Met de trein op vakantie – een wegwijzer

op-vakantie-met-de-trein---jong-stel-op-perron

Steeds meer mensen gaan met de trein op vakantie. Maar de internationale trein heeft nog geen heel goed imago. Wat je vaak hoort is: “de trein is duur, je kunt moeilijk boeken, je reis duurt erg lang“. Voor een deel is dat waar, maar wij helpen je op weg om goedkope treintickets te vinden en je reis te plannen. Of wil je liever een verzorgde reis boeken? Ook dan wijzen wij je de weg.

Wat voor soort reiziger ben jij?

Ben jij een reiziger die het leuk vindt om alles zelf uit te zoeken? Wil je goedkoop reizen en heb je geen haast? Of ben je juist iemand die het liefst alles wil laten regelen en betaal je daarvoor graag iets extra’s? Afhankelijk van het type reiziger dat jij bent, hebben we specifieke tips. Zelfs als je een wereldreis wilt maken zonder te vliegen dan hebben we adviezen voor je.
We onderscheiden deze typen reizen en reizigers:

  • op pad in eigen land
  • gemak dient de mens
  • de doe-het-zelver
  • de Europa-verkenner
  • de globetrotter
  • nachttreinen

Op pad in eigen land

Natuurlijk kun je gewoon met je OV-chipkaart inchecken en overal naartoe reizen in Nederland. Maar er zijn diverse mogelijkheden om korting te krijgen. De NS geeft op haar website een overzicht van mogelijke kortingen. 
Tegenwoordig kun je ook vaak goedkope treinkaartjes kopen bij supermarkten en andere winkels. Maar het is een hele klus om alles steeds te checken. Een handig overzicht van alle acties vind je op de website van goedkooptreinkaartje.

Gemak dient de mens: verzorgd met de trein op vakantie

Ga je op reis in Europa en wil je graag dat alles voor je wordt geboekt? Dan kun je terecht bij diverse reisbureaus en websites. Elk land heeft zijn eigen treinoperator, die internationale tickets verkoopt. In Nederland is dit NS international, in België NMBS International, in Duitsland Deutsche Bahn etc. Via deze treinoperatoren kan je je ticket boeken. De link naar Deutsche Bahn brengt je op hun Nederlands pagina met een verrassend goede mogelijkheid om reizen te plannen in heel Europa.

Tip: bij NS international en NMBS International vind je, behalve tickets, ook veel tips voor stedenreizen, korte wandelvakanties en bestemmingen voor de wintersport.

Natuurlijk kun je ook bij de bekende reisbureaus voor treinreizen terecht, zoals de ANWB, die een aparte pagina treinreizen heeft. Bij de meeste reisbureaus (TUI, De Jong Intra Vakanties, etc.) moet je nog steeds heel goed zoeken naar een treinvakantie.

met de trein op vakantie - pexels-iloveswitzerland-7938364

De doe-het-zelver: vaak meer tijd en minder geld

Vind je het spannend om je eigen treinreis van A tot Z zelf te plannen? Wil je onderweg je plan steeds kunnen aanpassen? Dan hebben we de juiste sites om je wegwijs te maken.
De beste sites om je treintickets te vinden en te boeken vinden wij thetrainline.com en raileurope.com. Andere sites geven veel informatie, maar verwijzen uiteindelijk naar thetrainline.com voor het vinden en boeken van tickets. Je kunt ook kijken op Omio.
Een algemene site om je reis te plannen is Rome2Rio; daar vind je meestal alle mogelijkheden, dus zowel vliegreizen, als bussen en treinen en huurauto’s en taxi’s. Rome2Rio is heel praktisch als je een verbinding zoekt die niet per sé op een station of in een grote stad start of eindigt.

Als je binnen een land wilt reizen dan kun je vaak het best kijken op nationale sites, zoals OuiGo in Frankrijk en LUMO in Engeland.

Een fijne site om je reis te verkennen en gewoon wat rond te kijken, is seat61. Je vind er ongelofelijk veel informatie, maar je moet wel even wennen aan de nogal drukke lay-out.

De Europa-verkenner

Heb je ruim de tijd en wil je een reis maken met verschillende bestemmingen in Europa? Dan is de Interrail pas misschien iets voor jou. Er zijn verschillende passen, van enkele dagen tot langere tijd. Zo kun je met de trein op vakantie door heel Europa.
Informatie van hun website:

Interrail is een all-in-one Pas waarmee je 33 landen per trein kunt verkennen. Reis met zoveel treinen als je maar wilt door gewoon je Interrail Pas op je telefoon te laten zien. Dit is de meest flexibele manier om Europa te verkennen.

Interrail is voor iedereen

Iedereen die in Europa woont, kan reizen met Interrail. Personen jonger dan 27 jaar en 60-plussers genieten bovendien korting op hun Pas.

De globetrotter: met de trein op vakantie naar Singapore

Iedereen heeft wel eens van de Trans Siberische spoorlijn gehoord. Je kunt er mee naar Wladiwostok, Mongolië en China. Maar dit is echt niet de enige exotische spoorlijn. Je kunt eigelijk over de hele wereld met de trein (en de boot) reizen. Je kunt heel wat inspiratie vinden op seat61.

De langste treinreis van de wereld gaat van Lagos in Portugal naar Singapore. Je moet wel tijd hebben en vaak overstappen. Het gaat je ongeveer €1200 kosten. Deze trip is mogelijk door het openen van een traject van Kunming in China naar Vientiane, de hoofdstad van Laos.

Nachttreinen: terug van weggeweest

De nachttrein is in Europa weer in opkomst. In een volgend artikel zullen we aandacht besteden aan de nieuwe nachttreinen in Europa.

Tips

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *