Betaalbare wandelvakanties voor jong en oud in Zwitserland

Hotel Clarezia

Een wandelvakantie in Zwitserland klinkt voor veel mensen aanlokkelijk, maar ook heel kostbaar. Voor begin september boekten wij een verblijf in hotel Clarezia, in het oosten van Zwitserland. Hun motto is: Betaalbare wandelvakanties voor jong en oud in Zwitserland. Dat hebben ze helemaal waargemaakt. Hieronder beschrijf ik onze treinreis en natuurlijk de wandelervaring in Zwitserland.

Voor de duidelijkheid: ik heb geen banden met hotel Clarezia, anders dan als tevreden gast in een prachtige omgeving.

De Reis

Hotel Clarezia ligt bij het dorp Waltensburg/Vuorz, niet ver van het station van Ilanz in het oostelijke kanton Graubünden.

Vanuit Nederland is het een volle dag reizen met de trein, per auto of met de speciale bus. Veel bezoekers komen met die speciale bus die in het seizoen ongeveer wekelijks vertrekt vanuit Arnhem. (Meer bijzonderheden onderaan dit artikel).

Wij kozen voor een treinreis. Je vertrekt ’s morgens rond 7.30 uur vanuit Rotterdam of Den Haag en arriveert om 18.00 uur in Ilanz. Wij werden opgehaald met het hotelbusje, maar er is ook een postbus die je vlak bij het hotel afzet.

De treinreis was een avontuur op zich vanwege de NS-stakingen in Nederland en de vertragingen in Duitsland. Ik zal daar maar niet te veel woorden aan vuil maken, maar wij waren jaloers op de busreizigers. In elk geval hebben de Duitse Spoorwegen hun zaakjes niet erg op orde.

Het laatste traject, van Chur naar Ilanz was adembenemend mooi. In de trein van de Rhätische Bahn voel je je echt in een uitzending van het populaire tv-programma Rail Away.

Rheinschlucht bij Chur
Uitzicht op de Rheinschlucht vanuit de trein van de Rhätische Bahn © Eric de Jong

Hotel Clarezia

Hotel Clarezia is een eenvoudig, maar goed en gezellig hotel. Je hebt er een prachtig uitzicht over een dal met aan alle kanten bergen. Het is grotendeels een Nederlandse enclave in Zwitserland met veel terugkerende bezoekers. Bijna alle bezoekers die wij spraken kwamen er al jaren voor hun wandel- of skivakantie.

– Tijdens ons verblijf was het rustig, precies tussen de drukke zomerperiode en de herfstvakantie. Daarna komt het ook drukke wintersportseizoen.

Toen wij er waren werd er elke dag vervoer naar een mooie lokatie aangeboden. Gewapend met een wandelkaart en toelichting wandel je dan alleen of samen naar de plek waar je weer wordt opgepikt. Voor ons een perfecte formule. Gelukkig wordt je helemaal vrijgelaten of je al dan niet gebruik wilt maken van het vervoer.

‘s-Avonds is er een gezamenlijke maaltijd om stipt zes uur. Een mooie combinatie van Hollandse eettijden en Zwitserse precisie.

Voor wie dat wenst, zijn vegetarische maaltijden beschikbaar. Nog niet alle ingrediënten zijn biologisch, maar het streven is wel steeds meer biologische producten te gebruiken.

Om de kosten te drukken, wordt wel van je verwacht dat je je eigen kamer verzorgt en een beetje helpt met tafels dekken, afruimen, e.d.

Passo del Lucomagno - Zwitserland
Passo del Lucomagno. © Eric de Jong

Wandelingen

Uiteindelijk kwamen we natuurlijk voor het maken van mooie wandelingen. Ik moet bekennen dat ik geen doorgewinterde bergwandelaar ben, dus wij hebben ons niet aan de echt hogere gebieden gewaagd. Dat behoorde wel tot de mogelijkheden.

Hoewel je ook vanuit het hotel heel mooie wandelingen kunt maken, was mijn favoriete wandeling die over de Lukmanierpas, of in het Italiaans de Passo del Lucomagno. Daar sta je ineens in een Italiaans sprekend deel van Zwitserland (aan de weg was een restaurant; verder was het een heerlijk rustig gebied). Ook hier was het mogelijk een “lage” variant te kiezen, of de hoge drie-passenwandeling te maken. Bij de lage variant start je op de hoogte van de Lukmanierpas (1915 meter) en loop je, wat stijgend en dalend, naar een hoogte van 1809 meter. Als je de hoge variant kiest dan loop je van de Lukmanierpas naar de Passo del Uomo (2213 meter) en de Passo deel Colombe (2381 meter) en vervolgens weer naar het beginpunt. Wij vonden de lage variant al hoog genoeg, maar er waren ook doorgewinterde wandelaars die de hoge variant namen.

Dit was maar één voorbeeld van de talloze mogelijke wandelingen. 

Hotel Clarezia heeft gedetailleerde kaarten van diverse wandelingen. Tijdens ons verblijf werd, afhankelijk van het weer en de voorkeuren, een wandeling voorgesteld voor de volgende dag. Als je mee wilt, dan boek je een plaats in de shuttlebus.

Ruïne van kasteel Jörgensberg bij Walensburg
De ruïne van kasteel Jörgensburg bij Waltensburg. © Eric de Jong

Omdat wij niet elke dag een lange wandeling wilden maken, waren we ook geïnteresseerd in kortere, eenvoudige wandelingen vanuit het hotel. Een leuke lokale wandeling is van Clarezia naar het dorp Brigels, zo’n vijf redelijk horizontale kilometers verderop. Daar kun je Zwitserse franken pinnen en (nog belangrijker!) koffie drinken met heerlijk gebak bij de lokale bakker. 

Een andere makkelijke wandeling gaat naar de ruïne van kasteel Jörgensburg, een paar kilometer buiten Waltensburg.

Wil je een keer iets anders dan wandelen in de natuur, dan is een bezoek aan Chur aan te bevelen. Chur is de oudste stad van Zwitserland met veel oude huizen en kerken. Ook zijn er interessante musea. De liefhebbers van Giacometti kunnen in de Martinskirche zijn prachtige gebrandschilderde ramen bekijken.
Zoals al vermeld ben je in een half uur met de trein in Chur (en eerst twintig minuten naar station Ilanz, bijvoorbeeld met de postbus).

Volle regenboog bij hotel Clarezia
Regenboog vanaf ons balkon
Muurschilderingen in Waltensburg/Vuorz
Huis in Waltensburg
Houten kraan en drinkbak
Onderweg veel drinkwater
Paddestoel
Paddenstoel

Tips

VERVOER

 • Boek je treinreis zo vroeg mogelijk
  Als je met de trein reist dan loont het heel erg om vroeg te boeken. Wij boekten drie maanden voor vertrek en betaalden €100 per persoon, enkele reis, eerste klas (eerste klas was amper duurder dan tweede klas). Wij boekten telefonisch via NS International en dat ging prima.
  Tip: Kijk op onze treinpagina voor veel meer mogelijkheden om treinreizen te boeken.
 • Neem ruime overstaptijden
  Treinen hebben, tegenwoordig zeker in Duitsland, vrij vaak wat vertraging. Overstappen kost meer tijd dan je denkt. Zeker stations als Keulen en Frankfurt kunnen zeer druk zijn, met immens lange treinen. Het kan dus een flinke wandeling zijn.
 • Rechtstreekse bus
  Hotel Clarezia heeft tezamen met twee andere hotels, een directe busverbinding vanuit Arnhem. In het seizoen gaat die ongeveer wekelijks. Kijk op hun site voor de vertrekdata. Het is een lange busreis, maar je bent wel van veel perikelen verlost.

WANDELEN

Voor de ervaren wandelaars zal hier weinig nieuws staan, maar voor mij waren de volgende tips heel waardevol.

 • Stevige, goed ingelopen wandelschoenen; de wandelingen vergen geen echt klimwerk, maar je loopt wel op bos- en rotspaden.
 • Wandelstokken: elke serieuze wandelaar gebruikt een paar wandelstokken. Ze zijn handig bij afdalingen en ontlasten je knieën. Ik heb voor het eerst met wandelstokken gelopen en na even wennen wil ik nooit meer zonder. Ik heb een paar opvouwbare Leki’s aangeschaft die in mijn rugzak passen zonder er uit te steken. Best prijzig, maar heel praktisch.
 • Wandelingen worden uitgedrukt in aantal uren, niet in kilometers. In de bergen is elke kilometer anders, van licht en simpel, tot steil en lastig.
 • Regenkleding is in Zwitserland een noodzaak. Wij hadden bijna elke dag prachtig weer (zonnebrand!), maar het kan ook regenen. Je wordt niet alleen nat, maar vooral koud.
 • Tip: op onze Outdoor pagina vind je veel informatie en links over uitrusting voor wandelen, kamperen, e.d.

VOOR WIE WEL EN VOOR WIE NIET?

 • Als je een betaalbare wandelvakantie in Zwitserland wilt, een hotel met familie-sfeer fijn vindt, bereid bent je eigen kamer bij te houden en graag wat groepscontact hebt, dan is Clarezia iets voor jou.
 • Als je een duurzame wandelvakantie wilt dan is Clarezia eveneens iets voor jou. Je kunt er behoorlijk duurzaam naartoe reizen met de trein of de speciale bus. Er zijn geen energieslurpende attracties, er zijn vegetarische maaltijden en het streven is steeds meer biologische producten te gebruiken.
 • Als je een compleet verzorgde, luxe vakantie wilt, waar je in de watten wordt gelegd met roomservice en luxe restaurants, dan moet je toch even verder zoeken.
 • ’s Zomers, tijdens de schoolvakanties, is dit een familiehotel met gezinnen met kinderen. Wij waren in het stille seizoen met meest iets oudere, fitte wandelaars.

 

OPMERKING

In de winter is dit een belangrijk skigebied. Daar kan ik niets over zeggen, om de simpele reden dat wij er waren in de eerste helft van september 2022. Ik zag wel dat er sneeuwschoenwandelingen worden georganiseerd. 

"Betaalbare wandelvakanties voor jong en oud in Zwitserland", klopt het?

Naar onze mening heeft Clarezia het motto “Betaalbare wandelvakanties voor jong en oud in Zwitserland” helemaal waargemaakt. Voor ons is dit een voorbeeld dat je behoorlijk duurzaam een prachtige wandelvakantie kunt hebben. De reis per trein of bus, het verblijf, de mogelijkheid van vegetarische maaltijden, alles klopt wat ons betreft.

De wintervakanties kunnen wij niet beoordelen. Wintersport is heel belastend voor de natuur en de omgeving. In Zwitserland bestaan goede initiatieven om wintersport duurzamer te maken. Ik kon geen informatie vinden over de directe omgeving van Clarezia. Ik zag wel dat hotel Clarezia sneeuwschoenwandelingen organiseert. Dat is in elk geval een duurzame activiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *