Toen we deze website lanceerden kregen we enkele keren als feedback: “de ultieme groene vakantie is toch thuisblijven?”
Dit is uiteraard een ontzettend goed punt. Hoe duurzaam je je vakantie ook plant, het is bijna altijd beter om niet (ver) op reis te gaan. Hoe klein ook, elk vervoersmiddel heeft een uitstoot. Behalve dan de reizen op eigen spierkracht, zoals een fietstocht naar Santiago de Compostela of het Pieterpad aflopen.
Thuisblijven dus, of beter gezegd, op staycation gaan!
Staycations (samentrekking tussen “stay” en “vacation”) zijn overigens niets nieuw. Ze bereikten populariteit in de VS tijdens de financiële crisis van 2007-2010. Via Engeland waaide het over naar Nederland, en intussen word het ook hier steeds normaler.
Voordelen van een staycation
Goed voor het milieu, dat is zeker. Maar er is meer. Ga je op staycation, dan:
- Spaar je geld uit.
- Ervaar je minder stress. Onderweg zijn is niet altijd een lolletje: lange reisdagen, dichtgeslibte wegen, vertragingen, wachtrijen,…
- Heb je meer comfort: geen gezeul met je koffers noch uurtabellen in onmogelijke talen ontcijferen, een bed waarvan je weet dat je lekker in slaapt, niet voortdurend je bezittingen en portefeuille in de gaten houden.
- Hoef je minder te plannen: je weet al waar je overnacht en je hoeft niet uit te zoeken hoe je op locatie komt.
- Kan je een nieuw stukje van je eigen land ontdekken.
Vorige zomer heb ik voor de eerste keer een staycation gehouden. Als reis-enthousiast was een staycation niet bepaald mijn eerste keuze. Maar met een jonge baby en een verhuizing achter de rug, leek thuisblijven toch een goede optie.
Tips voor een succesvolle staycation
Mijn grootste les: thuisblijven hoeft het vakantiegeluk helemaal niet in de weg te staan. Zolang je thuis doet wat je op vakantie ook zou doen.
Dus geen: administratie, mails beantwoorden, klussen en vooral niemand laten weten dat je thuis bent.
En wel:
-
Doe iets anders dan normaal
De clue van een succesvolle staycation is je woonplaats bekijken door de ogen van een toerist. Thuis kan net zo interessant zijn als een safari of tropisch strand, als je het met andere ogen bekijkt en je dagelijkse routines verbreekt. Alain de Botton stelt in zijn documentaire The Art of Travel dat het niet gaat om waar je heen gaat, maar wat voor een houding je aanneemt tijdens deze reis.
Je kan je trip voorbereiden zoals een echte toerist en van te voren een reisgids of brochures in huis halen. Kijk wat je eigen omgeving te bieden heeft: een dag varen, kamperen in eigen tuin, paintballen, een festival bezoeken, een nieuw strand of museum ontdekken, of net die ene mooie wandeling maken.
Hou je van (duurzaam) shoppen op vakantie? Een stedenliefhebber? Deze Staycation Guide geeft alvast inspiratie voor citytrips dichtbij.
Ook mijn Staycation stond in het teken van de dagelijkse routine verbreken. Zo hebben we in onze 2 weken onder andere:
- Deelgenomen aan een Beach Clean Up, waarin we afval verzamelden op het strand – “not your typical day at the beach”.
- Een dagje gerooftopfarmt bij Urban Farmers in den Haag (helaas failliet verklaard), met als afsluiting een no-waste Instock diner.
- Een spontane trip naar Terschelling gemaakt: iets wat al meer dan 10 jaar op mijn bucketlist stond maar er nooit was van gekomen.
- De street art route in Rotterdam gevolgd die je langs 28 muurschilderingen in de stad leidt. Ik was al zo vaak langs die plekken gefietst, maar ik kreeg pas oog voor deze mooie kunstwerken door het volgen van de tour.
- In de categorie “je routines doorbreken”, hebben we deelgenomen aan Op de Vlucht van ZOA, een evenement waarin je een dag in de schoenen van een vluchteling stapt.
-
Eet anders
Bezoek dat ene buurtrestaurantje waar je altijd langs komt maar nooit naar binnen durfde. Op een andere locatie zijn dit vaak de plekken die het meest indruk maken, dus waarom ook niet in Nederland doen?
Organiseer een picknick op het strand of in het park. Of ga BBQ’en.
Met je bespaarde euro’s op de overnachting, kan je in je staycation eindelijk naar dat ene sterrenrestaurant. Of kook een nieuwe maalijd met exotische ingrediënten waar je nog nooit van hebt gehoord. Voor je het weet waan je je in het buitenland.
Op zoek naar duurzame restaurants in Nederland?
- Biologische eetgelegenheden in de buurt: https://www.puuruiteten.nl/
- Vega-friendly opties vind je via https://www.happycow.net
-
Niets moet
Het mooie van een staycation is: alles kan en niets hoeft. Ergens koffie drinken, mensen kijken, een boekje lezen, een siesta doen. Ga je meestal op vakantie om te onthaasten en van de drukte te ontsnappen? Doe dat dan thuis ook. Gun jezelf een vakantieritme.
Mijn thuisvakantie heb ik ritueel gestart met het verbannen van de wekker uit de slaapkamer.
-
En als het regent?
Geen paniek! Ook op regenachtige dagen kan je goed vakantie vieren:
- Lees dat ene boek dat al lang op je bucket list staat
- Organiseer een film marathon
- Ga naar een wellness centrum
- Bezoek een theatervoorstelling
- Jonge kinderen in huis? 101 dingen om binnen te doen voor je 12 bent
Heb jij al een staycation gedaan, of heb je tips of vragen? Laat het ons weten.
2 reacties
Een van mijn staycation tips is de Hortus botanicus van Leiden 🙂
Ik heb al langer last van de door Greta Thunberg aangewakkerde vliegschaamte. Ik slaap graag in mijn eigen bed en vind Nederland ook nog eens een mooi land. Mijn aanbeveling: huur een boot. Dit smaakte al gauw naar meer bij mij. Ik ben nu bezig voor een vaarbewijs. In Nederland is er genoeg te bevaren.