Comfortabel met de trein naar Napels.

vesuvius-napels

door: Pierre Diederen

In de herfstvakantie zouden mijn vrouw en ik een stedentrip doen naar Napels en Bologna. Met de trein vanuit Roermond, dat waren wij van plan. Om 06:55 uur vertrek uit Keulen en dan via Basel en Milaan naar Napels waar we ‘s avonds om 22:45 uur aan zullen komen. Een hele onderneming zo lijkt het, maar de reis verliep zonder enige vertraging. Mijn boek was bij aankomst uit en er is internet. € 145 per persoon enkele reis, inclusief reserveren van zitplaatsen, dat was de prijs. Kortom, we reisden comfortabel met de trein naar Napels!

Napels
Napels

De heenreis door Duitsland, de Alpen en Italië

Om op tijd op het station te zijn in Keulen namen we de auto naar Stommeln, dat is ongeveer 50 minuten rijden en daar parkeerden we de auto op een gratis P&R. Dan is er een boemeltreintje en na 20 minuten kom je aan op Keulen Hauptbahnhof. De overstap naar de ICE, de Duitse hogesnelheidstrein, is geweldig. In de ICE heb je een prima gereserveerde plaats en er is natuurlijk verse koffie. Tot aan Frankfurt gaat de trein heel snel, wel 280 km/u. Na een uur ben je in Frankfurt. Daarna gaat het wat langzamer maar in Basel waren we keurig op tijd om 10:45 uur. Daar staat een Zwitserse trein klaar en die neemt je mee naar Milaan. Schitterend mooie reis door de Alpen met een tunnel van 57 kilometer onder de Sint Gotthard.

‘Vliegensvlug’ van Milaan naar Napels

Om 16:00 uur kwamen we aan in Milaan en daar hadden we tijd tot 18:15 uur, want zo laat vertrekt de trein naar Napels. Die twee uur overstaptijd was een bewuste keuze omdat we dan eventuele vertraging konden opvangen. Omdat je niet een enkel ticket koopt waarin één maatschappij verantwoordelijk is voor vertraging, is het verstandig dat je extra overstaptijd inplant. Vanuit Milaan naar Napels gaat het ontzettend snel. De trein stopt na Milaan alleen in Rome en om 22:45 uur kom je aan in Napels. Dat is dan 750 km op tijd van vier en een half uur, van centrum Milaan naar centrum stad Napels.

Napels
Napels

Een fijne en relaxte reis

Een fijne en relaxte reis. Er is van alles te zien buiten de trein. In de trein is het schoon en opgeruimd en de meeste mensen zijn echt aardig en behulpzaam. Op sommige stukken is de trein helemaal vol, een enkele keer met lompe medereizigers die hun lege koffiebekertjes achterlaten, maar de meeste treinreizigers weten hoe het moet. Het internet werkt gewoon goed, ik gebruik zelf altijd mijn eigen telefoon voor toegang, maar het kan ook vanuit de provider van de spoorwegmaatschappij. In de trein kun je een stukje lopen, koffie drinken en de toiletten zijn meestal echt schoon. Bij het overstappen is het verstandig om niet meteen ergens te gaan zitten maar eventjes een wandeling te maken. Dat zorgt ervoor dat je weer lekker in de volgende trein gaat zitten.

Bologna
Bologna

In Italië brachten we drie dagen door in Napels, daarna op woensdagmiddag naar Bologna. Op donderdag, vrijdag en zaterdag in Bologna en dan op zondag weer naar huis.

De terugreis in twee etappes

De terug reis deden we dus in twee etappes omdat we eerst enkele dagen in Bologna verbleven. We hadden wel in totaal een half uur vertraging op de terugreis naar Keulen, maar dat maakte op het geheel niets uit. Om 7:05 uur vertrokken in Bologna, om 19:35 uur in Keulen aangekomen, toen de boemel naar Stommeln en met de auto naar Roermond gereden.

 
Naar het station in Bologna
Naar het station in Bologna

Zoeken naar de juiste tickets: het loont.

Van het reisgemak in de Italiaanse treinen zijn we onder de indruk. Er zijn wel 4 verschillende niveaus van comfort en als je op tijd je reis boekt zijn er een heleboel mogelijkheden. Het kost wel tijd om de juiste tickets te vinden. Leuk om te zoeken naar mogelijkheden. De Duitse Bundesbahn, de Zwitserse SBB, de Oostenrijkse OEBB en natuurlijk de twee Italiaanse maatschappijen Italo en Tren Italia.

Voor mijn vrouw en mij is reizen per trein plezierig en ontspannen.

Tips & links


Met de hogesnelheidstrein door Italië
– Wil je zelf een reis plannen? Kijk dan eens in onze Duurzame Reisgids. Kijk speciaal naar ‘Met de trein‘ als je een treinreis wilt plannen.
– Als je echt op zoek wilt gaan, kun je natuurlijk veel meer sites vinden, zoals italiarail.com
– Maak van de reis echt een onderdeel van je vakantie; knip de reis in stukken en bezoek mooie plaatsen onderweg.
Waarom ik liever niet vlieg door Lynn Vanheule.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *