs €29.

2. Weet wanneer de tickets beschikbaar zijn

Wil je goedkoop met de trein, houd dan goed in de gaten wanneer de tickets beschikbaar zijn. Kaarten zijn tot 6 maanden voor vertrek te bestellen, afhankelijk van de spoorwegmaatschappij. De termijnen voor enkele populaire routes:

 • Thalys richting Brussel en Parijs: 4 maanden voor vertrek
 • Eurostar naar Londen: 6 maanden voor vertrek
 • Dagtreinen zijn drie maanden voor reisdatum te boeken en nachttreinen vaak 6 maanden voor reisdatum
 • ICE naar Berlijn en andere landen: 6 maanden voor vertrek

3. Maak gebruik van treinpassen en voordeelkaarten

Als je langere afstanden aflegt, dan zijn treinpassen bijna altijd voordeliger dan losse kaartjes. En je hebt geen gedoe met losse treinkaartjes. Denk bijvoorbeeld aan de Interrail voor reizen binnen Europa; vaak voordelig als je meerdere reisdagen plant. Welke Interrail pas je nodig hebt ontdek je zo.

Reis je naar Duitsland, Zwitserland of het VK? Dan behoren ook de Bahncard, Swiss pass of Britrail Pass tot de mogelijkheden. Voordeel-aanbieidngen naar en in Duitsland vind je hier.

Reis je regelmatig naar het buitenland, overweeg dan een RailPluskaart. Deze kaart kost €15 per jaar; daarvoor krijg je 15% korting  op het standaardtarief van grensoverschrijdende treinen naar verschillende landen.

ns_groene_trein-nrc

4. Reis op de minst populaire tijdstippen

Reizen door de week, dinsdag, woensdag en donderdag geeft meeste kans op voordelige tarieven. Op zaterdagen in schoolvakanties worden voordeeltarieven bijna niet beschikbaar gesteld. Ook vroeg of juist erg laat vertrekken kan de prijs van je ticket aantrekkelijker maken, want deze treinen zitten meestal het minst vol.

5. Reis goedkoop met de trein, kies voor “Low-cost”

De low-cost treinen in Europa zijn in opmars. Low-cost spoorwegmaatschappijen zoals Ouigo, Thello en Flixtrein vertalen het zakenmodel van Ryanair en Easyjet naar het treintransport. Zo reis je met Izy al voor 10 euro van Brussel naar Parijs. Hou er wel rekening mee dat je moet bijbetalen voor bijvoorbeeld extra bagage en dat je minder beenruimte hebt. Maar je reist dus wel tegen een aantrekkelijkere prijs!

6. Boek een lange afstandsbus

Trein toch te duur? Overweeg een reis per bus. Al voor een paar tientjes reis je van Amsterdam naar Londen of Parijs en weer terug. Kijk wel goed naar de reistijd per bus en trein: soms zijn de verschillen verwaarloosbaar, maar andere trajecten kunnen per bus dubbel zo lang duren. Lees hier verder over reizen met de bus.

Hopelijk helpen deze tips je op weg. Fijne reis! 

3 reacties

 1. Wij zijn beiden ouder dan 70. Willen graag met de trein en/of openbaar vervoer af en toe door Belgie reizen. Hoe kunnen wij dat het beste regelen?
  Wij willen de auto parkeren bij het station in Neerpelt of Lommel. Weten ook niet wat hiervoor de beste oplossing is.
  Graag uw advies of reactie om te weten hoe wij dit het beste kunnen aan pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *