Met BlaBlaCar naar Berlijn: snel en voordelig

door: Ivo Fugers.

In de zomer van 2017 bezocht ik Berlijn om vrienden te ontmoeten en de stad te bezoeken. Het was tegelijk mijn eerste ervaring met BlaBlaCar. Aangezien mijn vrienden reeds daar waren of er wonen, reisde ik alleen. Twee dagen verbleef ik in een leuke lodge midden in hippe wijk Neukolln (Easy Lodge Berlin – een chalet/ kampeer plek met grote tuin) en de rest van de tijd bij vrienden in huis.

Carpoolend met BlablaCar naar Berlijn

Voor het vervoer van mijn thuisstad – destijds Leiden – naar Berlijn koos ik om gebruik te maken van BlaBlaCar, een carpool platform. Als bestuurder kun je je rit online delen, zodat andere reizigers zich kunnen aanmelden om mee te reizen. De bestuurder bepaalt de prijs, waar nog een kleine marge voor BlaBlaCar bij komt. Ik maakte mijn reis relatief goedkoop en vroeg 35 euro per passagier (exclusief de marge, voor Leiden-Berlijn is die 7 euro). Ik liet drie mensen toe en kon zelf bepalen wie van de aanmeldingen mee ging (aan de hand van hun profiel). De geselecteerde passagiers pikte ik op langs de rand van Utrecht.

De rit vond ik erg gezellig en we deelden veel goede gesprekken. Een van de passagiers maakte muziek en had haar eigen CD’s bij zich. Deze hebben we onderweg kunnen luisteren. Erg mooi! Op de BlaBlaCar terugreis had ik met een passagier zo een goede klik mee dat ik deze uiteindelijk nog onderdak heb geboden toen een van zijn vrienden hem in de steek liet. Ook fijn: mijn passagiers hebben een deel kunnen rijden, waardoor ik een stuk minder vermoeid op bestemming aankwam.

BlaBlaCar: snel en voordelig op je bestemming

Dit systeem maakt dat je relatief snel op locatie bent (7-9 uur Leiden-Berlijn) tegen een mooie prijs, voor zowel passagier als bestuurder. Voor lange ritten is er doorgaans veel aanbod van bestuurders en passagiers en in landen met minder goed Openbaar Vervoer (Spanje bijvoorbeeld) zelfs ook voor kortere ritten (1-2 uur). Ik heb gekozen om te carpoolen omdat ik het zonde vond alleen in een lege auto te zitten.

Ik zou dit aan iedereen aanraden die voor een goede prijs toch snel op locatie wil zijn op een relatief duurzame manier. Je moet het verder wel van te voren regelen en goed communiceren met de passagiers om zaken af te spreken. Je bent nooit gegarandeerd van succes (is er een rit beschikbaar op mijn reisdata, vind ik voldoende passagiers om mijn auto te vullen, etc.)  maar ik heb tot nu toe alleen nog maar leuke ritten gehad!

Neuköln Arcaden

 

Berlijn in de zomer: één groot feest

Berlijn kenmerkt zich in de zomer door een gemoedelijke en feestelijke sfeer. Er zijn festivals in diverse parken, veel eetgelegenheden met een buiten plek en een top-vibe overal waar je komt. Het eten is zeer betaalbaar, en vegetarisch/ veganistisch eten is ook in reguliere horeca vrij makkelijk te krijgen. Zo herinner ik me nog een heerlijk falafel met halloumi gerecht die ik voor slechts 7 euro heb gegeten bij een van de vele grillrooms in Neukolln.

Berlijn barst ook van de musea en mooie parken. Mocht je komende zomer de stad een kans geven ga dan zeker even naar shopping mall Neukolln Arkaden. In deze mall zitten tal van treurige winkels. Echter, als je echter de lift neemt naar de bovenste verdieping en de parkeerplaats op loopt naar het dak, dan kom je op een strandtent-achtige bar vol met hipsters en een geweldig uitzicht!

Meer aanraders: Tempelhof en Mauerpark

Andere tip: bezoek het Tempelhof! Een verlaten vliegveld, midden in de stad. Dit gigantische terrein dient nu als park, fiets- en skatebaan en all-in chill area. Er is ook een midgetgolfbaan gemaakt van oude (en bewegende) vliegtuigonderdelen. Voor 5 euro heb je daar een hele leuke middag! En dan de laatste: in de zomer heeft Mauerpark elke zondag een open/gratis festival. Er vindt dan een hele grote rommelmarkt plaats waar tweedehands kleding, sieraden en tal van andere spullen verkocht worden. Hier scoor je met gemak voor een paar euro een fijne broek of een hippe gadget voor in je huis. Daarnaast is er veel muziek en staat het festival bekend om zijn Karaoke. Dit trekt elke zondag honderden bezoekers en wordt gerund door een Amerikaan. Het is een afwisseling van (zeer) goede, slechte, indrukkwekkende en lachwekkende acts!

Biertje-op-rooftop-bar-1024x768
Rooftop bar
Midgetgolf op de voormalige luchthaven Tempelhof
Midgetgolf op de voormalige luchthaven Tempelhof
Een zomerfestival in het Mauerpark in Berlijn
Een zomerfestival in het Mauerpark in Berlijn

Mijn tips

  • Vervoer

Carpoolen met BlaBlaCar

  • Accommodatie

Ik verbleef in Neukölln. De wijk is een aanrader – denk aan leuke bars, galleries, en veel verborgen plekjes. Ik heb 2 nachten geslapen bij EASY Lodges Berlin. Een leuke plek, het is een soort kamperen in de stad. De Lodge beschikt over chalet huisjes  en tenten. Je kan er ook fietsen huren, en barbecuen in de grote tuin. Het ligt op minder dan 5 minuten van het Tempelhof, en je kan zonder overstappen naar Alexanderplatz (centrum Berlijn). Je kan er niet zelf koken.

  • Activiteiten

Rooftop bar in de mall Neukolln Arkaden, Tempelhof en Mauerpark!

  • Meer weten?

Via i.fugers@gmail.com kun je me aanvullende vragen stellen over deze reis.