Liften naar Istanbul – waarom je het een keer zou moeten proberen

Liftende Jongeman (naar Zagreb)

Door: Thijs Jacobs

Daar sta je dan, op de vluchtstrook van de snelweg in Bulgarije. Je vraagt jezelf af: hoe ben ik nou weer hier beland… en vooral: ga ik hier wel makkelijk wegkomen? Ik had gelukkig een relatief groot stuk karton bij me, zodat mensen al vanaf verre zouden zien dat ik op weg was naar Servië. Uiteindelijk bleek het karton overbodig aangezien de zojuist gearriveerde Bulgaarse verkeerscontrole een Turkse truck aanhield. Op een ongemakkelijke wijze organiseerde die voor mij een lift door de trucker te verplichten mij mee te nemen.

Man met gele hesje

Liften naar Istanbul

Inderdaad, voor liften moet je best flexibel zijn, en als je dat niet bent wordt je het wel!

In maart 2017 ben ik vanuit Bonn in Duitsland in een maand heen en weer gelift naar Istanbul. Er was een bijeenkomst in Thessaloniki in Griekenland van mijn studentenvereniging waar ik graag heen wilde. Ik had best veel tijd, al wat ervaring met liften en ik wilde liever niet vliegen. En juist door niet het vliegtuig te kiezen en de reis naar de eindbestemming intensief te beleven, heb  ik veel avonturen beleefd die ik niet had willen missen.

Je komt hoe dan ook met ‘locals’ in contact. Het is de ultieme manier om uit je filterbubbel te stappen en mensen van allerlei pluimage te leren kennen. De auto is voor veel mensen een veilige omgeving en je kan in de korte tijd dat je samen zit gemakkelijk een leuk gesprek opbouwen. Daarnaast is het ontzettend avontuurlijk en gebeurt er altijd wel iets onverwachts.

Duitsland is een van de makkelijkste liftlanden die ik ken. Mede omdat ik de taal spreek, maar ook simpelweg omdat er gewoon ongelofelijk veel auto’s op de Autobahn zijn. Hoe verder je naar het zuidoosten gaat hoe langer gemiddeld je wachttijd wordt, in Servië en Macedonië zijn simpelweg minder auto’s op de weg om je mee te nemen en voor mij gevoel ook iets minder open naar buitenlanders dan in West Europa. Maar ook daar stond ik niet vaak langer dan een half uur te wachten op een lift, wat goed te doen is als je een liftdag hebt ingepland.

Hoe duurzaamheid een rol speelde tijdens mijn reis

Liften is niet alleen gratis en leuk, het is ook ontzettend duurzaam. De auto is toch al onderweg en het extra brandstof verbruik door een extra passagier is minimaal. En dus is je uitstoot minimaal. Als je het nou ook nog lukt om een klimaatgesprek aan te gaan met je bestuurder en diegene aanzet tot duurzamer gedrag, zou het nog best kunnen dat je er nog een ecopositieve dag van maakt.  Af en toe gebeurde het dat we op dat thema belanden, maar pas op voor een meningsverschil in de auto die uit de hand kan lopen, je wilt er niet uit gegooid worden! 😉

Duurzaamheid kwam onbewust ook terug in de overnachtingen van mijn trip: af en toe bij vrienden via via, in hostels, kamperen en een keertje zelfs bij iemand wie mij een rit heeft aangeboden. Wat betreft eten zou ik nu, nu ik nog wat serieuzer bezig ben met mijn persoonlijke voetafdruk, nog wel een stapje harder mijn best doen om dat duurzaam aan te pakken. In de Balkan landen, Griekenland en Turkije is vlees eten erg gebruikelijk en is het deel van de cultuur. Maar ook in dat soort landen bestaan er genoeg mogelijkheden om vegetarisch te eten. Als je wat research van te voren doet, en je er iets meer tijd voor vrij maakt om vega-plekjes op te zoeken ben ik er van overtuigd dat vegetarisch eten best moet lukken.

Liftende jongeman

Mijn Tips

Voor veel mensen klinkt liften toch wel als een ver van je bed show. “Leuk dat jij het fijn vond om te liften naar Istanbul, ik kies wel voor een andere reis”. Waarschijnlijk is het eerste wat in je hoofd opkomt dat het gevaarlijk zou zijn. Dan daag ik je uit jezelf je niet te laten leiden door die angst. Zo kom je er namelijk nooit achter hoeveel vriendelijke mensen er op de weg rijden. Geef het nou eens, al is het maar voor één keer, een kans. Probeer het voor een lang weekend, bijvoorbeeld van je woonplek naar Hamburg of Leipzig. Dat is goed haalbaar, je weet zeker dat je aan zult komen.

Veel goede tips zijn trouwens te vinden op Hitchwiki.org. De belangrijkste tips die ik kan geven is om jezelf even goed in te lezen online, een kaart op je mobiel te downloaden bijv. maps.me en om ervoor te zorgen dat je op een plek uit de auto wordt gelaten waar je weer relatief makkelijk een nieuwe rit kan vinden. Bijvoorbeeld een tankstation op de snelweg. Als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld, je het niet ontzettend ongemakkelijk vindt om met Jan en alleman te kletsen en wat tijd hebt, dan is het waarschijnlijk iets voor jou!

Op vakantie zonder vliegen

Als je iets uitzoomt en wat langer nadenkt over alternatieven van vakanties zonder vliegen, merk je dat je je vakantie eigenlijk anders kan ervaren. Als je reist zonder vliegen dan gaat het meer om de reis zelf dan om de bestemming. Vaak is het wat avontuurlijker en ben je meer in contact met de natuur. Soms is het heel wat anders dan waar je aan gewend bent.

Ik moedig je vooral aan om voor jezelf te ontdekken wat voor jou de beste ecofriendly reis is. Misschien is dat liften naar Istanbul, grote kans dat het iets anders is. Ik hoop dat ik je in ieder geval een aanzet heb kunnen geven tot het denken in duurzame mogelijkheden. Misschien is dit verhaal wel een startpunt voor de brainstorm van jouw duurzame vakantie. Duurzaam durven dromen, zet ‘m op!

Zelf ook een reisverhaal schrijven? Lees hier hoe je dat doet. En wij zijn er om je daarbij te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *