5 skigebieden waar duurzaamheid centraal staat

Nu duurzaam reizen in de lift zit, is dat ook het geval bij wintersportvakanties. Heel wat skigebieden nemen actie op duurzaamheidsgebied. De Alpine Pearls staan bekend om hun duurzame mobiliteits-oplossingen, maar ook deze 5 ski-gebieden zetten zich hard in voor een beter milieu. Denk aan duurzame energie-oplossingen en installaties die zorgen voor besparingen van water en stroom.

1. Saas Fee, Zwitserland

Saaf Fee staat bekend als autovrij skigebied. Ze zetten zich actief in voor milieuvriendelijk toerisme. Het dorp is door EnergySchweiz bekroond met de status ‘Energy Town’: ze zijn een toonaangevend voorbeeld van hoe gezamenlijke inspanningen van de gemeenschap zowel de kwaliteit van het leven kunnen verbeteren als het klimaat helpen te beschermen. Met aanzienlijke investeringen in duurzaamheid wil de stad een pioniersrol spelen in ecologisch toerisme en op de lange termijn hoopt ze klimaatneutraliteit te bereiken.

Voor de winter van 2016/17 heeft het resort elektrische bussen geïntroduceerd, die gebruik maken van hernieuwbare energie. In het dorp is alle elektriciteit – inclusief die voor spoorwegen en liften – afkomstig van hydro-elektrische stroom.

Meer lezen

2. Avioraz, Frankrijk

Ook Avioraz is autovrij. Het dorp won in 2012 de Environmental Award voor ecologische ontwikkelingen tijdens de World Snow Awards in Londen. Wat doen ze? Veel! Zo monitort het dorp zijn brandstofverbruik, maken ze gebruik van elektrische sneeuwscooters en moeten nieuwe gebouwen voldoen aan hoge milieu-eisen. Ook hebben ze een duurzaam inkoopproces en gaat de voorkeur gaat uit naar gerecycleerde producten. Het hele skigebied is uitgerust met recyclingbakken om afval bij de bron te verminderen. Het is ook het eerste skigebied die zich actief richt op het ontwerp van duurzame (heel goed geïsoleerde) vakantieaccommodaties.

Avoriaz ligt in het hart van Les Portes du Soleil op een hoogte van 1800 meter.

Meer lezen

3. Chamonix, Frankrijk

In 2010 startte Chamonix zijn eigen baanbrekende actieplan voor klimaat en energie, met de intentie om de CO2-uitstoot in 2020 met 20% te verminderen. Het is helaas een gebied dat al hard te lijden heeft onder de effecten van klimaatopwarming en luchtvervuiling. Het gebied werkt onder andere aan beter (en gratis) openbaar vervoer om luchtvervuiling tegen te gaan. Chamonix heeft de Flocon Vert gekregen – de groene sneeuwvlok. Dit keurmerk werd geïntroduceerd door Mountain Riders, een Franse groep die het bewustzijn probeert te vergroten voor een duurzamere wintersportindustrie.

4. Villars, Zwitserland

Villars werkt aan verschillende duurzame projecten, waaronder hybride openbare bussen, energiezuinige sneeuwkanonnen en  zonnepanelen op openbare gebouwen. Villars ligt op 1300 meter en is een laaggelegen resort en erkent dat het onderhevig is aan de gevolgen van de klimaatverandering. Ook Villars heeft een Flocon Vert ontvangen.

Meer lezen

5. Kaprun, Oostenrijk

“In winter, snow – In summer, Power”: Kaprun is een van de eerste Alpine-skigebieden met een gecombineerde pomp en waterkrachtcentrale. In de winter dient het systeem als een pompstation voor de sneeuwkanonnen-infrastructuur. In de zomer wordt het systeem omgekeerd gebruikt, namelijk als een turbine. Water van de smeltende sneeuw stroomt doorheen de centrale, en genereert zo stroom. Het grootste deel van de energie die in de winter wordt verbruikt voor het maken van sneeuw, wordt in de zomer door deze centrale opgewekt.

Maar dit is niet alles. Ook wordt restwarmte van de liften gebruikt om gebouwen in het dorp te verwarmen. De liften maken gebruik van duurzame energie. En er is een uitgebreid gratis busnetwerk dat door het hele resort rijdt om het gebruik van auto’s in de regio te verminderen.

Meer lezen