Op de fiets naar Jutland (Denemarken)

In 2017 ging ik voor de vijfde keer vanuit Nederland op de fiets naar Jutland om daar vrienden te bezoeken. De Jutland fietsroute loopt van Emmen in Nederland via Duitsland naar Denemarken. In Denemarken kun je helemaal tot in het puntje van Jutland fietsen. Daar komen de Noordzee en de Oostzee bij elkaar. Ik ben van Emmen tot Silkeborg gefietst.

Glooiende landschappen

Eigenlijk ben ik niet de juiste persoon om hier een verhaal te schrijven over de fietstocht naar Jutland. Onderweg valt heel veel te bekijken, maar meestal geef ik mijzelf daarvoor geen tijd. Dat is jammer, want je rijdt over een zeer oude route, zelfs van vóór de Vikingen! In Duitsland zijn er aardige plaatsjes te bezoeken, waarvan ik Glückstadt het mooist vind. Jutland is een leeg land als je het met Nederland vergelijkt. Ik geniet van het onverwacht mooie, glooiende landschap. Als het regent (en dat doet het soms) dan moet je soms even doorbijten. Maar dan komen er meestal al snel weer prachtige wolkenluchten. In Jutland zijn mooie plaatsen te bezoeken, zoals Ribe, Silkeborg en Skagen. Århus ligt een stukje naast de route, maar ik vind het de omweg echt waard. Met onze vrienden gaan we er elke keer wel een dag naartoe.

Op de fiets naar Jutland: je komt door prachtig glooiend landschap
Midden Jutland

Op de fiets naar Jutland: eten en logeren langs de route

De Denen zijn echte buitenmensen die graag de natuur in trekken. Ze nemen alles mee wat ze onderweg nodig hebben en gaan graag picknicken. Daardoor kan het lastig zijn een gelegenheid te vinden om koffie te drinken of te lunchen. In de meeste winkelcentra vind je tegenwoordig wel een bakker waar je ook koffie kunt drinken. De Denen staan bekend om hun lekkere koffiebroodjes. Buiten de toeristische gebieden (Ribe, Skagen) is het soms lastig om een overnachtingsplek te vinden. Vaak worden de Kro’s (herbergen) aanbevolen, maar die zijn meestal gesloten als ik er aanbel. Van de Denen begreep ik dat zij daar met groepen naartoe gaan om flink feest te vieren, dronken te worden en hun roes uit te slapen. Ik heb wel eens geweigerd te betalen vanwege de enorme overlast. Je zou het niet zeggen, maar de Denen houden enorm van feesten als ze eenmaal in de sfeer zijn.

De veerboot naar Hjarnø

 

De punt van Jutland bij Skagen
De punt van Jutland bij Skagen

Mijn tips

  • Vervoer

Denemarken ligt buiten het drukke toeristengebied, dus er zijn minder transportmogelijkheden dan bijvoorbeeld vanuit midden Europa. Als je op de fiets naar Jutland gaat, maar de terugweg niet op de fiets doet, dan kun je met de trein of bus. Ik kon meerijden met vrienden. Jammer genoeg is de nachttrein van Kopenhagen via Jutland naar Amsterdam opgeheven. Dat was de makkelijkste mogelijkheid. Nu kun je wel met de trein, maar de ervaringen zijn wisselend. Ik kon heel goed in één dag naar Nederland reizen vanuit Horsens (midden-Jutland). Je moet dan wel vier keer overstappen: Horsens -Kolding – Hamburg – Osnabrück – Amersfoort – Den Haag. Buiten het seizoen lukte dat geweldig goed.

  • Fietsen

Voor de fietsroute en alle praktische details, check Europafietsers. Daar haal ik alle benodigde info vandaan als ik mijn internationale fietsroutes plan. Wil je iets anders dan op de fiets naar Jutland dan kun je hier ook terecht.

  • Bezoeken

Vergeet Glückstadt niet als je de Jutland route rijdt.

  • Meer weten?

Je kan mij mailen op ericdejong@me.com

Typisch Deens: stokrozen

2 reacties

  1. Hoi Eric,
    Leuk om te lezen en heel herkenbaar. Je bent toch vooral gericht op het fietsen tijdens de tocht en uiteraard kijk je veel om je heen. Afstappen om echt iets goed te bekijken, daar neem je dan toch niet de tijd voor.

    1. Hé Marjo, dank je wel voor jouw reactie. Gelukkig ben ik niet de enige ‘doorfietser’….