door Michiel en Verena
De Cévennes
De Cévennes zijn een deel van het Centraal Massief in zuid Frankrijk. Het is een middelhoog gebergte, tussen de 500 en 1500 m hoog, veelal begroeid met kastanjes, brem, eiken en lavendel. Het is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een groot deel ervan vormt het Parc national des Cévennes. Het is het enige bewoonde, maar dunbevolkte nationale park met vooral kleine oude dorpjes (hameaus). Met ongeveer 2700 kilometer aan afwisselende wandelpaden en de vele verstilde dorpjes is het een wandelgebied pur sang.
De heenreis.
We reisden er per trein naartoe omdat we niet zo ver met de auto wilden rijden en omdat dit de enige bestemming was. Dat betekende heel wat overstappen: twee keer in Nederland voor we in de Thalys naar Parijs zaten. In Parijs moesten we van het Gare du Nord naar het Gare de Lyon, wat altijd een onrustige bedoening is. Vervolgens reden we met de TGV naar Nîmes, waar we overstapten op een lokale trein naar Genolhac. Toen was het nog een taxirit van een half uur naar onze B&B (of in het Frans ‘chambre d’hôtes’) La Source de Castagnols. Al met al is het een lange reisdag.
Naderhand hoorden we dat je ook veel eenvoudiger met de trein naar deze bestemming kunt reizen. Er zijn TGV’s vanuit Brussel-Zuid/Midi die om Parijs heen, rechtstreeks naar het Zuiden rijden. Vanuit Amsterdam, Schiphol of Rotterdam hoef je dan maar twee keer over te stappen (in Brussel en in Nîmes). In de zomermaanden rijdt er ook één keer per week een Thalys rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Valence in minder dan 6 uur, waarna je in 2,5 uur verder kan reizen tot Genolhac.
Onze B&B en haar gastvrijheid.
Wij waren met nog circa tien anderen te gast in La Source de Castagnols bij Vialas (zie foto), een oude boerderij, gebouwd en uitgebreid tussen 1300 en 1684. Deze lokatie hebben we via een reisbureau geboekt. Na de nodige op- en neergangen is deze boerderij 12 jaar geleden als ruïne overgenomen door Henk Jan en Marjoleine Spruyt. We vonden het indrukwekkend hoe zij dit in de afgelopen jaren hebben gerestaureerd. Met respect voor het oude en met toevoeging van creatieve en speelse oplossingen zowel buiten als binnen. Er mag weinig in een nationaal park, maar tegelijk moet er het nodige gebeuren om aan de wensen van gasten van nu tegemoet te komen. Dat is prima gelukt.
Wij kozen ervoor om ook bij hen te eten. We hadden zowel ontbijt als diner, en namen ook een lunchpakket mee voor tijdens onze wandelingen. Voor het diner dronken we met hen en de andere gasten (in ons geval Duitsers, Zwitsers en Belgen) een aperitief. Voor alle speciale dieetwensen werden oplossingen gevonden. Er is een bistro op ongeveer een kilometer afstand, maar daar zijn wij niet geweest; dat was trouwens een stevige helling op/af.
Wandelen in de Cevennes: onze ervaringen
Het is een echt wandelgebied. Behalve dat de omgeving heel mooi is, genoten wij ook van de stilte. Zeker zonder auto ben je hier ver van alles verwijderd. Daardoor kom je ook niet in de verleiding om snel naar een stadje te gaan om te winkelen of rond te kijken. Het is echt een plek waar je tot rust komt. Er is wel een gehucht op loopafstand, maar daar is niet veel te beleven.
Voorafgaand aan de wandeling kregen we van Henk Jan desgewenst anti-verdwaaltips en kaartenmateriaal. En eenmaal dreigden we te verdwalen; toen kon hij ons op ons verzoek telefonisch bijsturen. De wandelingen eisten soms wel wat klauterwerk, maar dat vonden wij geen enkel probleem.
De terugreis.
Bij de start van onze terugreis bleek het station van Genolhac stevig op slot te zitten. Er werd weer gestaakt (NB in Frankrijk waren er in de periode april – juli 2018 stakingen door de spoorwegsector. En dat terwijl de informatie was dat de treinen zouden rijden. Het hele treintraject met aansluitend de TGV en Thalys dreigde te ontsporen. Gelukkig zorgde onze gastvrouw Marjoleine er zelf voor dat we op tijd in Alès kwamen en vervolgens de aansluiting naar Nîmes bereikten. Zorgzaamheid tot na het vertrek. We reisden met nog warmere gevoelens naar huis.
Hoe eco was het nou?
We zijn nogal allergisch voor bedrijven die luidruchtig vertellen hoe eco ze zijn. Hier werd er nauwelijks over gesproken, maar leefde het wel. Als je de website van onze B&B bezoekt dan kun je zien dat ze partner zijn van het Cévennes Ecotourism. Op hun website staat ook een lange lijst van acties en maatregelen op het gebied van duurzaamheid.
Een paar voorbeelden. De restauratie was gedaan met vrijwel alleen lokaal natuurlijk bouwmateriaal, veel natuursteen en hout. De grondstoffen voor het eten kwamen van lokale leveranciers en boerenmarkten. Geen pakjes en zakjes. Ik vroeg me af of ik plastic in huis gezien had. Ja, plastic dozen voor het lunchpakket.
Op de deur van de douche zat een klein zandlopertje.
Zichtbare zonnepanelen zijn in het park niet toegestaan, laat staan windmolens. Maar er werd wel gebruik gemaakt van warmtewisselaars. En er was grondig geïsoleerd.
De eigenaren, Marjoleine en Henk-Jan Spruyt:
Wij vragen een echte bijdrage aan onze gasten en onze eigen lat ligt hoog.We hebben het afgelopen jaar heel veel veranderd in de bedrijfsvoering, opzet en ethiek. Intergratie van onze chambres d’hôtes in permacultuur, betere kwaliteit van producten, lokaal geproduceerd, biologisch of agro-ecologisch, minder vlees, vegetarische maaltijden, meer aandacht aan presentatie van gerechten veel minder afval, sociale integratie in de regio, en al met al een lagere winstmarge daardoor, maar altijd nog genoeg.
Tips.
- Extra voor kids: vlakbij was een ezelhouderij waar je ezels kon leasen na een goede werkinstructie.
- Je gaat hier naartoe voor rust, wandelen en genieten van de natuur. Als je voldoende Frans begrijpt dan is dit een mooie website: cevennes-ecotourisme
- Let goed op hoe je reist; overstappen in Parijs hoeft lang niet altijd. Raadpleeg de reisplanner van NS Internationaal, of een andere goede reisplanner.
- Deze locatie is best een eind reizen van Nederland. Wij willen er graag nog eens heen, maar dan willen we ons verblijf combineren met nog één of meer bestemmingen tijdens de zelfde reis.
- NB in Frankrijk zijn er in de periode april – juli 2018 stakingen door de spoorwegsector – nsinternational.nl/nl/stakingen-sncf
Deze accommodatie is overduidelijk duurzaam. In veel gevallen is dat niet zo duidelijk. Lees ons bericht De wondere wereld van de eco-labels.