Alpine Pearls: 25 duurzame wintersport bestemmingen die je makkelijk per bus of trein bereikt

Alpine Pearls is een internationale organisatie die de “Parels van de Alpen” verenigt: 25 dorpjes verspreid over het Alpengebied waar duurzaamheid centraal staat. 

De organisatie werd in 2016 opgericht door 17 dorpen. Ze is het resultaat van twee opeenvolgende EU-projecten (Alps Mobility en Alps Mobility II) die voorkwamen uit een initiatief van het Oostenrijkse ministerie van landbouw, bosbouw, milieu en waterbeheer. Het idee achter de Alpine Pearls was om innovatieve toeristische pakketten te maken die het milieu beschermen. En dat is ze gelukt! Van 2007 tot 2016 zijn nog meer nieuwe leden toegevoegd, die allemaal ecotoerisme, klimaatbescherming en duurzame vakanties ondersteunen.

 

Hoe doen ze dat?

Alle aangesloten dorpen hebben het volgende gemeen:

  • De dorpen zijn erg goed bereikbaar met de trein of lange afstandsbus. Op de site krijg je voor elk dorp advies over hoe je het per trein/bus kan bereiken, inclusief time tables.
  • Uitgebreide duurzame mobiliteitsopties ter plekke; denk aan (gratis) pendeldiensten tussen het station en je accommodatie, (elektrische) wandel-en skibussen en elektrische auto’s. Sommige dorpen hebben zelfs een metronetwerk.
  • De dorpen zijn autovrij of autoluw, dus geen uitlaatgassen of verkeerslawaai
  • Milieuvriendelijke activiteiten worden gestimuleerd, met bijvoorbeeld de aanleg van extra wandel- en langlaufpaden
  • Zorg voor het milieu op diverse vlakken. Denk aan milieumaatregelen zoals extra oplaadpunten voor elektrische auto’s. Betere waterreservoirs. Gratis wegwerp-asbakjes bij de liften. Milieuvriendelijke kunstmatige sneeuw. Energiezuinige sneeuwkanonnen. Zonnepanelen waar mogelijk. Recycling van liftpasjes…. Sommige dorpen bieden zelfs korting op je skipas als je met de trein, bus of elektrische auto naar het dorp komt.
  • Aanbod van eco-vriendelijke accommodaties

De aangesloten dorpen

De dorpen liggen verspreid in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Slovenië en Zwitserland; met het grootste aanbod in Italië.

 

DuitslandBad Reichenhall, Berchtesgaden

FrankrijkVal Cenis

ItaliëCogne, Chamois – La Magdeleine, Forni di Sopra, Moena, Moos in Passeier, Mals, Ratschings, Valdidentro, Villnöß, Limone Piemonte, Ceresole Reale

OostenrijkHinterstoder, Mallnitz, Neukirchen am Großvenediger, Weissensee, Werfenweng

ZwitserlandArosa, Interlaken, Disentis / Mustér, Les Diablerets

Slovenië: Bled, Bohinj