Outdoor

!Deze pagina is in opbouw; kom dus af en toe terug voor aanvullende informatie!

 

Wat is heerlijker dan lopen of fietsen in de vrije natuur? Of je nu in Nederland blijft of ergens in Europa de bergen in trekt, overal valt veel te genieten.
Op onze Fietspagina geven we al veel tips voor fietsvakanties. Hier besteden we apart aandacht aan trekking/wandelen.
Als je online gaat zoeken naar interessante sites voor outdoor activiteiten dan kom je al snel op sites die je naar de andere kant van de wereld sturen om daar een duurzame vakantie door te brengen. Wij geloven dat een duurzame vakantie begint met duurzaam vervoer. Daarom nemen we alleen sites en bestemmingen op die je zonder vliegen kunt bereiken.

– Wandelroutes (bijvoorbeeld via wandelnet.nl)

– Paalkamperen en bivakzones in Nederland en Belgie

De fiets is een ideaal vervoersmiddel. Goed voor je gezondheid, avontuurlijk, je komt helemaal tot jezelf… en uiteraard ontzettend milieuvriendelijk! Daarom hebben we een speciale pagina over Fietsen.

Hier vind je de meest relevante websites en tips.

Spullen – koop duurzaam of huur je uitrusting

Tip: een uitrusting huren

Als je een startende hiker bent dan wil je waarschijnlijk niet direct starten met de aanschaf van een volledige kampeer-uitrusting. Gelukkig bestaat de mogelijkheid spullen te huren.
Als je een uitrusting huurt dan bespaar je niet alleen veel geld, het is ook beter voor het milieu. Er moeten immers minder spullen geproduceerd worden.
Op starthiking.nl vind je de mogelijkheid een uitrusting te huren. Ook staat de site vol tips voor de beginnende hiker.

Op starthiking.nl vind je ook een aantal mooie tochten, maar een minpunt is dat er alleen wordt vermeld hoe je naar je bestemming kunt vliegen. De Europese bestemmingen zijn ook heel goed te bereiken met de trein en/of de boot. Zelf heb ik in Engeland en Schotland gelopen en gefietst zonder te vliegen. Zie onze Duurzame Reisgids voor de planning van je reis.

Outdoor – kleding, tent en andere spullen

Als je loopt of fietst en je moet al je spullen met je mee nemen, dan is het zaak zo licht mogelijk te reizen. Daarnaast is het ook belangrijk op de duurzaamheid van je kleding, tent en andere spullen te letten. Daarom zetten we hieronder een paar zaken op een rij. Omdat er al veel op het internet te vinden is, geven we vooral aan waar je specifieke informatie kunt vinden.

Wij vonden veel nuttige informatie over duurzame spullen op de website van de Groene Avonturier van Gerjan den Hertog.
Je vindt daar informatie welke merken duurzaam zijn, tips voor onderhoud en nog veel meer.

Gerjan: “Onderhoud wordt denk ik onderschat maar kan levensduur en plezier van materialen wel aanzienlijk verlengen.”

 

Duurzame merken en materialen

De Groene Avonturier publiceert hierover regelmatig artikelen. Lees vooral ook de artikelen in zijn blog.
Er staat bijvoorbeeld een heel informatief artikel over de site Rank-a-Brand, maar die is (jammer genoeg) overgenomen door het Australische bedrijf Good On You. Good-On-You is een prima site, maar het is niet zo gericht op outdoor.

[wordt binnenkort aangevuld]

 

Accommodatie: kamperen, vrienden op de fiets en meer

/ Caravan delen met Camptoo.

Een auto met daarachter een caravan verbruikt gemiddeld  60% meer brandstof door de extra luchtweerstand. Het is dus zuiniger om ter plekke een caravan te huren! Via bijvoorbeeld Camptoo, een organisatie waar je een camper of caravan kunt delen. Zo hoef je zelf geen camper of caravan aan te schaffen. Je kunt ervoor kiezen dicht bij je eindbestemming te huren zodat je onderweg minder energie verbruikt.
www.camptoo.nl

/ Kampeermeneer.

Op zoek naar handige kampeertips, inspirerende verhalen en de mooiste campingplekjes? Bezoek dan zeker eens de site van de Kampeermeneer, de kampeerblog van Tjerk Romkema.
www.kampeermeneer.nl

Kamperen

Kamperen is al de meest milieuvriendelijke vorm van vakantievieren. Maar ook hier kan je bewuste keuzes maken voor een zo duurzaam mogelijke vakantie

/ Duurzame campings.

Steeds meer campings zetten zich in voor het milieu. Ze doen bijvoorbeeld aan afvalscheiding, gebruiken ecologische schoonmaakmiddelen, beperken hun waterverbruik en gebruiken duurzame stroom. Hoe vind je nu deze campings?

  • Via het internationale keurmerk Greenkey kan je op zoek gaan naar duurzame campings. Gebruik de “visible layers” functie op het kaartje, en zoom vervolgens in, om de Green Key campings in een gebied op te zoeken. Greenkey.global
  • Ook kan je zoeken via Eurocampings, door een selectie te maken op “Eco-campings”. Eurocampings.nl
  • Via Natuurkampeerterreinen vind je milieuvriendelijke campings. Groot aanbod in Nederland en België; je vindt er ook een tiental in Frankrijk gelegen campings. natuurkampeerterreinen.nl