Wandelen-in-Noord-Nederland-copyright-Henk-Jan-van-der-Klis-Flickr.jpg

Wandelen in Noord Nederland

Het noorden van Nederland biedt een grote variëteit aan wandelroutes, uiteenlopend van het Waddengebied tot de bossen van Drenthe. Er is voldoende afwisseling voor een mooie wandelvakantie in eigen land. Bij slecht weer kun je ook eens een mooie stad of museum in de regio bezoeken. In dit artikel maak ik graag gebruik van de informatie van de fervente wandelaar Theo Kuster.

Tips van Theo:
Er zijn veel routes uitgezet, met name in Drenthe, dat ik vanwege zijn natuurschoon absoluut kan aanbevelen. Ik noem alleen de wat grotere routes of netwerken. Er zijn natuurlijk ook veel paaltjeswandelingen of ‘ommetjes’, maar die laat ik buiten beschouwing.

  • Het Drenthepad (329 km)
    Dit is een wandelroute door heel Drenthe. Je komt door nationale parken zoals het Dwingelerveld en het Drents-Friese Wold. Maar je passeert ook prachtige landgoederen en historische plaatsen, zoals Veenhuizen.
  • Er zijn 63 knapzakroutes uitgezet in Drenthe.
    De knapzakroutes zijn dagwandelingen van rond de twintig kilometer, meestal op te splitsen in twee wandelingen van rond de tien kilometer. Het aardige van de knapzakroutes is dat je langs onbekende plekken komt.
  • De Ster van Dwingeloo (110 km)
    Van hun website: “Wandeltocht De Ster van Dwingeloo is een wandelroute van ± 110 km. De tocht is opgebouwd in vijf dagroutes die samen een ster vormen. Elke route heeft een lengte van ± 22 kilometer. De wandelroutes beginnen allemaal in de kom van Dwingeloo, bij het Toerist Infopunt op de brink.”
  • De dagetappes van de Pieterpadroute vanaf Groningen naar het Zuiden zijn schitterend.
    Het Pieterpad is natuurlijk een begrip voor wandelaars. Het loopt van Pieterburen helemaal naar de Pietersberg bij Maastricht. Als je in het noorden bent dan is vooral het deel ten zuiden van de stad Groningen dus aan te bevelen.

Het Waddengebied

In een overzicht van de mooiste wandelroutes in Noord Nederland mag het Waddengebied natuurlijk niet ontbreken. Op de site visitwadden.nl vind je een keur aan fiets- en wandelroutes.

Een goede voorbereiding is belangrijk

Ook als we gaan wandelen in Noord Nederland dan lopen we het risico te stuiten op luidruchtig verkeer of een lelijke omgeving. We citeren opnieuw Theo Kuster:
“Het is niet alles natuur waar je hier als wandelaar doorheen komt. Zeker wanneer je, zoals ik, het liefst met de trein naar een startpunt reist. En ja, we leven nu eenmaal in een klein land met toch ook een hoog ontwikkelde infrastructuur van wegen, spoorwegen, steden en industrie-gebieden.Ook tijdens mijn wandelingen op het Pieterpad kwam ik trajecten tegen, waarin relatief vaak een rijksweg moest worden  gekruist. Of, als het tegenzit, zoals in de buurt van Emmen, een verkeersknooppunt met twee rijkswegen en een fraai klaverblad erbij.

Mooie natuur hoor, maar die verkeersherrie….
Je kunt er wellicht enigszins rekening mee houden bij het plannen van je route, wanneer je dit belangrijk vindt. Aan de andere kant kun je ook oog hebben voor de manier, waarop dit soort ‘kunstwerken’ in de Nederlandse traditie zijn ‘ingebed’ in de omgeving: Vaak met, toch wel, ‘zorg’ gedaan. Ook steeds meer geluidswallen met fraaie aanplant.

Bij het verlaten van Coevorden (Pieterpad) voelde ik me bijna een uur lang ‘verlaten’ door het uitgestrekte industriegebied dat zich aan de zuidkant van de stad bevindt. Als fietser ben je er dan sneller doorheen….”
Kortom, kijk vooraf goed of de route van jouw keuze ook onaantrekkelijke trajecten heeft.

Tips

  • Plan je route goed. Lees de routebeschrijving om te zien of er onaantrekkelijke trajecten in je route zitten. Soms is dat natuurlijk niet te voorkomen.
  • Bij veel routes wordt aangegeven hoe je bij het startpunt komt met het gebruik van openbaar vervoer.
  • Veel routes bieden de mogelijkheid een gps-bestand te downloaden. Dat vinden wij de ideale manier om je weg te vinden. Zie deze site voor handige informatie over gps-trackers.
  • Er is niets mooiers dan vroeg op stap gaan. Het heerlijkst is het, om zo rond acht uur (‘s-zomers nog vroeger) te starten met lopen. Aanvankelijk zie je dan in het dorp van vertrek het dagelijkse leven op gang komen: kinderen naar school, de hond uitgelaten, mensen op weg naar werk.
  • Bereid je vooral goed voor als je een meerdaagse tocht gaat maken. Zie de wandelpagina en de Duurzame Reisgids voor tips en informatie over je voorbereiding, vervoer en accommodatie onderweg.

Links

Links naar de wandelroutes

 

Links naar informatie over wandelen

 

Gps tracker informatie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *