Deze Nederlanders reizen duurzaam de wereld rond

Hand met wereldbol

Een wereldreis maken, het is een droom voor velen. Maar zo een reis is niet eenvoudig: hoe ga je op wereldreis, zie en doe je zoveel mogelijk, maar hou je hierin ook rekening met het milieu? En kan het eigenlijk wel, een echt duurzame wereldreis ondernemen? Want hoe groter de afstanden, hoe meer milieu-impact, toch?

Deze Nederlanders laten zien dat het wel kan. En door het delen van hun avonturen bereiken ze net een eco-positieve impact:

Sailors for Sustainability

Sailors for sustainability
Ivar en Floris

Ivar en Floris zeilen de hele wereld over op zoek naar duurzame oplossingen voor klimaatverandering en maatschappelijke uitdagingen. In juni 2016 zijn ze vertrokken vanuit Amsterdam. Sindsdien zeilden ze al naar diverse plekken in Europa om nu de oversteek naar Zuid-Amerika te maken. Ze zijn nu twee jaar onderweg en zullen hun reis de komende drie jaar voortzetten langs Nieuw-Zeeland, Azië en Zuid-Afrika.

Ivar en Floris reizen zo duurzaam mogelijk: “De motor gaat alleen aan als het écht niet anders kan. Daarnaast hebben we de zeilboot waarmee we varen zelf gerenovereerd, wat grondstoffen en energie voor nieuwbouw scheelt. Om ons energieverbruik ook op koude dagen zo laag mogelijk te houden, hebben we ons schip goed geïsoleerd. En de windgenerator en zonnepanelen wekken het grootste deel van onze stroom op.”

Het doel van hun reis? Innovatieve voorbeelden van duurzame oplossingen verzamelen die in de praktijk werken. Deze delen ze vervolgens met zoveel mogelijk mensen, om zo de verduurzaming van de samenleving te versnellen. Ontzettend inspirerend! Meer over hun reis en de duurzame oplossingen die ze hebben bezocht vind je hier: sailorsforsustainability.nl

Miles that Matter

Vertrek_MilesthatMatter
Martine en Max

Martine en Max hadden een droom: de wereld wakker schudden en laten zien hoe je kunt reizen met minder CO2 en meer avontuur. Om de bestemming van hun studie-uitwisseling te bereiken, zijn ze begin 2018 van Den Haag helemaal tot in Maleisië gereisd, met de trein!

Martine: “Het was een reis van tegenstellingen, maar vooral van veel avontuur en ontdekken! Lange, mooie treinritten door Siberië, de woestijn en het regenwoud. Heel veel spicy eten, -30 graden tot +30 graden, sneeuwstormen en hittegolven. We hebben plekken bezocht waar nauwelijks andere toeristen komen, de verschillende culturen intens ervaren en vooral genoten van al die diversiteit.”

Lees Martine’s reisverhaal en volg hun (volgende) avonturen via de Miles that Matter Facebook pagina.

Daisy’s duurzame reis door Azië

AllDayEveryDayDaisy
Daisy en Patrick

Daisy reist met haar vriend Patrick duurzaam door Azië. Ze laat zien dat reizen meer is dan toeristische attracties afvinken: het geeft je de mogelijkheid om andere culturen te ontdekken, op te gaan in de natuur en de (vegetarische) smaken van de wereld te proeven.

Tijdens hun wereldreis vliegen Daisy en Patrick in principe niet. Omdat het duurzamer is, maar ook omdat ze graag willen meemaken hoe locals zelf rondreizen, het avontuur willen beleven en willen genieten van de geleidelijke verandering in gebruiken, cultuur en taal als je met de bus of trein reist.

Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over hun ontmoetingen, positieve ervaringen en mooie avonturen: https://www.alldayeverydaisy.com

Plug Me In

Plug Me In
Wiebe

Wiebe Wakker maakt een reis van Nederland naar Australië met een elektrische auto, om zo aan te tonen dat elekrtische voertuigen geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Zo is hij de eerste die met een elektrische auto het Midden-Oosten en India doorkruiste. Het meest bijzondere van zijn reis? Deze is volledig afhankelijk van mensen onderweg die hem helpen met eten, een slaapplek of stroom voor de auto. En dit bepaalt vervolgens zijn exacte ruote.

Tijdens zijn reis gaat hij met mensen in gesprek over groene energie en probeert hij een antwoord te vinden op de vraag: wat is duurzaamheid en welke stappen kunnen we in ons dagelijks leven zetten? Check plugmeinproject.com voor al zijn verhalen én om hem verder naar Australië te helpen!

 

Aan inspiratie geen gebrek dus! Heb jij nog tips voor een duurzame wereldreis, of plan je een wereldreis te maken op een zo duurzaam mogelijke manier? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *